Voor de handige Fadi (12) is techniek alles

Ruim 700.000 Syrische kinderen wonen momenteel in Libanon vanwege de verwoestende oorlog in hun thuisland. In de nieuwe situatie proberen zij er het beste van te maken, ondanks de moeilijke omstandigheden. Kinderen, zoals Fadi (12), volgen nu school via een speciaal onderwijsproject. En dat gaat veel verder dan alleen maar lezen, schrijven en rekenen.
Boys and girl running in refugee camp in Lebanon - War Child

Op de vlucht

De twaalfjarige Fadi vluchtte samen met zijn moeder uit Raqqa, Syrië. De hoofdstad van het voormalige kalifaat was het toneel van luchtaanvallen en aanhoudend geweld op de grond. De wrede acties van IS kostten zijn vader het leven. Alle toekomstmuziek was uit Raqqa én Fadi verdwenen.

Veel kinderen hebben een achterstand

Fadi vluchtte samen met zijn moeder en broer naar buurland Libanon. Dat land biedt onderdak aan anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen, waarvan de helft ongeveer kind is. Velen van hen kunnen niet naar een gewone school en lopen op deze manier een leerachterstand op.

Veel meer dan gewoon onderwijs

“Ik wilde heel graag weer naar school, dus ik heb mij opgegeven”, vertelt Fadi over hoe hij bij het Shield-project van War Child terecht kwam. Samen met zo’n negenduizend kinderen leert hij - in een veilige omgeving - rekenen, lezen en schrijven. Maar het is meer dan dat. Het project gaat over omgaan met het nieuwe dagelijkse leven. Over veerkracht en emoties. Over vertrouwen in elkaar en de toekomst. Precies dat wat kinderen nu ook nodig hebben.

Een handige jongen die Fadi

Fadi heeft ontdekt dat hij ingenieur wil worden en is daar alvast mee begonnen. “De ventilator in de klas was stuk. Op YouTube ben ik naar video’s gaan zoeken. Uiteindelijk vond ik hier wat draden, een motortje en een oplader. En nu hebben we een nieuwe ventilator. Met mijn neef heb ik ook nog een blender gemaakt!”, vertelt de energieke Fadi. “Door dit project ben ik zelfverzekerder geworden.” Fadi wil graag blijven doorleren. Over de toekomst is hij vastbesloten. "Ik wil nog meer ontwerpen op het gebied van elektrotechniek! Ik wil dingen ontwerpen en weer heel maken."

Onderwijs op afstand

Tijdens de coronacrisis zorgen we voor onderwijs op afstand, zodat de kinderen toch kunnen leren rekenen en lezen. Kinderen kunnen onze schoolgames volgen via de radio, de mobieltjes van familie of onze leentablets. Ook in dit vluchtelingenkamp kijken we wat we kunnen doen voor kinderen zoals Fadi.

Fadi is inmiddels, vanwege de coronacrisis, met zijn moeder en broer teruggekeerd naar zijn geboorteland Syrië.

* De naam Fadi is om veiligheidsredenen gefingeerd.