Eén jaar corona: kinderen in oorlog snel vaccineren

11 maart 2021

Boy sitting in front of old building looking into the camera | War Child
Meer dan een jaar na het begin van de pandemie heeft corona niet alleen talloze slachtoffers gemaakt, maar ook een verwoestend effect gehad op het leven van miljoenen kinderen. Kinderen en families in crisisgebieden behoren tot de grootste slachtoffers. Lees hier waarom ze zo snel mogelijk toegang nodig hebben tot een vaccin…

Kinderen in oorlogslanden lijden in stilte onder de corona-pandemie. Bij de angst voor oorlog en geweld is de angst gekomen voor het virus. “We zijn bang voor alles,” zegt Hameed (16), die met zijn familie in een vluchtelingenkamp in Jordanië leeft. “We hebben geen idee of we er morgen nog zijn of niet.”

Honger lijden

Door de maatregelen tegen de verspreiding van corona, is de bewegingsvrijheid van families en kinderen verder beperkt. Ze mogen de volle kampen vaak niet meer uit en zijn helemaal afhankelijk geworden van hulporganisaties en donaties.

Als ze buiten het kamp werk hebben, lopen ze liever het risico op corona dan hun familie honger te laten lijden. “Ik zoek elke dag een baantje waarmee ik iets kan verdienen,” zegt Walid, die als tiener van Syrië naar Libanon moest vluchten. “Of anders iemand die me en wat geld of eten geeft uit medelijden. Ik moet mijn familie helpen. Mijn vader is overleden en ik moet voor ze zorgen.”

Meisjes uitgesloten

Vanwege de maatregelen tegen corona kunnen veel kinderen niet naar school. In families die uit elkaar zijn gerukt en getraumatiseerd door oorlog worden de stress van lockdowns en zorgen over honger snel teveel. “Wanneer mensen opgesloten zitten, komt er vaker huiselijk geweld voor,” zegt een jongere in de Democratische Republiek Congo. “Mannen misbruiken kinderen.” In deze situatie komen vooral meisjes niet meer terug naar school, omdat ze ongewenst zwanger of jong worden uitgehuwelijkt.

Kennis delen

Het is van levensbelang dat kinderen en families in crisisgebieden snel kunnen worden gevaccineerd. In rijkere landen werd de afgelopen maand één persoon per seconde gevaccineerd. Maar in de meeste landen waar War Child kinderen steunt, is nog bijna niemand ingeënt.

Om daar zo snel mogelijk verandering in te brengen, vraagt War Child aan farmaceutische bedrijven hun kennis, patenten en gegevens of vaccins zonder kosten te delen. Op die manier kunnen landen zelf op korte termijn goedkope kopieën van vaccins produceren, die ergens anders zijn uitgevonden.

Petitie voor vaccins

Wij vragen de Europese Unie, regeringen en andere machthebbers direct in actie komen om te zorgen dat corona vaccins voor iedereen ter wereld bereikbaar zijn. Met die eis hebben al 100.000 mensen, samen met War Child en tweehonderd andere organisaties, het Europese burgerinitiatief ‘No Profit Pandemic’ ondertekend. Teken jij ook?