E-Learning programma geeft gevluchte Oegandese kinderen weer hoop

10 november 2021

War Child Can't Wait to Learn education on tablets for children in Uganda
Scholen in heel Oeganda zijn al meer dan 77 weken gesloten vanwege de coronapandemie. Dat is langer dan waar ook ter wereld. Ons innovatieve e-learning programma, Can't Wait to Learn, geeft 7.000 kinderen uit vluchtelingen- en gastgemeenschappen hoop op een betere toekomst.

Can't Wait to Learn breidt uit in West-Oeganda

Vandaag lanceren wij Can't Wait to Learn (CWTL) in het vluchtelingenkamp Kyangwali in West-Oeganda. Het e-learning programma is onderdeel van ons INCLUDE-project, dat wordt gefinancierd door ECHO (Europese Commissie voor civiele bescherming en humanitaire hulp).

Deze mijlpaal betekent licht aan het einde van de tunnel voor duizenden door conflicten getroffen kinderen in het hele land. Hooggeplaatste ambtenaren, onder wie Hon. Dr. Joyce Moriku - de staatsminister van Onderwijs - en belangrijke vertegenwoordigers van UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) zijn aanwezig bij de start van het project.

“Ik geniet van de spelletjes en ik leer steeds beter lezen"
Scovia (10) uit het vluchtelingenkamp Rhino
Child learning with a tablet form CWTL

Onderwijs op tablets betekent einde aan het licht van de tunnel voor duizenden kinderen in West-Oeganda

Foto: War Child

Children are leaning with CWTL tablets

De educatieve spellen van Can't Wait to Learn kunnen snel worden aangepast aan lokale behoeften van kinderen

Foto: War Child

Met de tablets blijven kinderen leren

Sinds corona het land overspoelde, biedt het e-learning programma op tablets een essentieel alternatief voor klassikaal leren. Naast de flexibele werkwijze - de tablets vereisen geen actieve internetverbinding - is de uitvoering van het programma ook zorgvuldig aangepast aan de behoeften van kinderen en leraren in uiteenlopende omgevingen.

Als onderdeel van de overgang naar thuisonderwijs bouwden we daarnaast coronabewustmaking in, onder andere door middel van informatievoorziening over water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Ook gaan Can't Wait to Learn-leerkrachten en -facilitators de deuren langs om bij de kinderen na te gaan hoe het met hun leren staat, en om de tablets schoon te maken en op te laden.

"Medewerkers van War Child voeren routinecontroles bij ons uit en mijn moeder heeft het handboek voor ouders en verzorgers doorgenomen, zodat ze mij kan helpen als ik vastloop", zegt de 10-jarige Scovia uit het vluchtelingenkamp Rhino. "Ik geniet van de spelletjes en ik leer steeds beter lezen. Er zijn veel interessante verhalen die me motiveren om verder te leren."

Can't Wait to Learn - Chad - tablet education - e-learning

Met de educatieve spellen leren de kinderen niet alleen schrijven en rekenen, maar ook over hygiëne

Foto: War Child

Nóg meer kinderen bereiken

Ondanks de toegenomen bereikbaarheidsproblemen als gevolg van de lockdowns in Oeganda, zijn onze mobiele teams er de afgelopen achttien maanden in geslaagd om 3.125 kinderen in acht vluchtelingennederzettingen te bereiken. Vóór het einde van het jaar willen wij nog eens 705 kinderen in de regio de kans geven om te leren op tablets.

Voor kinderen zoals de 14-jarige Violet uit Zuid-Soedan kan dit niet snel genoeg gaan. "Vroeger vond ik het leuk om met mijn vrienden naar school te gaan. We speelden, deelden ideeën en liepen samen naar onze lessen", zegt Violet. "Toen de scholen sloten, verveelde ik me. Ik dwaalde door de straten; ik ging van plek naar plek."

“Uit onderzoek blijkt dat de creatieve, educatieve spellen een meetbaar positief effect hebben op het welzijn van kinderen"
Felicity Brown, senior onderzoeker bij War Child
RS19510_190918_WCH_UG_CWTL_KyakaII_MJ-lpr.jpg

Met de educatieve spellen van Can't Wait to Learn kunnen kinderen op een speelse manier leren

Foto: War Child

Hoop en meer zelfvertrouwen

Nu het ernaar uitziet dat de scholen in elk geval tot aan januari gesloten blijven, zit er voor Violet en haar klasgenoten niks anders op dan thuis te blijven. Omdat veel ouders op dit moment niet in staat zijn om brood op de plank te brengen, lopen in veel gezinnen de spanningen op. Hierdoor lopen kinderen het risico de dupe te worden van huiselijk geweld, kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting.

Naast de mogelijkheid om aan hun toekomst te bouwen, biedt Can't Wait to Learn kinderen hoop en is bewezen dat programma bijdraagt aan het zelfvertrouwen van kinderen. "In verschillende landen blijkt uit onderzoek dat de creatieve, educatieve spellen een meetbaar positief effect hebben op het welzijn van kinderen", zegt Felicity Brown, senior onderzoeker bij War Child.