Hernieuwde steun voor kinderen in Afghanistan

29 oktober 2021

War Child supports children and families in Afghanistan
Door de recente gebeurtenissen en onzekerheden hebben zo'n 18,4 miljoen mensen in Afghanistan - waarvan meer dan de helft kinderen - dringend hulp nodig. Onze collega's van War Child UK hebben hun activiteiten in Herat en Ghor in het westen van het land hervat, met als doel deze kinderen te ondersteunen.

Toenemend geweld en zware ontberingen

Vorige maand legde War Child UK haar hulpprojecten in Afghanistan tijdelijk stil vanwege het escalerende geweld door het hele land. Sindsdien zijn grondige veiligheidscontroles uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat zowel onze mannelijke- als vrouwelijke collega's weer veilig hun werk voor kinderen in de regio kunnen oppakken.

Door de recente gebeurtenissen zijn meer dan 677.800 mensen hun huis ontvlucht, op zoek naar een veilige haven. Wanhopige gezinnen die nergens heen kunnen, bouwen provisorische onderkomens - vaak zonder of met zeer beperkte toegang tot essentiële benodigdheden zoals voedsel en hygiënische voorzieningen.

Toekomst van kinderen bedreigd

Door jaren van oorlog, natuurrampen en de huidige coronapandemie staat Afghanistan op de rand van een hongersnood. In korte tijd is de vraag naar levensreddende middelen het aanbod overstegen - en de helft van alle kinderen onder de vijf jaar lijdt aan ernstige, acute ondervoeding.

Naast de escalerende voedselcrisis zien Afghaanse jongeren hoe hun toekomst steeds verder uit hun handen glipt. Op dit moment heeft de regering niet de capaciteit om kwaliteitsonderwijs aan ontheemde kinderen te bieden - en veel ouders hebben geen geld voor onderwijsmateriaal voor hun kinderen.

Hulp - nu en in de toekomst

Wij zijn ons bewust van de enorme impact van dit alles op niet alleen de lichamelijke- maar ook op de geestelijke gezondheid van kinderen in Afghanistan. Ondanks de moeilijke context zijn onze collega's ter plaatse gebleven en hebben zij hun expertise ingezet om overkoepelende noodhulpprojecten op touw te zetten.

Inmiddels zijn deze projecten opgestart en hervatten we onze bestaande projecten in gebieden als Herat en Ghor. Hier zal onze noodhulp zich richten op het voorzien in eerste levensbehoeften, door het verstrekken van voedsel- en hygiënepakketten en psychologische noodhulp. Daarnaast hervatten wij onze projecten gericht op de essentiële bescherming van kinderen, waaronder het heropenen van onze veilige plekken in de regio. Hier kunnen kinderen in een beschermde omgeving spelen, leren en krijgen zij de steun die ze nodig hebben om te herstellen. Alleenstaande minderjarigen verlenen wij directe steun en onze inspanningen om gezinnen op te sporen en te herenigen zullen worden opgeschaald.

Benieuwd naar ons werk in Afghanistan? Lees hier meer. Op de website van War Child UK vind je meer informatie over - en de mogelijkheid om te doneren aan - onze noodoproep voor kinderen in Afghanistan.