Ambassadeur Chef'Special maakt lied met gevluchte kinderen voor War Child

24 september 2021

De band Chef'Special zet zich in voor kinderen in oorlog als onze nieuwste ambassadeur
"Mijn droom is om oogarts te worden, zodat iedereen een regenboog kan zien", zingt de 12-jarige Mohammed voor een schoolklas in Tilburg. Een luid applaus volgt. Samen met de bandleden van Chef'Special hebben de kinderen die ochtend aan de tekst voor het nieuwe nummer ‘Samen Zijn Wij’ gewerkt. Vandaag brengt Chef'Special samen met ons het lied uit om kinderen die getroffen zijn door oorlog een stem te geven. De volledige opbrengst van het nummer gaat naar onze hulp aan kinderen in oorlog.

Samen Zijn Wij

‘Samen Zijn Wij' heeft onze ambassadeur Chef'Special samen met de leerlingen van basisschool De Vlashof in Tilburg gemaakt. Hier biedt ons TeamUp-programma gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten aan gevluchte kinderen. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen ze meer zelfvertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst.

Het afgelopen jaar bezochten de bandleden meerdere keren de basisschool om aan het nummer te werken. Leadzanger Joshua Nolet: "Het was zo mooi om te zien hoe snel de kinderen zich vrij voelden om met ons samen muziek te maken. In de klas heerst een saamhorigheid die ontroerend is. We merkten meteen dat de kinderen leren naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen."

“Het was zo mooi om te zien hoe snel de kinderen zich vrij voelden om met ons samen muziek te maken."
Leadzanger Joshua Nolet van War Child-ambassadeur Chef'Special

Samen Zijn Wij | Chef'Special x War Child

Toekomstdromen

Échte artiesten - zo voelden de kinderen zich toen ze de teksten uitwerkten en de coupletten opnamen met de populaire band uit Haarlem. Na hun heftige vlucht uit oorlogsgebieden als Syrië, Irak en Eritrea leven zij om hun verhaal te vertellen - een verhaal dat niet alleen gaat over wat zij hebben meegemaakt, maar vooral over hun dromen voor de toekomst.

"Voor iedereen die dat wil, maak ik een mooie bril", zegt Mohammed, die drie jaar geleden met zijn ouders en broers en zussen in Nederland aankwam. "Zo kunnen ze de regenboog niet missen." De woorden van een ander kind: "Vliegen vind ik heel mooi - als een vogel zonder kooi." Hun lerares, Cora Cijvat, zag haar leerlingen opbloeien: "Het was zo mooi om te zien hoe trots de kinderen waren en hoe ze zelfverzekerd de woorden voordroegen en gehoord wilden worden."

War Child-ambassadeur Chef'Special schrijft nummer Samen Zijn Wij met gevluchte kinderen TeamUp

Lerares Cora Cijvat: "Het was zo mooi om te zien hoe trots de kinderen waren en hoe graag zij gehoord wilden worden."

Foto: War Child

War Child-ambassadeur Chef'Special schrijft nummer Samen Zijn Wij met gevluchte kinderen in Nederland

Onze ambassadeur Chef'Special schreef samen met gevluchte kinderen in Nederland een lied

Foto: War Child

Ambassadeurs voor War Child

Als onze ambassadeur bezocht de band het afgelopen jaar meerdere keren de basisschool, om met eigen ogen te zien hoe wij kinderen steunen om hun ingrijpende oorlogservaringen te verwerken. De bandleden zetten zich in voor de miljoenen kinderen die opgroeien in conflictgebieden en lijden onder het geweld. Chef'Special ziet het als hun missie om muziek in te zetten als uitlaatklep voor deze kinderen.

“Bij ons bezoek hebben we gezien hoe waardevol het is als kinderen weer gewoon kind mogen zijn. Ze krijgen dan weer de ruimte en het zelfvertrouwen om nieuwe avonturen aan te gaan, zoals het samen maken van deze song. Sommigen meteen vol overgave, anderen langzaam uit hun schulp kruipend”, zegt Nolet. “Dat is waar we het voor doen, positieve vibes brengen en kinderen weer in hun kracht zetten door middel van muziek.”

“Bij ons bezoek hebben we gezien hoe waardevol het is als kinderen weer gewoon kind mogen zijn. Ze krijgen dan weer de ruimte en het zelfvertrouwen om nieuwe avonturen aan te gaan."
Leadzanger Joshua Nolet van War Child-ambassadeur Chef'Special
War Child-ambassadeur Chef'Special schrijft nummer Samen Zijn Wij met gevluchte kinderen TeamUp

Joshua: “Dat is waar we het voor doen, positieve vibes brengen en kinderen weer in hun kracht zetten door middel van muziek.”

Foto: War Child

De angst voorbij

We leven in een wereld waar bijna de helft van de vluchtelingen wereldwijd kind is (UNHCR, 2020). Deze miljoenen kinderen en jongeren kampen dagelijks met onzekerheid, angst en verdriet. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten de kans krijgen om hun ervaringen te verwerken. Samen met Save the Children en UNICEF Nederland ontwikkelden wij wekelijkse TeamUp-sessies waarin getrainde facilitators kinderen leren omgaan met hun emoties en het vertrouwen in henzelf en anderen terug leren vinden. Zo versterken wij de vaardigheden die kinderen al bezitten, waardoor zij beter kunnen omgaan met de omstandigheden waarin ze leven en de kans kleiner wordt dat zich later in hun leven ernstigere psychische aandoeningen ontwikkelen.

TeamUp is actief in veertien landen. Momenteel zijn wij bezig met het opschalen van onze TeamUp-activiteiten, waarbij de nadruk ligt op het testen van onze methoden in verschillende contexten - van vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra tot scholen en veilige gemeenschapsruimtes.