Afghanistan

Vier decennia van conflict heeft het land in chaos achtergelaten. Sinds 2021 zijn de Taliban weer aan de macht. De situatie in het land blijft erg instabiel. Meer dan 23.7 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig.

De huidige situatie

Het mag dan de afgelopen jaren misschien wat rustiger zijn, het gevaar is allesbehalve geweken. Mensenrechten worden met de voet getreden. Afghanen leven nog steeds in een onveilige situatie en door de aanhoudende humanitaire crisis zijn al meer dan een miljoen van hen op de vlucht geslagen. Zij zoeken een veilige plek elders in hun eigen land of in de buurlanden Iran en Pakistan.

De combinatie van groeiende armoede, honger en natuurrampen is voor velen fataal gebleken. De medische infrastructuur is verwoest of werkt maar mondjesmaat. Vanwege de beperkte toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen lopen miljoenen mensen het risico op besmettelijke ziekten zoals diarree, tyfus en polio.

Afghan schoolgirls get corona awareness training by War Child

Een hele generatie Afghaanse kinderen en jongeren – ruim 3,5 miljoen – groeit op zonder onderwijs. Ruim driekwart daarvan zijn meisjes.

Het leven van kinderen in Afghanistan

Het geweld en de aanhoudende onveiligheid hebben bij miljoenen kinderen diepe sporen nagelaten. Deze vaak onzichtbare schade is verwoestend. De constante dreiging van gevaar levert enorme stress op.

Meer dan de helft (57 procent) van alle Afghanen die noodhulp nodig heeft, is kind. Veel Afghaanse kinderen zijn slachtoffer van uitbuiting, uithuwelijking en mishandeling. Een hele generatie Afghaanse kinderen en jongeren – ruim 3,5 miljoen – groeit op zonder onderwijs. Ruim driekwart daarvan zijn meisjes. Een hoopvolle toekomst lijkt daardoor verder weg dan ooit. Alle steun is daarom hard nodig.

Wat wij doen

Sinds 2002 zijn wij op verschillende locaties actief in Afghanistan. Ook al wordt het bieden van de juiste hulp met de dag lastiger – en de behoeftes juist groter – we blijven doen wat we kunnen.

In de praktijk betekent dat:

  • War Child hulplijn: kinderen en hun omgeving kunnen deze lijn bellen met vragen over kinderrechten, maar ook om zaken als misbruik en mishandeling te melden.
  • Toegang tot onderwijs: op verschillende locaties trainen we leraren en bieden we jonge kinderen basisonderwijs.
  • Noodhulp bestaande uit bescherming en mentale ondersteuning: cruciaal om aan een toekomst te kunnen werken.
  • Grensproject: we herenigen kinderen die terugkomen uit Iran met hun families. Dat doen we samen met andere organisaties en lokale overheden.
  • Rechtssysteem: het helpen van kwetsbare vrouwen en kinderen om te voorkomen dat ze in aanraking met de wet komen. Of om ze te helpen als in ze de problemen zijn.
  • Contant geld: we geven kleine cashbedragen aan families die in de meest moeilijke omstandigheden leven.