De eerste War Child Pyjama dag is een feit!

16 november 2023

Leerlingen staan op voor kinderen in oorlog
Onder het motto ‘Sta op voor kinderen in oorlog’ is vandaag de eerste editie van de War Child Pyjama dag gehouden. War Child roept iedereen op om in hun favoriete pyjama naar school of het werk te gaan uit solidariteit met kinderen in conflictgebieden over de hele wereld. Actrice Eva van der Gucht startte samen met de leerlingen en docenten van basisschool De Stap in Landsmeer de campagne.

Het is twee voor 12

Op het schoolplein liggen de kinderen onder dekbedden. De wekker gaat, het is twee voor 12. Tijd om op te staan voor kinderen in oorlog. Joelend springen de kinderen op, met Eva als stralend middelpunt. De dekbedden en kussen vliegen door de lucht. Het is een bijzonder schouwspel en het contrast met wat kinderen in een oorlogsgebied meemaken, kan simpelweg niet groter zijn.

Eva Van der Gucht trapt af

“Letterlijk én figuurlijk kunnen dromen is niet voor elk kind vanzelfsprekend”, zegt Eva. “Fijn dromen kan pas als je op een rustige en veilige plek kunt slapen. Als kind had ik wel het geluk om op een veilige plek te kunnen dromen over mijn toekomst als actrice. Slapen zonder angst. Dat gun ik elk kind.” Ook andere War Child ambassadeurs als Vivianne Miedema, Quinty Misiedjan, de band Chef’Special, Tooske Ragas en vele andere vrienden van War Child zullen de actie onder de aandacht brengen op sociale media.

“Slapen zonder angst. Dat gun ik elk kind."
Eva van der Gucht

Leerlingen van basisschool De Stap in Landsmeer staan op voor kinderen in oorlog

HEMA laat kinderen weer dromen

Ook HEMA wil samen met War Child er alles aan doen om kinderen een goede nachtrust te bezorgen. HEMA introduceert daarom een nieuwe speciale War Child-pyjama collectie voor het hele gezin, die vanaf vandaag in alle HEMA-winkels en online te koop is. Een kwart van de opbrengst gaat naar kinderen in oorlog. “Iedereen heeft wel een favoriete pyjama waar je lekker in weg kunt dromen”, zeg Wilma Veldman, Chief Product Officer bij HEMA. “Wij gunnen kinderen in oorlogsgebieden dat ook zij weer durven dromen, over wie ze zijn en wat ze willen worden.”

Recht op een veilige plek

Kinderen die oorlog meemaken, doen ‘s nachts vaak geen oog dicht. En áls ze eindelijk slapen, nemen nachtmerries het over. Ze staan op met een hoofd vol zorgen. Met angst voor wat de nieuwe dag zal brengen. Wij bieden deze kinderen een veilige plek. Waar ze hun angsten verwerken, kunnen spelen en leren. Om op een dag weer op te staan zoals een kind hoort op te staan: zorgeloos en met zin in de nieuwe dag. Daarom roepen we iedereen op om op school of werk ook een Pyjama Dag voor War Child te organiseren, om op te staan voor kinderen in conflictgebieden. Want kinderen horen niet thuis in een oorlog. NOOIT!

Sta ook op voor kinderen in oorlog!

Doe mee en help ons kinderen weer vertrouwen te geven in hun toekomst. Kijk op onze actiepagina wat jij kan doen met je bedrijf of school.