Muziek zit in ons DNA

Sinds jaar en dag worden wij geassocieerd met muziek. Maar hoe gebruiken wij muziek eigenlijk in ons werk?

Wondermiddel?

De kracht van muziek is groot. Het is de verbindende taal die iedereen spreekt. Muziek stimuleert creativiteit en werkt voor velen als een uitlaatklep. Maar muziek is geen wondermiddel. Kinderen in oorlogsgebieden raken niet op slag bevrijd van hun nachtmerries bij het zingen van een liedje. Muziek op zichzelf geneest kinderen in oorlog niet.

Toch gebruiken wij muziek als middel in onze programma's. Waarom doen wij dit? En vooral, hoe?

Muziekworkshops in schuilkelders

War Child is geboren uit muziek. Ruim een kwart eeuw geleden - in 1993 - werkte Willemijn Verloop, een sociaal ondernemer uit Nederland, als vredesactivist voor de European Action Council for Peace in the Balkan. In het verwoeste Bosnië kwam zij in contact met muziekprofessor Nigel Osborne. In een schuilkelder organiseerde Nigel muziekworkshops voor kinderen in oorlog.

Kind en begeleiders in Oeganda dansend met TeamUp War Child

De stress van kinderen in oorlog verminderen met o.a. muzikale activiteiten

Foto: War Child

Blijdschap en ontlading

De blijdschap en ontlading die muziek bracht bij de kinderen in Bosnië, inspireerde Willemijn. Ze begon het idee om kinderen in oorlog met muziek te helpen verder uit werken, en organiseerde samen met Osborne workshops in Mostar. Na twee jaar besloot Willemijn in Nederland stichting War Child op te zetten, om de bestaande activiteiten verder uit te breiden.

Nu, bijna dertig jaar later, werkt War Child in vijftien landen wereldwijd. Vorig jaar hielpen wij met onze programma's 293.681 kinderen en volwassenen die leven met de gevolgen van een gewapend conflict.

Stress verminderen

Voor alle duidelijkheid: muziek is geen primaire methode in onze aanpak. Onze programma's zijn gericht op het bieden van psychosociale steun, onderwijs en bescherming voor kinderen. Zo helpen wij hen bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden om hun veerkracht te versterken en de kans te verkleinen dat deze kinderen zelf geweld zullen gaan gebruiken.

Ook helpen wij het verdriet en de angst van kinderen in conflictgebieden te verlichten. Met onze steun leren zij hun nare ervaringen een plek te geven, en langzaam maar zeker weer aan hun toekomst te bouwen.

Bekijk deze hiphop-video, gemaakt door kinderen die deelnamen aan onze activiteiten in Colombia

Weerbaarheid vergroten

Muziek speelt een grote rol in ons veelgebruikte psychosociale programma, 'I Deal'. Met creatieve activiteiten, spellen, groepsdiscussies en opdrachten voor thuis helpen wij de weerbaarheid van kinderen en jongeren te vergroten. Zo leren de kinderen omgaan met uitdagingen van het leven in vluchtelingengemeenschappen en conflict- en postconflictsituaties.

Positieve energie

In de I DEAL's is muziek essentieel: het creëert plezier, brengt positieve energie en zorgt voor verbinding in de groepssessies. In combinatie met andere creatieve methoden, zoals drama, beeldende kunst, dans, sport en spel, sociale media en ICT, leren kinderen en jongeren hun angsten te overwinnen, vertrouwen te ontwikkelen en zichzelf te uiten.