Kleine Nema (0) hervond haar geluk op de vuilnisbelt

Steden in Zuid-Soedan worden verwoest en achtergelaten als gevolg van oorlog. Veel kinderen hebben hun ouders verloren door het geweld en zijn kwetsbaar voor mishandeling of uitbuiting. Maar met een beetje steun kunnen we de lokale bevolking helpen om deze kinderen te beschermen en een veilige plek te bieden. Zoals Nema en Rebecca.
War Child in South Sudan - Baby Nema found her home

De kleine Nema ligt vredig te slapen in een de kamer van een beschadigd gebouw. De tekeningen op de muur zijn gemaakt door strijders die het gebouw eerder bezetten.

Foto: Alex McBride

Moed

Op een dag was Rebecca op weg om water te halen aan de oevers van de Nijl. Een krijsend geluid bij de vuilstort trok haar aandacht. “Gewoon een kat”, dacht ze. Toch twijfelde ze. Rebecca ging kijken en vond een pasgeboren baby, het door de hete zon opgedroogde bloed nog aanwezig op haar huid. “Ik moest al mijn moed verzamelen om de baby op te pakken”, herinnert Rebecca zich. "Want als ze zou sterven, zou ik het op mijn geweten hebben en verantwoordelijk worden gemaakt.”

Rebecca bedekte de baby in een lang gewaad dat ze vaak draagt en rende naar de dichtstbijzijnde kliniek. De baby was er slecht aan toe en bleek in kritieke toestand.

War Child in South Sudan - Baby Nema found her home

Rebecca besluit de baby Nema te noemen: de gezegende. Als er een adoptieprocedure start zal Nema mogelijk een andere naam krijgen.

Foto: Alex McBride

Verwoeste stad

In de stad waar de baby werd gevonden is extreem heftig gevochten. Van de oorspronkelijke bevolking is nog maar een klein deel over. De stad voelt verlaten aan - woekerend onkruid groeit over de uitgebrande huizen en de berm ligt vol met roestende autowrakken. De generator van de stad is onherstelbaar beschadigd. De nachten zijn aardedonker zonder elektriciteit.

Veel kinderen verloren hun ouders door het geweld. Vanaf hele jonge leeftijd moeten sommigen de rol van ouder overnemen en zijn daardoor niet in staat naar school te gaan. De gevechten zijn gestopt, maar naast de gebouwen is ook het sociale stelsel totaal ontregeld.

Wonderlijk herstel

Tienermeisjes en jonge vrouwen lopen hier veel veiligheidsrisico’s. Uitbuiting en seksueel geweld is een groot en veelvoorkomend probleem. Ongeplande zwangerschappen komen vaak voor - en het bijbehorende stigma is vaak levensverwoestend. De vuilnisbelt waar de baby werd gevonden ligt vlakbij de plaats waar bussen vertrekken naar andere steden.

"Ik vroeg me af wie de ongelukkige vrouw was die deze beslissing nam", zegt Rebecca.

Twee maanden later is de baby op wonderlijke wijze goed aan het herstellen. Rebecca besloot de baby te adopteren en vond een woonruimte in een verlaten studentenhuis. Haar schoondochter- ook met baby- en haar nichtje houden haar gezelschap.

“Ik maak me al minder zorgen om Nema."
Pleegmoeder Rebecca

Steun en aanmoediging

Nema en Rebecca krijgen minstens twee keer per week bezoek van een medewerker van War Child, net als meer dan 170 andere kwetsbare kinderen in de stad. Sommige kinderen hebben bescherming nodig, anderen steun en aanmoediging om naar school te gaan. Andere gevallen - zoals Nema - hebben soms materiële ondersteuning nodig. "We krijgen babymelk, pap, suiker, een babydeken en houtskool om op te koken", zegt Rebecca.

Sterker

Toch blijft het een moeilijk. Normaal gesproken liep Rebecca terug naar haar dorp om te helpen bij het zaaien van de tuin. Maar nu met Nema wil ze niet te ver weg zijn van een dokter. Ze zal in de stad blijven tot de baby sterker is geworden. Dat betekent dat ze nog een paar maanden afhankelijk zal zijn van haar familie en steun van humanitaire organisaties.

“Ik heb het gevoel dat Nema nu al bij onze familie hoort. Of ons gezin groot of klein is, dat maakt niet uit. Het gaat erom hoe we het samen hebben."
Pleegmoeder Rebecca
War Child in South Sudan - Baby Nema found her home

"Zelfs als ik maar een uur bij haar weg ben om water te halen, voel ik me daar niet goed bij."

Foto: Alex McBride