Laith (6) uit Syrië kan thuis veilig leren tijdens de coronacrisis

Miljoenen kinderen kunnen door de coronacrisis niet naar school. Hierdoor wordt hen het recht op onderwijs ontnomen. Om te voorkomen dat een generatie zonder toekomst opgroeit, zorgt War Child dat kinderen zoals de Syrische Laith (6) kunnen blijven leren, veilig vanuit huis.
In Libanon zijn de scholen dicht, ook voor Syrische vluchtelingen zoals Laith. War Child biedt hen onderwijs op afstand

Laith (6) laat vol trots zijn schrift zien.

Foto: War Child

Laith zingt iedere dag uit volle borst zijn favoriete liedje dat hij bij War Child op school heeft geleerd. Voor de coronacrisis ging hij elke dag naar school, het leren van het Engelse en Arabische alfabet vindt hij het leukst. Door de coronacrisis is de school gesloten, daarom doet hij mee aan ons thuisonderwijs programma.

“Kijk, dit heb ik vandaag geleerd”, Laith laat vol trots zijn schrift zien. Door thuisonderwijs gaat Laith geen stappen maar sprongen vooruit. Zijn moeder Nisa is trots: “Ik ben dankbaar dat Laith deelneemt aan het lesprogramma van War Child. Het houdt hem bezig en zorgt ervoor dat hij niet achterloopt.”

Veel meer dan school

Voor kinderen als Laith gaat school over veel meer dan alleen leren. Het is een plek die kinderen bescherming biedt na alle heftige ervaringen, waar ze zich veilig voelen. Het kan nog maanden duren voordat de scholen in Jordanië weer opengaan. “Als kinderen een lange tijd niet naar school kunnen, is de kans groot dat ze depressief raken en teruggetrokken worden”, vertelt War Child lerares Dana. Het geven van kwalitatief onderwijs en het bieden van activiteiten waarbij kinderen leren omgaan met hun gevoelens zijn essentieel. Dana: "Hierdoor kunnen kinderen direct instromen wanneer de scholen weer opengaan. En krijgen ze weer vertrouwen in de toekomst.”

“Als kinderen een lange tijd niet naar school kunnen, is de kans groot dat ze depressief raken en teruggetrokken worden"
Dana, War Child lerares
Ook in tijden van corona moet onderwijs doorgaan, daarom helpt War Child's Libanese docent Dana kinderen en ouders met thuisscholing

War Child-lerares Dana maakt zich grote zorgen om de ontwikkeling van Laith en miljoenen andere kinderen die opgroeien in oorlog.

Foto: War Child

Veilige thuissituatie

Tot die tijd doen we er alles aan om voor Laith en alle andere kinderen een veilige thuissituatie te creëren waarin kinderen zichzelf kunnen ontwikkelen. Dat doen we door ons werk niet alleen op kinderen, maar ook op hun ouders te richten. Want we weten dat het voor ouders ontzettend moeilijk kan zijn om in een crisis kinderen op de juiste manier te ondersteunen. De coronapandemie kan ouders extra stress geven en een gespannen thuissituatie opleveren.

“Ik heb geleerd hoe ik mijn kinderen positief kan aanmoedigen in deze moeilijke tijd"
Nisa, moeder Laith

Ontspannen

Nisa ontvangt elke week per WhatsApp oefeningen die haar leren omgaan met de stress, angst en onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Het helpt haar te ontspannen. De oefeningen kan ze zelf of met Laith doen. Via spraakberichten leren we haar positieve opvoedstrategieën. “Ik heb geleerd hoe ik mijn kinderen positief kan aanmoedigen in deze moeilijke tijd. En hoe ik met hun verdriet, of dat van mezelf moet omgaan", vertelt Nisa. "Daarnaast heb ik geleerd hoe ik het beste met mijn man kan communiceren.”

War Child docenten in Jordanië helpen ouders hun kinderen lesgeven op afstand door corona met Whatsapp berichten

Via WhatsApp sturen we ouders oefeningen om stress te verlagen en een fijne thuissituatie te creëren.

Rekenen op een toekomst

Laith leert elke dag meer, is trots en haalt voldoening uit de verschillende lessen. Hij ontwikkelt zich goed. Hij kan verder.

Helaas is er voor miljoenen kinderen nog een lange weg te gaan. Maar we gaan ervoor. We passen overal ons normale onderwijs aan. Dat is extreem hard nodig. Geen kind wordt vergeten. En daarbij is extra hulp noodzakelijk. Elk kind in oorlog rekent op een toekomst. Kunnen ze ook op jouw hulp rekenen? Doneer nu.