Geef kinderen zoals Sumaya een Veilige Plek

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter. De stad wordt beetje bij beetje herbouwd, maar hoe zit het met de kinderen van Mosul?

Kinderen zoals Sumaya, die al jaren in tentenkampen wonen en worden achtervolgd door nachtmerries. Op onze Veilige Plekken kunnen zij – vaak na maanden – weer spelen met leeftijdsgenoten. Onze activiteiten bieden hen plezier en afleiding, maar dat niet alleen. Wij helpen kinderen omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.

Lees meer

Je geeft kinderen sport- en spelmateriaal

Je geeft een kind een jaar lang steun op een veilige plek

Je draagt bij aan de training van lokale begeleiders

Je helpt mee een Veilige Plek te realiseren

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.

Doe mee

Help ons 3000 kinderen zoals Sumaya een Veilige Plek te geven

€300.000

€0

War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

“Op de Veilige Plek kan ik weer buitenspelen, mijn favoriet is touwtjespringen!“

Sumaya's verhaal

"Achtendertig, negenendertig, veertig!" roept ze trots. Als je Sumaya fanatiek ziet touwtjespringen, is het moeilijk voor te stellen hoe anders haar leven er een paar jaar geleden uitzag. Nu kan ze naar een Veilige Plek. Maar wat ze heeft meegemaakt, kan ze nooit meer vergeten.

Geen woorden voor

De achtjarige Sumaya uit Mosul woont met haar familie en duizenden andere gezinnen in een vluchtelingenkamp. Haar moeder Tamara vertelt ons wat er met hun familie is gebeurd sinds de Islamitische Staat (IS) hun dorp bezette. "Er zijn geen woorden die beschrijven wat wij hebben meegemaakt. In Mosul hadden we een goed leven. We hadden een boerderij en mijn man werkte voor een klein gasbedrijf. Toen IS kwam moesten we vluchten."

“De gevechten kwamen steeds dichterbij. Op een dag viel er een raket in onze tuin. Toen besloten we dat het zo niet langer kon."
Sumaya's moeder Tamara
War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Sumaya vluchtte met haar familie uit Mosul

Foto: War Child UK

Gevangen genomen

Ook in een nabijgelegen dorp was het gezin niet veilig. “De IS-strijders pakten al onze bezittingen af en namen mijn man gevangen. Ik was bang ze zijn handen zouden afhakken, of erger - zijn hoofd.” Sumaya’s familie was doodsbang. “We konden niet eten of slapen.”

Na acht dagen werd Sumaya’s vader vrijgelaten. Hij had de praktijken van IS van dichtbij gezien; hoe mannen en vrouwen werden gestraft als zij de regels van IS niet opvolgden.

Zelfs buitenspelen was te gevaarlijk

"Vóór de oorlog, gingen de kinderen naar het park,” vertelt Sumaya’s moeder. Sumaya zou voor het eerst naar school gaan, maar er waren geen leraren meer, alleen nog maar docenten die de kinderen leerden hoe ze geweren moesten gebruiken en vechten. Veel ouders hielden hun kinderen daarom thuis.” Ook Sumaya moest thuis blijven. Zelfs buiten spelen was te gevaarlijk.

War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Sumaya samen met haar moeder in het tentenkamp in Noord-Irak

Foto: War Child UK

“Ze zag zoveel dingen die kinderen nooit zouden mogen zien”

Alle bombardementen en gevechten die Sumaya in Mosul meemaakte, hebben haar bang gemaakt. “Ze herinnert zich alles en praat vaak over wat er is gebeurd. Ze is angstig en wil het liefst dicht bij mij zijn. Anders slaapt ze ’s nachts niet," vertelt Sumaya's moeder.

Ze maakt zich grote zorgen om haar dochter, “omdat ze als kind niets dan narigheid heeft gezien.” En nog steeds is Sumaya gescheiden van familie. "Elke avond vraagt ze: ‘Wanneer komt papa terug?’ En elke dag vertel ik haar ‘morgen’." De waarheid is dat haar moeder geen idee heeft of Sumaya haar vader ooit nog terugziet.

War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Sumaya en haar zusje in het vluchtelingenkamp bij Mosul

Foto: War Child UK

Touwtjepringen op een Veilige Plek

In het vluchtelingenkamp waar Sumaya met haar familie woont, hebben wij Veilige Plekken opgezet. Dit zijn toevluchtsoorden voor kinderen, weg van de chaos van het kamp, waar zij weer even kind kunnen zijn. Hier helpen wij kinderen zoals Sumaya hun leven weer opbouwen. Ze krijgen er onderwijs en kunnen met leeftijdsgenoten spelen. Kinderen vinden er hun hoop terug.

“’s Ochtends ga ik naar school en in de middag ga ik naar de Veilige Plek. Daar leer ik lezen en kan ik spelen."
Sumaya
War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Sumaya, touwtjespringend op onze Veilige Plek in het tentenkamp

Foto: War Child UK

Deel deze campagne:

* Voor haar eigen veiligheid is Sumaya's naam veranderd

Tekening doodle huis veilige plek War Child
“Gevlucht uit Mosul zit de familie van Sumaya op een kluitje in een tent. Elke dag wordt het kouder en niemand weet of en wanneer ze terug naar huis kunnen. Op onze Veilige Plekken kunnen de kinderen weer even kind zijn."
Suha, Begeleider War Child Mosul