'No Place for a Child': bescherming voor Palestijnse kinderen

Samen met internationale en lokale organisaties maken wij ons sterk voor de rechten van Palestijnse kinderen en jongeren

Opgepakt, mishandeld en gemarteld

Internationaal staat vast dat ieder kind dezelfde rechten heeft en gelijk is voor de wet. Maar voor Palestijnse kinderen die opgroeien in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ziet de dagelijkse praktijk er heel anders uit. Ze lopen het risico om opgepakt, mishandeld en gemarteld te worden. En dat terwijl ze vaak niet ouder zijn dan twaalf jaar.

Hoe reageert het kinderbrein op oorlog - War Child in de bezette Palestijnse gebieden - Gaza

Wij maken kinderen bewust van hun rechten

Foto: War Child

Fence with barbed wire in OPT near War Child safe space

Honderden Palestijnse kinderen worden elk jaar vastgezet

Foto: War Child

Wat er met vastgezette kinderen gebeurt

Honderden kinderen worden elk jaar vastgezet en vervolgd in Israëlische militaire rechtbanken - waar hun rechten op schokkende manieren worden geschonden. Kinderen worden geblinddoekt, gefouilleerd, fysiek mishandeld en in bedwang gehouden met plastic kabelbinders. De psychologische impact is diepgaand en hardnekkig.

Samen opkomen voor kinderrechten

Wij maken ons hard voor de rechten van Palestijnse kinderen – rechten die in internationale verdragen zijn vastgelegd en erkend door Israël en de Palestijnse Autoriteit. Maar we doen meer. Op internationaal en lokaal niveau zoeken we de samenwerking op om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken.

Girl facing away in front of barbed wire in OPT near War Child safe space

We bieden juridische begeleiding aan kinderen en hun families

Foto: War Child

Onze doelstellingen

Om preventie, verzorging en rehabilitatie te bieden aan Palestijnse kinderen die zijn blootgesteld aan marteling of andere vormen van mishandeling zijn we een nieuw project begonnen: 'No Place for a Child'. De Europese Commissie steunt het project via het Europees Instrument voor Democratie en Mensenrechten (EIDHR). Ons doelen:

  • Het recht van kinderen verdedigen om vrij te zijn van marteling of andere vormen van mishandeling – bijvoorbeeld door het versterken van netwerken die kinderen beschermen.
  • De lokale gemeenschap helpen met het voorkomen van - en reageren op - de marteling of mishandeling van kinderen.
  • Het aansprakelijk stellen van instanties die zich schuldig maken aan de marteling of mishandeling van kinderen.
  • De veerkracht versterken van kinderen en families die zijn blootgesteld aan marteling of mishandeling.

Hoe wij dit doen

Wij weten dat alleen een brede aanpak – die alle niveaus van de samenleving raakt – het verschil kan maken. Daarom bieden we juridische begeleiding en psychosociale hulp aan kinderen én hun families. We maken kinderen bewust van hun rechten en spreken ons uit wanneer deze rechten worden geschonden. Ook voeren we actie om instanties die kinderrechten schenden aansprakelijk te stellen. Zodat het niet opnieuw gebeurt.

Zichtbare impact

Na de start van het project in 2018 is onze impact nu al zichtbaar. In een jaar tijd gaven we maar liefst 1423 kinderen juridische begeleiding en psychosociale hulp. Ook boden we psychologische steun aan 1200 verzorgers. Meer dan 4000 kinderen deden mee aan voorlichtingen waarin ze meer leerden over hun rechten.

Door intensief te lobbyen bij de Palestijnse Autoriteit en ordehandhavers hebben we inmiddels vijf kinderen die vastzaten weer vrij gekregen. Maar we zijn er nog lang niet. De komende jaren zullen we doorgaan met onze inspanningen. Want ook Palestijnse kinderen hebben het recht op een leven zonder geweld.