"Geweld lijkt nu al onvermijdelijk, met alle mogelijke risico's voor kinderen van dien."

30 december 2018

Amsterdam

Woman in DR Congo - War Child is combatting stigmatization
Vandaag worden verkiezingen gehouden in de Democratische Republiek Congo. In een land verscheurd door bloedige conflicten zijn de spanningen voelbaar. We spraken onze lokale onderwijsadviseur, Jean Kabisa.

Een bloedige prijs

Na decennia van interne conflicten zijn de spanningen in de Democratische Republiek Congo (DRC) opnieuw aan het stijgen. De aanloop naar de nationale verkiezingen heeft de etnische en politieke verschillen in het Afrikaanse land pijnlijk blootgelegd. Na zeventien jaar aan de macht heeft president Joseph Kabila onder internationale druk besloten zijn termijn niet te verlengen. De behoefte aan verandering is voelbaar in het land, maar hier lijkt een bloedige prijs voor betaald te moeten worden.

Toenemende spanningen

Jean Kabisa werkt sinds 2018 als Program Development Advisor bij War Child in de DRC. Hij is het aanspreekpunt van de organisatie op het gebied van onderwijs en volgt al langer met ingehouden adem de politieke ontwikkelingen in het land. “De situatie is alarmerend. De spanningen tussen de politieke kampen blijven maar toenemen. Geweld na de verkiezingen lijkt nu al onvermijdelijk – met alle mogelijke risico’s voor kinderen van dien.”

Jean DRC War Child

Jean Kabisa, PDA Advisor Education bij War Child

Foto: War Child

“Gevaarlijke scheidslijnen worden getrokken op basis van de afkomst van de kandidaten. Het land staat op de rand van chaos."
Jean Kabisa

De verkiezingen

Van de twintig kandidaten zijn er drie duidelijke kanshebbers naar voren getreden. Emmanuel Shadari geniet de steun van de regering. Normaal zou dit doorslaggevend moeten zijn, maar hevige kritiek en de opkomst van twee oppositiekandidaten hebben roet in het eten gegooid. “Gevaarlijke scheidslijnen worden getrokken op basis van de afkomst van de kandidaten. Het land staat op de rand van chaos,” aldus Jean.

Onrust en protesten

De verkiezingen zijn al een aantal keer uitgesteld. De regering voert onrust, uitbraken van ebola en logistieke moeilijkheden als redenen aan. De oppositie claimt dat de regering de macht zo lang mogelijk wilt vasthouden. Op donderdag werd bekendgemaakt dat de stemlokalen in drie steden pas in maart zouden opengaan. Dit leidde tot verdere spanningen en gewelddadige protesten.

Van kwaad tot erger

Jean vreest vooral voor de toekomst van de kinderen. “De toegang tot onderwijs was al langere tijd aan het verslechteren. In conflictgebieden kan 65% van de kinderen op schoolleeftijd niet naar school. En van de kinderen die dat wel kunnen, voelt een op de vier zich niet veilig. De chaos die dreigt na de verkiezingen zou dit alleen maar verergeren.”

Meisje steekt haar hand op in de klas op school waar zij onderwijs krijgt dankzij War Child

Foto: War Child

“Veel kinderen hebben weer hoop gekregen dankzij onze programma's."
Jean Kabisa

Wat doen wij in de DRC?

War Child is sinds 2003 actief in het oosten van het land, waar regelmatig het geweld het hevigst is. Kinderen die hier opgroeien hebben te maken met talloze risico’s en staan er vaak alleen voor. Door middel van onderwijs, bescherming en psychosociale hulp proberen wij hier een antwoord op te bieden. Jean ziet dagelijks de positieve impact van zijn werk: “Veel kinderen hebben weer hoop gekregen dankzij onze programma's. Ook zijn de capaciteiten van de regio om deze kinderen zelf te beschermen versterkt.”

De toekomst van het land

De komende dagen zal er meer duidelijkheid ontstaan over de toekomst van de DRC. Al vreest Jean voor de nasleep van de verkiezingen, blijft hij perspectief zien. “De DRC is een land met meer dan genoeg mogelijkheden en potentie. Ik hoop dat het op een dag weer naar voren zal treden in de wereld."