War Child steunt kinderen in de strijd tegen het coronavirus

21 maart 2020

War Child corona virus voorlichting kinderen oorlog - beschermen handen wassen
Tijdens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus blijft War Child alles doen om kinderen te steunen - in de conflictgebieden waar wij werken, maar ook in Nederland. Hieronder lees je hoe wij dit doen.

Wereldwijde gevolgen van coronavirus

De strijd tegen het coronavirus is in volle gang. In oorlogsgebieden zijn de gevolgen van de uitbraak nog groter dan op andere plaatsen. Wij steunen kinderen in gebieden waar de gezondheidszorg minimaal is. Veel gevluchte kinderen leven in kampen waar mensen dicht op elkaar wonen. Er is soms maar net genoeg drinkwater en zeep is er vaak een ongekende luxe.

Snel handelen

War Child heeft haar activiteiten met schoolklassen en groepen kinderen overal stopgezet. In plaats daarvan geven wij nu voorlichting aan kinderen en hun ouders over het belang van handen wassen en andere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Families zijn vaak erg ongerust vanwege de vele geruchten die de ronde doen. In landen waar mensen helemaal niet meer mogen samenkomen, verspreiden wij wetenschappelijk onderbouwde informatie voor kinderen en hun ouders, via posters, stickers, sociale media en de radio.

“Geen enkel kind mag worden vergeten bij de noodmaatregelen tegen deze uitbraak. Wij bekijken van land tot land en van dag tot dag hoe we het beste kunnen helpen."
Tjipke Bergsma, directeur van War Child
Venezolaanse moeder en kind in vluchtelingenkamp in Colombia - War Child

Venezolaanse moeder met kind in een vluchtelingenkamp in Colombia

Foto: War Child

War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Mariam uit Mosul, op één van onze veilige plekken in Irak

Foto: War Child

Ondersteuning voor kinderen

Waar dat kan gaan, blijven we één-op-één psychosociale ondersteuning aan kinderen bieden, maar steeds meer kinderen en gezinnen zijn in quarantaine. Zij mogen geen andere mensen meer ontmoeten en moeten binnen blijven. Dat betekent nieuwe angst en onzekerheid voor kinderen die al kampen met de gevolgen van oorlog en geweld. War Child is druk bezig met het vinden van nieuwe manieren om ook onder deze uitzonderlijke omstandigheden gevluchte kinderen en hun leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden psychosociale steun te geven.

Ook in Nederland

War Child bekijkt daarnaast of we onze ervaring in crisisgebieden komende tijd kunnen gaan inzetten voor steun aan kinderen in Nederland. Gelukkig zijn de zaken hier veel beter geregeld dan in de oorlogslanden waar wij gewoonlijk werken. Maar ook in Nederland kan psychologische en sociale steun in deze onzekere tijd goed van pas komen. Daarom bieden wij kinderen en hun ouders onder andere online sport- en speloefeningen voor thuis aan. Deze activiteiten zijn erop gericht negatieve emoties zoals frustratie en angst - en de gevolgen hiervan - te verminderen.

Steuntje in de rug

“We beseffen ons maar al te goed dat de mensen die War Child al jarenlang steunen nu misschien zelf in een vervelende situatie zitten, of zich zorgen maken om hun naasten,” zegt Tjipke Bergsma. “Zij horen ook bij de War Child-familie. Daarom zijn we begonnen met het bellen van onze vrienden op leeftijd. Deze keer niet om hun steun te vragen, maar om ze een steuntje in de rug te geven. Om te vragen hoe het gaat. Zo houden we elkaar een beetje in de gaten.”