'Superheld' Mohammad geeft gevluchte kinderen les met Can't Wait to Learn

"Niets helpt kinderen méér dan onderwijs," zegt Mohammad (27). Naast zijn baan als privédocent geeft hij als Can't Wait to Learn-facilitator les op tablets aan kinderen in een vluchtelingenkamp in de Libanese Bekavallei. Hierdoor krijgen gevluchte Syrische kinderen voor het eerst sinds het begin van de pandemie - en voor sommigen sinds het uitbreken van de oorlog in hun land in 2011 - weer les.
Mohammed from Lebanon supports refugee children from Syria with Can't Wait to Learn's tablet education

Mohammad (27) uit Libanon geeft tabletonderwijs aan gevluchte Syrische kinderen

Foto: War Child

Hoop dankzij tabletonderwijs

"Het tabletonderwijs van Can't Wait to Learn biedt kinderen hoop. Het geeft hen toegang tot op onderwijs en de kans om weer te kunnen leren. Dat is iets waar deze gevluchte Syrische kinderen sinds het begin van de pandemie en alle schoolsluitingen alleen maar van konden dromen," vertelt Mohammad.

Can't Wait to Learn - vanuit huis

Maak kennis met Mohammad, een 27-jarige privédocent uit het Beqaa-gebied in Libanon. Als facilitator bij ons 'Can't Wait to Learn from Home'-programma helpt hij gevluchte kinderen lessen volgen via tablets. Mohammad heeft een bachelordiploma in bedrijfsmanagement en heeft een enorme passie voor wiskunde. Hij begon zijn carrière met het geven van privélessen aan universiteitsstudenten en leerlingen op scholen in de buurt.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn veel vluchtelingen naar buurland Libanon gevlucht. Velen van hen vonden onderdak in en rondom de Bekavallei - een brede vlakte tussen twee gebergten het oosten van Libanon.

“Het tabletonderwijs van Can't Wait to Learn biedt kinderen hoop waar zij lange tijd alleen maar van konden dromen"
Mohammad, Can't Wait to Learn-facilitator in Libanon
Can't Wait to Learn facilitator Mohammed provides tablet education to Syrian refugee children in Lebanon

Als Can't Wait to Learn-facilitator geeft Mohammad gevluchte Syrische kinderen les op tablets

Foto: War Child

Een helpende hand voor kinderen

Lang voordat hij zich aansloot bij Can't Wait to Learn, zette Mohammad zich al vol overgave in voor kinderen en gezinnen in de buurt. Van vrienden en familie hoorde hij destijds van een programma van het Libanese ministerie van Sociale Zaken om ouders/verzorgers bij te staan. Na zich hier jarenlang hard voor te hebben gemaakt, kwam hij tot de conclusie dat kinderen veruit het meeste baat hebben bij onderwijs.

Daarop besloot hij zich aan te sluiten bij ons Can't Wait to Learn-programma als lokale facilitator voor tabletonderwijs vanuit huis.

Two friends studying together at home with War Child's Can't Wait to Learn Program

Met de educatieve spellen op tablets leren kinderen spelenderwijs rekenen en schrijven

Foto: War Child

Two siblings studying together at home with War Child's Can't Wait to Learn Program

Ook daar waar kinderen niet naar school gaan, kunnen zij dankzij de tablets vanuit huis leren

Foto: War Child

Een superheld met tablets

Als 'superheld', zoals de kinderen hem noemen, steunt en stimuleert Mohammad kinderen die deelnamen aan het Can't Wait to Learn-programma. Gedurende de coronapandemie was en is dat geen gemakkelijke opgave, maar eentje waar hij zich vol enthousiasme voor inzet. Mohammad: "Can't Wait to Learn is een uniek programma, waarbij kinderen in zeer korte tijd op een speelse manier veel kennis kunnen opdoen door op educatieve spellen te spelen op tablets. Zo hoeven ze niet in een klaslokaal te zitten om te kunnen leren."

Spelen en leren in één

"Toen we na afloop van een cyclus van het programma de kinderen in het vluchtelingenkamp bezochten om de tablets op te halen en de nieuwe serie voor te bereiden, stond een meisje erop om haar onderwijstablet te houden. Ze zei: "Ik hoef nog maar een week te spelen, ik beloof dat ik de tablet dan weer teruggeef!"