"Besef groeit dat steun aan kinderen in oorlog beter moet – Nederland aarzelt"

5 september 2019

Amsterdam

Tjipke Bergsma, directeur

War Child campagne #getekendvoorhetleven tekening Sylvia Weve
We merken dat het besef dat kinderen in oorlog méér nodig hebben dan een deken en een dak boven hun hoofd internationaal aan het groeien is. Psychosociale steun is onmisbaar voor kinderen om hun leven weer op te kunnen pakken. Ook Nederland ziet dit in, maar concrete stappen en geld zijn er nog niet.

Tijd voor actie

Hoog tijd voor actie, vinden wij. Wereldwijd kampen tientallen miljoenen kinderen met de gevolgen van oorlog en geweld. Daarom hebben wij iedereen gevraagd een petitie te ondertekenen met de oproep psychosociale steun een vast onderdeel van internationale noodhulp te maken. Omdat oorlog en geweld kinderen anders voor het leven kan tekenen. Ik ben blij dat ondertussen vijftien duizend mensen de oproep hebben ondertekend.

Ministers bij elkaar

Begin oktober bieden we de petitie aan op de internationale ministersconferentie in Amsterdam over psychosociale zorg in oorlogs- en rampgebieden. Dan kunnen de ministers een belangrijke stap vooruit zetten. Maar zullen ze dat ook doen?

De dringende oproep van onze petitie klonk door tot in de Tweede Kamer, waar Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aangaf dat er meer politieke steun voor dit onderwerp moet komen en dat Nederland wil dat psychosociale steun moet worden geïntegreerd in humanitaire hulp.

Nederland aarzelt

Goed nieuws – op het eerste gezicht. Maar het lijkt erop dat Nederland en andere landen geen extra geld beschikbaar willen stellen voor psychosociale steun. Dat betekent praktisch dat betere psychosociale steun ten koste zal gaan van andere noodhulp. En een concreet actieplan is er nog niet. Kortom: Nederland aarzelt om echte stappen te zetten.

Dit is er wél nodig

We vragen Minister Kaag psychosociale steun aan kinderen en hun families te betalen door bijvoorbeeld de bijdrage aan het wereldwijde onderwijsfonds ‘Education Cannot Wait’ te verhogen. Daarmee kunnen we een basispakket voor psychosociale zorg samenstellen waarop elk kind in crisisgebied een beroep kan doen als dat nodig is.

Wat jij nu al kan doen

Wij gaan onze jarenlange ervaringen in het werken met kinderen in oorlogsgebieden delen met de ministers en andere experts op de internationale conferentie. Onze onderzoekers zullen laten zien welke psychosociale steun goed werkt. En hoe we die steun samen kunnen organiseren.

Om ervoor te zorgen dat het niet bij praten blijft, maar er ook concrete beslissingen worden genomen - zoals genoeg geld voor kinderen in oorlogsgebieden - is het belangrijk dat wij samen onze stem laten horen.

Als wij met voldoende mensen de petitie tekenen, dan kunnen de ministers onze oproep niet negeren.

Tjipke Bergsma War Child directeur

Tjipke Bergsma, directeur War Child

Foto: War Child