Hoe wij gevluchte Venezolaanse kinderen helpen

9 maart 2019

War Child gevluchte Venezolaanse kinderen in Colombia
De toenemende politieke en economische onrust in Venezuela drijft meer dan 4 miljoen Venezolanen de grens over. Velen vluchten naar Colombia. Daar vangen wij ze op.

Programma's starten vandaag

In Colombia kent de hoofdstad Bogotá het grootste aantal vluchtelingen. Door het gebrek aan middelen, rechten en toegang tot hulpdiensten lijkt een humanitaire crisis onvermijdelijk. Vandaag starten we op verschillende plekken in Colombia, waaronder Bogotá, met programma’s die zich richten op bescherming, psychosociale hulp en levensonderhoud.

Bescherming

Met name vrouwen en kinderen lopen het gevaar slachtoffer te worden van seksueel misbruik, fysiek geweld en mensenhandel. Uit angst voor discriminatie en om uitgezet te worden, zijn slachtoffers terughoudend om incidenten te melden. Wij maken kinderen en vrouwen bewust van het gevaar dat ze lopen en de rechten die ze hebben. Om hen voor het gevaar te beschermen geven we beschermingstraining.

War Child TeamUp in Bogota, Colombia

Sinds 2006 helpen we Colombiaanse kinderen die hebben geleden onder de burgeroorlog en bendegeweld

Foto: War Child

Kinderen maken muziek in Colombia_ TeamUp War Child

Tijdens onze spel- en sportactiviteiten leren kinderen omgaan met hun angst, boosheid en verdriet

Foto: War Child

Psychosociale hulp en levensonderhoud

Gevluchte kinderen zijn vaak bang, boos en verdrietig. Logisch. Tijdens onze spel– en sportactiviteiten leren we ze omgaan met deze gevoelens en versterken we hun veerkracht. Want met de juiste hulp kunnen kinderen zélf de draad weer oppakken. Door zeer beperkte toegang tot onderwijs, zorg en basisbehoeften ondersteunen we families ook in hun levensonderhoud, bijvoorbeeld door het vinden van werk.

Gespannen situatie

Wij werken niet in Venezuela, maar met Venezolaanse vluchtelingen in Colombia. Voor hulporganisaties is het nu nog lastig om in het land zelf hulp te verlenen. Onze directeur Tjipke Bergsma deelt met Trouw zijn zorgen over de politieke inmenging via buitenlandse hulp in Venezuela.

“Het belangrijkste is dat kinderen de juiste ondersteuning krijgen om vanuit eigen veerkracht de situatie te boven komen"
Onze directeur Tjipke Bergsma