De fysieke en mentale littekens van Ahmed (6) uit Gaza

10 juli 2024

Ahmed
De medische voorzieningen in Gaza zijn zeer schaars en de gezondheidszorg is zwaar getroffen door de oorlog. Het ontbreken van adequate mentale hulp is ronduit schrijnend. Het maakt het des te moeilijker voor kinderen om hun traumatische ervaringen te verwerken en hun veerkracht te herstellen.
Bekijk de video met het verhaal van Ahmed en lees hieronder hoe War Child pleit voor de noodzaak van mentale hulp.
Watch video

Het verhaal van Ahmed, 6 jaar, uit Gaza

Chaos en verwoesting

In het door oorlog verscheurde Gaza heeft de 6-jarige Ahmed meer verlies en pijn moeten doorstaan dan de meeste mensen in hun hele leven zullen ervaren. Samen met zijn ouders, broers en zussen woonde Ahmed in Gaza-stad. Ze moesten vluchten en vonden onderdak in het huis van zijn opa.

Op een fatale dag werd het huis gebombardeerd, waardoor hij zijn ouders verloor. Alleen hij en zijn zusje overleefden deze gruwelijke gebeurtenis, maar beiden raakten ernstig gewond. Ahmed werd opgevangen door zijn oom, die nu zijn best doet om zo goed mogelijk voor hem te zorgen te midden van de enorme chaos en verwoesting.

Diepe mentale littekens

Het bombardement heeft diepe littekens achtergelaten, zowel fysiek als mentaal. “Ahmed heeft erg veel meegemaakt. Hij is bang geworden om buiten te komen en mist zijn ouders en broers en zussen vreselijk,” vertelt zijn oom Mohammed. “Hij heeft brandwonden in zijn gezicht, maar het zijn vooral zijn mentale problemen als constante angst, verdriet en traumatische herinneringen waar hij veel last van heeft.”

“Ahmed heeft brandwonden in zijn gezicht, maar het zijn vooral zijn mentale problemen als constante angst, verdriet en traumatische herinneringen waar hij veel last van heeft."
Mohammed, de oom van Ahmed (6) uit Gaza

Mentale noodhulp

“We maken ons grote zorgen om Ahmed,” zegt zijn oom. “Toch probeert hij elke dag weer op te krabbelen. Met zijn nichtjes en neefjes speelt hij met een voetbal en maakt hij papieren vliegtuigjes, zoals andere kinderen. Langzaam aan gaat het beter met hem, al blijft hij nog erg angstig en stil.”

War Child is actief in Gaza en zet zich in voor kinderen zoals Ahmed die te kampen hebben met psychosociale problemen als gevolg van oorlog en conflict. We delen voedsel, schoon drinkwater en hygiëneproducten uit. En organiseren - als mogelijk - tegelijkertijd mentale noodhulp activiteiten voor de kinderen.

BewerkteFoto_Ahmed_3

BewerkteFoto_Ahmed_7

Duurzame vrede is de enige manier

“Goede mentale zorg is van vitaal belang voor kinderen als Ahmed, die geconfronteerd worden met het continue geweld. War Child zet zich onvermoeibaar in om deze kinderen de nodige ondersteuning te bieden, zodat zij de moeilijke omstandigheden kunnen verwerken en weer een beetje hoop kunnen vinden,” zegt Ernst Suur, directeur War Child Nederland.

“Naast de directe hulp aan kinderen, blijven we pleiten voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Duurzame vrede is de enige manier om kinderen als Ahmed een toekomst te bieden waarin zij veilig en onbezorgd kunnen opgroeien.”

Oom Mohammed doet er ondertussen alles aan om Ahmed een veilig thuis te bieden en hem te helpen met zijn traumatische ervaringen. Ze hopen dat de oorlog snel zal stoppen, zodat Ahmed een rustig en gelukkig leven kan opbouwen. Voor nu is het vooral belangrijk dat Ahmed zich veilig voelt bij zijn nieuwe familie.

“Duurzame vrede is de enige manier om kinderen als Ahmed een toekomst te bieden waarin zij veilig en onbezorgd kunnen opgroeien."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland