25 jaar War Child: Interview met oprichter Willemijn Verloop

9 oktober 2020

Willemijn Verloop is in Sierra Leone en blaast bellen met de kinderen
Dit jaar bestaan we 25 jaar. Wat begon met muziekworkshops in de schuilkelders van Bosnië is nu uitgegroeid tot onze expert-organisatie die steun biedt aan kinderen in oorlog in 17 landen. Dat is nog steeds heel hard nodig. 149 Miljoen kinderen groeien op in oorlog en geweld. Inmiddels werken we met de bewezen combinatie van psychosociale steun, bescherming en onderwijs samen aan een vreedzame toekomst. Oprichter Willemijn Verloop deelt met ons een terugblik en een reflectie op de afgelopen 25 jaar.

Met welke drive heb je 25 jaar geleden War Child opgericht?

"Vijfentwintig jaar geleden zat ik in een schuilkelder in Mostar, een stad in Bosnië-Herzegovina. De bommen sloegen letterlijk overal om ons heen in. Maar ik was getuige van iets heel bijzonders: de kracht van muziek. Daar onder de grond bracht een muziekworkshop de angstige en teruggetrokken kinderen veel ontspanning en plezier. Met die ervaring in mijn achterhoofd hebben we in 1995 War Child opgericht.”

Hoe waren de reacties destijds?

“Psychosociale steun voor kinderen in oorlog was nog totaal onbekend. Creatieve methodes gebruiken om kinderen te helpen? We werden maar raar aangekeken. Het was hard roeien tegen de stroom in. Maar het voelde goed en ik zag de kinderen voor mijn ogen letterlijk opbloeien als ze meededen aan onze muziekworkshops. We zaten vol ambitie en wilden groots denken en handelen.”

In hoeverre is War Child daar in 25 jaar in geslaagd vind je?

“Het was met vallen en opstaan, altijd met de drive om het morgen nog beter te doen dan vandaag. En dat is ons gelukt. Van een paar honderd kinderen in 1995 in onze programma’s tot ruim 250.000 kinderen per jaar in 2020. We hebben laten zien dat je wél iets aan die onzichtbare littekens bij kinderen kunt doen. Psychosociale steun is in internationale noodhulp inmiddels niet meer weg te denken. Daar ben ik super trots op. Ik vind het geweldig om te zien met hoeveel bevlogen en getalenteerde mensen we een verschil hebben kunnen maken in het leven van kinderen in oorlog. En dat over de hele wereld. En zelfs sinds een paar jaar ook in Nederland met gevluchte kinderen in tientallen opvangcentra. Maar zijn we er dan? Nou, dat helaas ook weer niet...”

Highlights

Hoe nu verder?

“Het doel was én is om onszelf op te heffen. We willen aan een ‘Generation Peace’ bouwen die de wapens niet weer oppakt. Maar de werkelijkheid is dat vandaag de dag nog vele oorlogen woeden en 149 miljoen kinderen in oorlog opgroeien. Die kinderen kunnen we niet allemaal zelf helpen. Gelukkig blijven we groeien en hebben we 25 jaar expertise in huis. En ik ben ontzettend blij dat we intensief samenwerken met andere organisaties, onze kennis delen en daarmee samen vermenigvuldigen, zodat we nog heel veel meer kinderen kunnen helpen.”

“We willen een 'Generation Peace' bouwen die de wapens niet weer oppakt."
War Child oprichter Willemijn Verloop