Jemen

Humanitaire noodhulp in Jemen om kinderen en jongeren te beschermen

Cijfers op een rij

  • Bevolking: 30,5 miljoen
  • Kinderen en jongeren onder de 18: 12,3 miljoen
  • Kinderen die door het conflict zijn getroffen: 7,4 miljoen
  • Aantal projecten van War Child in 2019: twee
  • Aantal partners dat onze projecten financiert: een
  • Aantal deelnemende kinderen: 13.201

Situatie in Jemen

De burgeroorlog in Jemen begon als een plaatselijk conflict tussen troepen van de regering en rebellen. In de afgelopen paar jaar is het conflict uitgegroeid tot een oorlog waarmee allerlei landen in de regio zich bemoeien. Hoop op een staakt-het-vuren na bemiddeling van de Verenigde Naties (VN) in december 2018 is verdwenen. Jemenitische burgers worden nog steeds dagelijks geteisterd door geweld en terroristische aanslagen van de Islamitische Staat en luchtaanvallen van Saoedie-Arabië. De luchtaanvallen zijn de afgelopen maanden erger geworden, vooral rondom de hoofdstad Sana'a en de provincie Amanat Al Asimah.

De humanitaire ramp in Jemen is nog steeds de ergste in de wereld. Door de oorlog is de economie in het land ingestort. Miljoenen Jemenieten zijn slachtoffer en leven in hongersnood. Er zijn uitbraken van cholera en buikloop. Door de oorlog hebben zo'n 24 miljoen mensen dringend humanitaire noodhulp in Jemen nodig. Dat is ongeveer 80 procent van de bevolking.

Kinderen in Jemen - oorlog - War Child

Kinderen die in de oorlog in Jemen opgroeien hebben recht op noodhulp

Foto: War Child UK

Situatie van kinderen in Jemen

De kinderen in Jemen lijden het meest onder het geweld. Meer dan 12 miljoen Jemenitische kinderen hebben hulp nodig. Zij lijden onder de hongersnood en lopen dagelijks het risico gedood te worden of gewond te raken door de gevechten. Jemen telt ongeveer 1,7 miljoen ontheemde kinderen: zij zijn op de vlucht in hun eigen land. Door de oorlog moeten zij hun huizen ontvluchten, weg van hun familie en vrienden.

Er zijn vaak luchtaanvallen op ziekenhuizen en scholen. Doordat de overheid is ingestort, krijgen 4,7 miljoen kinderen geen goed onderwijs. Ruim twee miljoen kinderen in Jemen kunnen helemaal niet naar school. De gezondheid van kinderen en hun families loopt groot gevaar door honger, ziektes en schaars drinkwater. Jongens lopen het risico te worden gerekruteerd als kindsoldaten; meisjes te worden uitgehuwelijkt.

De psychische nood bij kinderen en jongeren in Jemen is hoog: ruim 35 procent van de kinderbeschermingsincidenten die in 2018 aan maatschappelijk werkers werden gemeld, ging over psychosociale problemen. Goede hulp hiervoor is hier nauwelijks beschikbaar.

Wat wij doen

Wij ondersteunen het werk van War Child UK bij het bieden van bescherming en voedselhulp voor gevluchte en kwetsbare kinderen. Daarnaast nam War Child deel aan de Dutch Relief Alliance – een initiatief waarbij zes organisaties samenwerken om kinderen te beschermen en humanitaire noodhulp te verlenen.

Onze projecten

Noodhulp

Dit voedselhulpprogramma is opgezet om kinderen en hun families te helpen eten te kunnen betalen. War Child verdeelt contant geld en bonnen onder de meest kwetsbare gezinnen. Met deze bijdrage heeft een gezin genoeg geld om een maand lang het meest noodzakelijke eten te kunnen kopen.

Onderwijs in noodsituaties

War Child werkt aan de wederopbouw van scholen en het opzetten van kindvriendelijke ruimtes (veilige plekken) om ervoor te zorgen dat kinderen in een beschermde omgeving kunnen leren. Daarnaast ondersteunen wij leraren, en creëren wij met dit programma lokaal bewustzijn over het belang van onderwijs.