Integriteit, altijd en overal

War Child zet zich wereldwijd in voor honderdduizenden kinderen die opgroeien in oorlog en geweld. Wij steunen kinderen in de moeilijkste tijd van hun leven. Dat is hard nodig. Samen met hen kijken we vooruit naar hun toekomst. Wij doen er alles aan om voor een blijvende impact te zorgen. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit.

Veiligheid en waardigheid waarborgen

Kinderen kunnen erg kwetsbaar zijn als ze opgroeien in oorlog en geweld. Voor onze medewerkers is het dagelijkse werk intensief en emotioneel. Het is onze plicht om voor de veiligheid en waardigheid van de kinderen en onze medewerkers te zorgen. Dag in, dag uit. Daarom staan integriteit en rechtvaardigheid centraal in alles wat we doen. Voor minder doen we het niet. Zo simpel is het. Integriteit: altijd en overal.

Hoe doen we dat?

Wij hebben op papier gezet hoe onze medewerkers, vrijwilligers, partners en andere direct betrokkenen zich moeten gedragen. Omdat we internationaal werken noemen we dit een ‘Integrity Framework’. Hierin staan de gedragscodes, onze regels en richtlijnen, en ook alle procedures die hiermee te maken hebben. Iedereen die iets voor War Child doet, moet dit ondertekenen. Anders mag je niet voor ons aan de slag.

Wat als het toch fout gaat?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het helaas toch fout gaan. Er kunnen heftige ongewenste dingen gebeuren die volledig tegen onze regels en richtlijnen ingaan. Denk aan bijvoorbeeld wangedrag, fraude of seksuele uitbuiting.

Als je het idee hebt dat dit het geval is, laat dat dan zo snel mogelijk weten! Dit kan via de SpeakUp! Procedure. Hierdoor kun je snel, vertrouwelijk en veilig een melding doen. Wij werken hierin samen met een onafhankelijke externe organisatie: Convercent. Je kunt een melding in je eigen taal indienen, en je kan ervoor kiezen om anoniem te melden. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Waar kun je een melding doen?

Dat kan via deze link.

Wij nemen elke melding serieus. En daar waar nodig grijpen wij direct in. Zo zorgen wij voor de veiligheid van onze kinderen en medewerkers. Samen maken wij War Child daarmee nog beter, sterker en veiliger voor iedereen. Als blijkt dat we ons beleid moeten aanpassen, zullen we dat direct doen.

Voorkomen is beter dan genezen

We doen er alles aan om de veiligheid van kinderen en volwassenen te garanderen. War Child hanteert een zero-tolerance beleid. Dat betekent simpelweg dat we geen enkele vorm van wangedrag, misbruik, fraude of corruptie accepteren en alle meldingen opvolgen.

Om daarop toe te zien hebben we drie collega’s die zich volledig met integriteit bezighouden. Daarnaast controleren we onze regels en richtlijnen elke twee jaar. Daar waar nodig passen we die aan. Ook organiseren wij intern geregeld trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten over dit onderwerp.

Samen leren we meer

Alle medewerkers en vrijwilligers moeten verplicht onze speciale e-learning modules doorlopen. Op deze manier leren collega’s aan de hand van voorbeelden meer over integriteit. Deze zijn in vier talen (Frans, Engels, Spaans en Arabisch) beschikbaar. In de jaarlijkse functioneringsgesprekken die we met alle medewerkers voeren nemen we dat ook mee.

Tijdens het sollicitatieproces van nieuwe medewerkers komt het onderwerp integriteit ook aan de orde. Zo moet een kandidaat een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen. Ook checken wij altijd referenties. Wij doen ook mee aan de Inter-Agency Misconduct Disclosure Scheme. Wij checken altijd bij voormalige werkgevers of een nieuwe collega’s zich niet schuldig heeft gemaakt aan wangedrag. En wij doen hetzelfde wanneer andere werkgevers daar om vragen. Op die manier doen wij er alles aan om integriteitskwesties te voorkomen

Belangrijke documenten

Zoals gezegd staan integriteit en rechtvaardigheid centraal in alles wat we doen. Daarbij maken we gebruik van vier belangrijke documenten van War Child:

De eerste twee documenten hebben we gemaakt met input van verschillende kinderrechtenorganisaties. Daarnaast hebben we ook vergelijkbare internationale regels en richtlijnen meegenomen. De ‘Child Safeguarding Policy’ voldoet aan de internationale normen van Keeping Children Safe. Dat is de organisatie die zorgt voor de wereldwijde naleving van kinderrechten.