‘Maak snel een einde aan het geweld tussen Israël en de Palestijnen’

13 mei 2021

War Child in Gaza - OPT - portrait Silwan
De afgelopen dagen zijn vijftien kinderen om het leven gekomen en enkele tientallen gewond geraakt in bezet Palestijns gebied en Israël. Het geweld dreigt met de dag verder te escaleren. Daarom roept War Child de partijen op om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen en geweld tegen families en kinderen te stoppen.

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gaza-strook zijn 53 Palestijnen gedood, waaronder veertien kinderen en meer dan driehonderd mensen gewond geraakt. Van één gezin kwamen alle drie de kinderen om. Driehonderdvijftig flats en huizen zijn onbewoonbaar geworden en verschillende scholen beschadigd.

Bij raketaanvallen vanuit Gaza op Israël zijn vijf mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt, waaronder één kind.

Palestijnen in Israël en de bezet Palestijns gebied demonstreren tegen het besluit om families in Oost-Jeruzalem uit hun huizen te zetten. De protesten werden door de Israëlische politie en het leger met grof geweld neergeslagen waarbij veel mensen, en ook kinderen, gewond zijn geraakt.

“De gevolgen van het oplaaiende geweld op kinderen en jongeren is enorm, zowel voor hun veiligheid als hun psychologische toestand."
Maha El-Sheikh, landendirecteur War Child in bezet Palestijns gebied

Groeiende hopeloosheid

“De gevolgen van het oplaaiende geweld op kinderen en jongeren is enorm, zowel voor hun veiligheid als voor hun welzijn,” zegt landendirecteur van War Child in bezet Palestijns gebied Maha El-Sheikh.

“Kinderen worden groot met de voortdurende dreiging van geweld. Ze zijn nergens veilig; thuis niet, op school niet, en in kerken en moskeeën niet. Daar is het afgelopen jaar corona nog eens bij gekomen. De psychologische gevolgen zijn vreselijk. Er is een groeiend gevoel van hopeloosheid en dat is erg gevaarlijk en zorgelijk.”

Voor zover dat in deze situatie kan gaat War Child samen met plaatselijke organisaties door met de ondersteuning van kinderen en families op de West Bank en in de Gaza-strook. We zijn van plan om de pyschosociale steun aan kinderen, ouders en verzorgers de komende weken op te voeren.

Kinderrechten beschermen

Kinderen horen niet in oorlog – nooit. Ze moeten altijd worden beschermd tegen elke vorm van geweld. War Child vraagt alle partijen om zich aan hun internationale verplichtingen te houden, waaronder de Internationale Kinderrechtenconventie van de Verenigde Naties.

De Israëlische autoriteiten moeten stoppen met het gebruik van overmatig geweld tegen Palestijnse burgers en kinderen, en stoppen met het arresteren van kinderen. Er moet vrije toegang zijn tot humanitaire hulp, in de eerste plaats voor kinderen en andere kwetsbare groepen, en ook tot vaccinaties tegen corona.

War Child roept alle partijen op te voorkomen dat het geweld nog verder escaleert en burgers, en kinderen te beschermen. “Als er geen eind komt aan het geweld, kunnen er komende dagen nog meer kinderen om het leven komen of gewond raken,” zegt landendirecteur El-Sheikh.