Een toekomst na je vlucht: zo ondersteunen wij jonge vluchtelingen in Zweden

23 februari 2022

War Child's Mentorship Project Supports Refugee Youth to Secure a Future in Sweden
Temidden van een steeds vijandiger klimaat bundelen wij de goede wil van het maatschappelijk middenveld, vooruitstrevende werkgevers en de private sector om een tolerantere en inclusievere arbeidsmarkt te creëren voor jonge vluchtelingen in Zweden.

De Zweedse onderwijswet

Voor de wet volwassen worden is iets waar jongeren van over de hele wereld reikhalzend naar uitkijken. Maar wat als deze mijlpaal grote onzekerheid met zich meebrengt? Voor 7.500 langdurige vluchtelingen in Zweden wordt hun opwinding overschaduwd door angst voor de toekomst.

De Zweedse wet voor het voortgezet onderwijs (Nya Gymnasielagen) vormt de kern van deze onzekerheid. De wet, die alom bekritiseerd is vanwege de korte voorbereidingstijd, het onduidelijke taalgebruik en de strenge voorwaarden, bepaalt dat gevluchte jongeren die achttien zijn geworden binnen zes maanden na hun afstuderen een vaste baan moeten vinden en een permanente verblijfsvergunning moeten aanvragen. Lukt hen dit niet, dan worden zij gedeporteerd.

Nieuwe onzekerheid

"De oorlog in mijn thuisland ontnam me mijn hoop voor de toekomst", zegt Ali, een niet-begeleide minderjarige vluchteling. "Toen ik in Zweden aankwam kreeg ik langzaam maar zeker meer hoop. Die hoop heeft nu plaatsgemaakt voor nieuwe onzekerheid..."

In een tijd van hoge werkloosheid, aanhoudende coronamaatregelen en politieke stigmatisering van immigranten in heel Europa, is de behoefte aan medeleven en een gevoel van veiligheid voor deze jongeren van groot belang.

“Dankzij het project kom ik in contact met mensen die mij zien als een persoon en een aanwinst voor de samenleving."
Ali, vluchteling in Zweden
War Child's Mentorship Project Supports Refugee Youth to Secure a Future in Sweden

Van psychosociale steun tot het vinden van een passende baan: jonge vluchtelingen krijgen persoonlijke begeleiding van ervaringsdeskundigen

Foto: Sanna Lindberg

Hoop voor de toekomst

Door een combinatie van mentorschap, psychosociale ondersteuning en campagnevoeren, helpt War Child - samen met partners Arbetskraftsförmedlingen REDO en Nordisk Kompetens - jongeren zoals Ali hun eigen toekomst op te bouwen.

In het mentorschapsonderdeel van het project - gebaseerd op het succesvolle samenwerkingsmodel van War Child met logistiek gigant Scania - krijgen de gevluchte jongeren één-op-één ondersteuning van professionals uit de particuliere sector en het bedrijfsleven. Tijdens een maandelijks 'open huis' krijgen de jongeren extra hulp bij het opstellen van een cv, het registreren op sollicitatieplatforms en het opbouwen van een professioneel netwerk. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen zij daarnaast een unieke kans om met gevluchte leeftijdsgenoten in contact te komen, van elkaar te leren en samen problemen op te lossen.

“Niet alleen helpt dit project gevluchte jongeren aan zinvol werk en een verblijfsvergunning - het helpt ons een meer inclusieve samenleving te creëren."
Andrina Linnell, onze productiemanager in Zweden

Een meer inclusieve samenleving creëren

Als extra dimensie aan het project voeren wij samen met onze partners in Zweden campagne. Hiermee werven wij fondsen voor het project en laten we de positieve rol die gevluchte jongeren kunnen spelen in de samenleving zien. Zo laten wij zien dat er talloze voorbeelden zijn van gevluchte jongeren in Zweden die niets liever willen dan een positieve toekomst opbouwen in het land. Samen zetten wij ons in voor een inclusieve samenleving waarbinnen wetten zoals de Zweedse wet voor het voortgezet onderwijs niet de standaard worden.

"Samenwerking is onze belangrijkste bouwsteen", zegt Andrina Linnell, productiemanager van het project. "Door samen te werken met vooruitstrevende partners, slaan we nieuwe wegen in. Niet alleen helpt dit project jongeren aan zinvol werk en een verblijfsvergunning - het helpt ons een meer inclusieve samenleving te creëren."

Wil je meer weten over ons werk in Zweden? Bezoek onze (Engelse) landenpagina of neem een kijkje op de (Zweedse) website.