Minister Kaag, laat oorlog kinderen niet tekenen

24 mei 2019

Amsterdam

Tekening Marije Tolman #getekendvoorhetleven
Er voltrekt zich wereldwijd een stille crisis. Er zijn zo’n 84 miljoen kinderen die opgroeien in conflictgebieden die dringend psychosociale steun nodig hebben. Die hulp is bijna nergens te krijgen. Wij roepen minister Kaag op meer actie te ondernemen om te zorgen dat psychosociale steun een vast onderdeel wordt van internationale noodhulp.

Traditionele noodhulp

In de traditionele noodhulp krijgen kinderen een dak boven hun hoofd, voedsel en een warme deken. Dat zijn de voorzieningen waarvan de noodzaak direct zichtbaar is. Maar het is niet genoeg. Kinderen kampen met angst, stress, pijn en verdriet. Zolang er niet wordt omgekeken naar hun emoties en gevoel, wordt er een generatie onnodig getekend door oorlog.


Campagne #getekendvoorhetleven

De oproep wordt ondersteund met de campagne #getekendvoorhetleven, die deze week van start is gegaan. Door heel Nederland zijn confronterende tekeningen en de hashtag #getekendvoorhetleven verspreid. Tv-maker Danny Ghosen en presentator Niels Oosthoek trapten de campagne af met een guerrillastunt in Amsterdam.

Bekijk de video van de guerillastunt in Amsterdam

Na Amsterdam waren Rotterdam, Eindhoven en Utrecht het toneel van de campagne. Radio-dj Michiel Veenstra en acteur Frank Lammers gingen daar de straat op. Voorbijgangers zagen de tekeningen zowel terug in krijtsjablonen, projecties als op plakposters.

Getekend voor het leven - War Child campagne

Een van de illustraties die werd geprojecteerd op de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam

Foto: War Child

“Laat oorlog kinderen niet tekenen, is onze boodschap aan minister Kaag. War Child vraagt dat psychosociale steun een vast onderdeel van de internationale noodhulp wordt. Door een wereldwijd noodfonds van 200 miljoen euro op te richten kan de meest noodzakelijke hulp bekostigd worden. Nederland zou daarbij het voortouw moeten nemen."
Directeur Tjipke Bergsma

Politiek

Begin oktober is in Amsterdam een internationale ministeriële conferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale zorg in conflictgebieden, voorgezeten door minister Kaag. Daar overhandigen wij de handtekeningen aan de deelnemende ministers.