Ons jaarverslag 2022: alleen het beste is goed genoeg

3 juli 2023

War-Child-Lebanon_220218
“Onze droom is dat ieder kind in vrede kan leven. Helaas worden zo’n 230 miljoen kinderen dagelijks wakker in conflictgebieden”, zegt Ernst Suur, directeur van War Child Nederland. “Wat 2022 ons heeft geleerd, is dat we niet overal impact kunnen hebben. Wat we wél kunnen, is op één heel belangrijk gebied van extra waarde zijn." Lees hier meer over in ons jaarverslag.

Onze wetenschappelijk onderbouwde aanpak

In de wereld van de humanitaire hulp zien we vaak het volgende gebeuren: er is een crisis, we grijpen snel in en bieden mensen de nodige hulp. Met verschillende projecten blijven we hen vervolgens ondersteunen. Dat is ontzettend goed en belangrijk natuurlijk. En hoewel alles erop wijst dat we een positief verschil maken, hebben we vaak weinig hard bewijs om onze impact te laten zien. Dat moet anders, vonden we. Vandaar dat we ons War Child Zorgsysteem in het leven hebben geroepen.

We leggen het graag kort en simpel uit: we hebben tien wetenschappelijk onderbouwde methodes die wij dag in dag uit gebruiken. Een intern team van wetenschappers test, evalueert én optimaliseert deze methodes continu. Met steeds de centrale vraag: hoe positief is de impact op het mentale welzijn van de kinderen? Om hen draait het en alleen het beste is goed genoeg. Als we niet tevreden zijn – en we zijn erg streng voor onszelf – dan passen we de methode aan. Klinkt logisch, toch?

In 2022 hebben we veel aandacht besteed aan deze nieuwe manier van werken. Dat heeft goed uitgepakt. In het jaarverslag lees je er meer over.

“Wat 2022 ons heeft geleerd, is dat we niet overal impact kunnen hebben. Wat we wél kunnen, is op één heel belangrijk gebied van extra waarde zijn."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

We willen en kunnen meer!

Mooi, we weten dat de kwaliteit van ons zorgsysteem goed is. Laten we nu kijken naar de kwantiteit. Hoe kunnen we zoveel mogelijk van die 230 miljoen kinderen in oorlog bereiken? Ernst: “De methodes zijn zo gemaakt dat we ze gemakkelijk kunnen opschalen. Oftewel, waar ook ter wereld kun je onze aanpak simpel aanpassen aan de plek waar je bent. Van Afghanistan tot Soedan. Zo kunnen andere organisaties er ook direct mee aan de slag en meer kinderen bereiken.”

Het is de hoogste tijd voor alles en iedereen om onze expertise te delen. Dit is een nieuwe manier van werken in de humanitaire wereld. Wij zien duidelijk de voordelen!

Een nieuw hoofdstuk voor War Child

Ook onze interne organisatie nemen we steeds kritisch onder de loep, om zo efficient mogelijk te kunnen werken. Vanaf 2024 willen we een wereldwijde netwerkorganisatie zijn. Alleen dan kunnen we zoveel mogelijk kinderen bereiken. Daarover zijn we volop in gesprek met onze partners in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland. Lees hier ook meer over in ons jaarverslag.