Rosa rent de Dam tot Damloop voor kinderen in oorlog

Rennen was eigenlijk helemaal niet zo haar ding, maar inmiddels loopt Rosa voor de tweede keer de Dam tot Damloop voor War Child. "Vorig jaar was het zo leuk! Niet alleen de Dam tot Damloop, maar ook het hele proces vooraf."
Dam tot Damloop voor War Child

Samen met twee vrienden rende Rosa 's avonds de Dam tot Damloop voor kinderen in oorlog

Foto: War Child

De Dam tot Damloop voor War Child - hoe kwam je daarbij?

Ik zit bij de Youth Council van War Child, hierdoor wist ik dat je voor War Child mee kon doen aan de Dam tot Damloop. Mijn ouders doen al een paar jaar mee met de Dam tot Damloop, maar nog niet voor een goed doel. Toen ik ze vertelde dat je ook voor War Child kan lopen werden ze heel enthousiast. Toen heb ik hun en mijn broertje overgehaald om met zijn allen mee te gaan doen.

Waarom doe je dit jaar weer mee?

Rennen was eigenlijk niet helemaal mijn ding. Maar toen ik vorig jaar voor het eerst meedeed vond ik dat zó leuk dat ik er dit jaar zeker weer bij wil zijn. Niet alleen de Dam tot Damloop voor War Child zelf was leuk, maar ook het hele proces vooraf. Het trainen, het contact met War Child, de informatieavond én het geld ophalen. Ik vond het rennen uiteindelijk heel leuk, maar vooral ook alles eromheen.

Boy in Uganda joining TeamUp _War Child

Voor kinderen die opgroeien in oorlog is veilig kunnen spelen, leren en sporten heel belangrijk

Foto: War Child

Waarom specifiek voor War Child?

Door mijn inzet voor de Youth Council wist ik al veel over het werk van War Child. Ik heb veel gelezen over wat War Child doet, bijvoorbeeld op hun website. Ook heb ik met mijn omgeving gepraat over hun werk. Ik vond dit allemaal heel interessant en heel belangrijk wat War Child doet. Het raakt me heel erg.

Hoe bereid jij je voor op de Dam tot Damloop?

Vorig jaar heb ik acht kilometer gelopen, dit jaar ga ik de zestien doen. Ik trainde vorig jaar twee keer per week, eerst vier kilometer en langzaam maar zeker steeds meer. Op de dag zelf liep ik voor het eerst acht kilometer - dit ging veel makkelijker dan ik had gedacht! Ik had aan het eind zelfs nog energie over en wilde nog wel een keertje. Ik denk dat dit komt door alles eromheen, dat geeft je zoveel energie!

War Child - Dam tot Dam rennen goed doel

Elke stap telt voor kinderen in oorlog

Foto: War Child

Wat is je beste hardlooptip voor anderen?

Samen rennen maakt het leuker, dan motiveer je elkaar ook om sneller te gaan. Ik loop vaak met mijn broertje. Dat maakt het minder saai, omdat we de hele tijd aan het kletsen zijn en je pusht elkaar uitdaagt om verder en harder te gaan. Als je in je eentje bent, dan kun je muziek met een snelle beat luisteren om jezelf te motiveren.

Heb je tips om sponsorgeld binnen te halen?

Jazeker! Zelf ben ik begonnen met oppassen. Hiervan gaat de helft en soms zelfs drie/vierde naar War Child. Alle beetjes helpen! Verder kun je...

  1. Bij de Albert Heijn je naam op een lijst zetten, zodat een maand lang alle statiegeld-bonnetjes naar jou gaan;
  2. Al je vrienden, kennissen en familie vragen om hulp;
  3. Het gesprek aan gaan: vertel iedereen over het werk van War Child en vraag gelijk om een bijdrage;
  4. Iedereen vragen om het verhaal op hun beurt weer door te vertellen aan anderen. Zo ontdekken steeds meer mensen wat het werk van War Child voor kinderen in oorlog betekent. En kunnen we samen steeds meer kinderen helpen!