TeamUp wint prestigieuze 'Laureus Sport for Good' prijs

7 mei 2023

TeamUp wint prestigieuze sportprijs
Het programma TeamUp, dat zich met sport en spel richt op de mentale gezondheid van door oorlog getroffen kinderen, krijgt de Laureus Sport for Good Award 2023. TeamUp is ontwikkeld door Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. De prestigieuze prijs wordt uitgereikt in Parijs tijdens de Laureus Sports Award (in 2022 gewonnen door Max Verstappen). TeamUp wordt door Laureus gesteund via het 'Sport for Peace and Humanitarian Action Fund', dat in 2022 is opgericht.

Sport en spel voor kinderen op de vlucht

War Child directeur Ernst Suur is zeer vereerd. "Sport en spel hebben een enorme kracht om kinderen samen te brengen, emoties te uiten en hoop te bieden in zware tijden, die geen kind zou moeten meemaken. TeamUp doet dit in een gestructureerde vorm en biedt kinderen stabiliteit. Helaas groeien 230 miljoen kinderen wereldwijd op in oorlogsgebieden." Adit (12), deelnemer aan TeamUp in Zuid-Soedan: "Door TeamUp heb ik meer vrienden. En ze (de trainers) maken mij blij en geven mij een veilig gevoel. Andere kinderen zouden ook mee moeten doen aan TeamUp."

De sport-, spel en bewegingsactiviteit is ontwikkeld in Nederland en actief in 26 landen wereldwijd. Het programma biedt ook ondersteuning aan gevluchte kinderen in ruim 40 Nederlandse opvanglocaties en 30 nieuwkomersscholen.

“Sport en spel hebben een enorme kracht om kinderen samen te brengen, emoties te uiten en hoop te bieden in zware tijden"
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

TeamUp, onze sport- en spel methode, wint prestigieuze ‘Laureus Sport for Good’ prijs

Andriy Shevchenko

Ook Oekraïense voetballegende Andriy Shevchenko is zeer blij met de prijs. Hij bezocht afgelopen jaar als Laureus ambassadeur een TeamUp programma in Polen.

"Mijn felicitaties aan TeamUp met deze welverdiende prijs. Ik heb in Warschau kunnen zien hoe TeamUp Oekraïense kinderen helpt om met fysieke activiteiten de stress van de oorlog kwijt te raken. Het was een emotionele dag en de lach op de gezichten van de kinderen zal ik lang met mij meedragen. Met TeamUp op het podium wordt duidelijk onderstreept wat sport kan betekenen in ons leven. Het is ook een bewijs van wat onze eerste beschermheer Nelson Mandela zei: sport biedt kansen om de wereld te veranderen."

“Jonge mensen toegang geven tot een veilige en inclusieve plek is een belangrijke doelstelling voor Laureus Sport for Good. Wat TeamUp doet, is een schitterend voorbeeld hiervan"
Sean Fitzpatrick, voorzitter van Laureus Sport for Good

De kracht van sport

Sean Fitzpatrick, voorzitter van Laureus Sport for Good: "Ik wil het TeamUp team en partners feliciteren met hun cruciale en innovatieve manier waarop ze sport en fysieke activiteiten inzetten om de levens van gevluchte kinderen wereldwijd te veranderen. Jonge mensen toegang geven tot een veilige en inclusieve plek is een belangrijke doelstelling voor Laureus Sport for Good. Wat TeamUp doet, tegen de achtergrond van een Europese oorlog en andere conflicten in de wereld, is een schitterend voorbeeld hiervan."

De Laureus Sport for Good prijs wordt uitgereikt aan een organisatie of individu die de kracht van sport gebruikt om de levens van jongeren te verbeteren. Vorig jaar won Lost Boyz Inc., een sportproject voor minderbedeelde jongeren in Chicago.

Op de shortlist stonden dit jaar o.a. Boxgirls, een boksproject voor meisjes in Kenia en Slum Soccer, een voetbalproject voor dakloze kinderen in India.