Geweldsuitbarsting in Soedan: "Kinderen zitten onder tafel van angst"

21 april 2023

Soedanese kinderen doen mee aan een War Child activiteit
Al een week wordt Soedan geteisterd door zware gevechten tussen paramilitairen en het regeringsleger. Honderden burgers zijn omgekomen en duizenden gewond geraakt, waaronder veel kinderen. War Child Nederland directeur Ernst Suur woonde en werkte van 2002 tot 2005 in Soedan en kent het land goed.

Onder tafel en in scholen gevlucht

”Deze geweldsuitbarsting komt bij iedereen keihard binnen. De luchthaven van Khartoum ligt middenin de stad. De gevechtsvliegtuigen vliegen over en weer. Kinderen zitten onder tafel van angst. Mensen hebben zich al dagen opgesloten in scholen of kelders. Angst zet het leven van kinderen volledig op z’n kop. De stress is enorm, dat is zo ongezond voor kinderen”, legt Ernst uit.

“Niemand weet hoelang dit gaat duren. Het is heel onvoorspelbaar. Het kan intens en kort zijn of sluimerend lang met een enorme onzekerheid en spanning. Beiden zijn zeer schadelijk voor de mentale gezondheid.”

War Child Nederland directeur Ernst Suur woonde en werkte van 2002 tot 2005 in Soedan

De geweldsuitbarsting in Soedan komt bij iedereen hard binnen. Niemand weet hoelang dit gaat duren

Foto: Ernst Suur

War Child Nederland directeur Ernst Suur woonde en werkte van 2002 tot 2005 in Soedan

Ernst woonde en werkte van 2002 tot 2005 in Soedan

Foto: Ernst Suur

Onze hulp is beschikbaar

Veel families proberen voor het geweld in Soedan te vluchten en trekken naar verwachting naar buurland Zuid-Soedan. Hier is het op dit moment relatief rustig, maar ook dit land gaat gebukt onder jaren van oorlog en conflict. Wij vangen hier kinderen op en ondersteunen ze op sociaal en emotioneel vlak via ons Team Up-programma. Ook bieden we tabletonderwijs met Can’t Wait To Learn omdat veel kinderen vanwege de oorlog jaren niet naar school zijn gegaan.

“Als het nodig is, schalen we onze programma’s in Zuid-Soedan op. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken welke hulp we kunnen bieden in Soedan. Helaas is de situatie te gevaarlijk om nu direct in actie te komen, maar we bereiden ons voor en komen in actie daar waar we van toegevoegde waarde kunnen zijn”, aldus Ernst.

Julius en Mozes

Deze dagen denkt Ernst veel aan Julius en Mozes, zijn oud-collega’s uit de tijd dat hij in Soedan werkte. De mannen kwamen uit het noorden en zuiden, twee gebieden die destijds met elkaar in oorlog waren. Maar Julius en Mozes werkten juist samen. Ernst herinnert zich het nog levendig. “Het zijn helden. Ik hoop dat ze veilig zijn, ik heb ze door alle chaos nog niet te pakken kunnen krijgen.”

Een tekening van een Soedanees kind

Ernst: "De gevechtsvliegtuigen vliegen over en weer. Kinderen zitten onder tafel van angst. De stress is enorm, dat is zo ongezond voor kinderen.”

Foto: Ernst Suur