War Child en EO brengen drieluik ‘Laat Oorlog Geen Generaties Duren’

5 april 2023

Hanneke Groenteman interviewt BN'ers over oorlogsverleden voor War Child campagne: Laat oorlog geen generaties duren
In het nieuwe drieluik ‘Laat Oorlog Geen Generaties Duren’ gaat journalist en programmamaker Hanneke Groenteman in gesprek met ouders en hun kinderen over de vraag of oorlogstrauma's van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze spreekt met Boudewijn de Groot en zijn dochter Caya, Debby Petter en haar dochter Sterre en met de Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter Morvarid. Het drieluik is een samenwerking van de EO en War Child.

Oorlog kruipt onder je huid

Oorlog kan je een leven lang achtervolgen als je het niet op tijd verwerkt. Je kunt het overdragen op je kinderen zonder het te beseffen. Op welke manier hebben de oorlogservaringen van de ouders hun kinderen beïnvloed? En bestaat het gevaar dat die kinderen bepaalde traumatische ervaringen ook weer doorgeven aan de volgende generatie?

Gesprek tussen generaties

Hanneke Groenteman over het drieluik: “Ik moest als Joods meisje onderduiken. Na de oorlog werd daar over gezwegen. Ik heb hier lang last van gehad. Het heeft mij getekend, maar ook mijn zoon en misschien ook wel mijn kleinkinderen.”

Singer-songwriter Boudewijn de Groot herkent dat: geboren in een Jappenkamp en met de gruwel van de oorlog altijd zwijgend aan de keukentafel. “Mijn vader heeft het Jappenkamp overleefd, maar mijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Hij sprak sinds haar dood nooit meer over haar of over het verleden”, vertelt Boudewij. “Mijn vader leefde na de oorlog voor zichzelf en was niet in staat liefde of warmte te geven. Het gemis van mijn moeder blijft mij altijd bezighouden.” In hoeverre heeft dit Boudewijn gevormd? En welke weerslag heeft zijn verleden op zijn dochter Caya gehad?

Debby Petter’s moeder overleefde als enige uit haar gezin de Holocaust. Welke gevolgen heeft dit voor de relatie tussen Debby en haar moeder? Gaf haar moeder de traumatische ervaringen aan Debby door? En wat merkt de dochter van Debby weer van de trauma’s bij de generaties voor haar?

Actueel

De problematiek van het doorgeven van traumatische ervaringen is nog steeds actueel. Wereldwijd groeien 230 miljoen kinderen op met oorlog en geweld. Al ruim een jaar woedt er ook weer een nieuwe oorlog in Europa. Traumatisch voor nu, maar hoe lang zal deze oorlog nog doorwerken? Of de oorlogen in Syrië of Afghanistan? In het drieluik vertellen de, voor de Taliban gevluchte, Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter hierover.

Wij zetten ons al jaren in voor psychosociale steun aan kinderen die met oorlog te maken hebben, zowel oude als recentere oorlogen. In 14 landen helpen wij kinderen om traumatische ervaringen een plek te geven, zodat zij weer zelfvertrouwen krijgen en zo stabiel mogelijk verder kunnen leven.

'Laat Oorlog Geen Generaties Duren' bestaat uit drie afleveringen, die worden uitgezonden op 23 en 30 april en op 7 mei om 22.40 uur bij de EO op NPO 2. Herhaling 24 april, 1 en 8 mei om 15.30 uur ook op NPO 2 of via NPO Start.