Met noodhulpacties steunen wij het groeiend aantal kinderen in conflictgebieden

31 maart 2022

Conflictgebieden wereldwijd - waar War Child een groeiend aantal kinderen steunt
De wereld is getuige van een toenemend aantal zeer gewelddadige conflicten. Dat benadrukt een nieuw rapport. Dit betekent dat miljoenen kinderen vandaag wakker worden in conflictgebieden. Van DR Congo tot Jemen - en nu met onze steun aan kinderen uit Oekraïne - proberen wij met noodhulpacties méér kinderen sneller te bereiken. Lees hier hoe wij dit doen.

Onverminderd hoog aantal gewelddadige conflicten

Volgens de onlangs gepubliceerde Conflictbarometer woeden er op dit moment 40 oorlogen en gewapende conflicten in de wereld. Net als in 2020 laat dit 'mondiale conflictoverzicht' een groot aantal zeer gewelddadige conflicten zien - een onmiskenbaar teken dat zelfs de pandemie de oorlogsvoering nauwelijks heeft afgeremd.

Voor het tweede opeenvolgende jaar werd Afrika ten zuiden van de Sahara aangewezen als de regio met het grootste aantal oorlogen. Het rapport wijst ook op een zorgwekkende opwaartse trend van conflicten tussen regionale gemeenschappen. "In Oost-Congo zien we dit aan den lijve", zegt Mamadou Sylla, interim-landendirecteur voor War Child in DR Congo. "Etnisch geweld, zoals de botsingen in Bunyakiri afgelopen april, leiden tot massale ontheemding - waardoor duizenden kinderen een veilige plek wordt ontzegd die van levensbelang is."

Ook de klimaatcrisis eist zijn tol: conflicten tussen gewapende groepen zijn steeds vaker het gevolg van spanningen over de zeggenschap over (beperkte) natuurlijke hulpbronnen.

War Child beschermt kinderen, geeft hen onderwijs en psychosociale steun

War Child geeft kinderen in Mulongwe, DR Congo psychosociale ondersteuning op een veilige plek

Foto: Jeppe Schilder

Geestelijke gezondheid van een generatie in gevaar

In het rapport wordt ook gewezen op aanhoudende conflicten en oplaaiend geweld in Jemen, Afghanistan, Colombia, bezet Palestijns gebied, Zuid-Soedan, Soedan en Syrië - allemaal landen waar War Child werkt. Kinderen die in deze landen opgroeien, lopen verschillende ernstige risico's, waaronder op verwondingen, seksueel misbruik, uitbuiting en rekrutering door gewapende groepen - allemaal met een desastreuse gevolgen voor hun mentale gezondheid.

Heba Ghalayini, onze specialist in psychosociale ondersteuning in bezet Palestijns gebied, vertelt hoe het geweld in Gaza van vorig jaar nog steeds een blijvend effect heeft. "Ik ontmoet steeds meer kinderen met symptomen van ernstige mentale gezondheidsproblemen. Sommige kinderen hebben veel last van nachtmerries, anderen vertonen agressief gedrag en weer anderen hebben moeite met concentreren."

De vrees is dat veel van deze symptomen - als ze niet in een vroeg stadium worden opgemerkt en geadresseerd - tot levenslange problemen kunnen leiden. Wij proberen deze geestelijke gezondheidscrisis rechtstreeks aan te pakken.

“Ik ontmoet steeds meer kinderen met symptomen van ernstige mentale gezondheidsproblemen"
Heba Ghalayini, specialist in psychosociale ondersteuning in bezet Palestijns gebied
War Child - noodhulpopvang gevluchte Oekraïense kinderen - doneer aan psychosociale hulp

In Roemenië en Moldavië ondersteunen wij lokale organisaties in het bieden van psychologische eerste hulp aan kinderen

Foto: Petar Masut

Sneller méér kinderen in conflictgebieden bereiken

Hoewel de Conflictbarometer een somber beeld laat zien, laten wij de moed niet zakken. Integendeel. Dagelijks zien wij de ongelooflijke veerkracht van kinderen in conflictgebieden. Wij weten: met de juiste steun op het juiste moment kunnen kinderen de meeste tegenslagen overwinnen.

Daarom zet War Child zich in om met noodhulpacties grotere aantallen kinderen sneller te bereiken. Dit doen wij door de belangrijkste hulpmiddelen en methoden van onze programmalanden binnen 48 uur na een humanitaire ramp in te zetten. Zo kunnen wij levensreddende noodhulp bieden aan kinderen en families. Deze noodhulpacties zijn mogelijk door snelle, gestroomlijnde besluitvormingsprocessen en een real-time virtuele uitvalsbasis.

We hebben al noodhulpacties op touw gezet in Libanon, Zuid-Soedan, bezet Palestijns gebied en daarbuiten. Op dit moment zetten we onze noodhulpwerkwijze in voor gevluchte kinderen uit Oekraïne. Door met gemeenschappen en lokale partners te werken, kunnen we met vereende krachten wereldwijd zoveel mogelijk kinderen ondersteunen die door conflicten zijn getroffen.