Steun nu gevluchte kinderen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is in alle hevigheid losgebarsten. Geschat wordt dat enkele miljoenen kinderen en families uit Oekraïne de grens over zullen steken - op de vlucht voor oorlogsgeweld. Zij hebben direct opvang en psychosociale steun nodig. Steun onze noodhulpactie.

Voor gevluchte kinderen is snelle psychosociale steun van levensbelang. Daarom zijn wij op dit moment ter plaatse in grensgebieden met Oekraïne. Hier zijn wij noodhulpacties op touw aan het zetten om kinderen en hun families op de vlucht voor oorlogsgeweld op te vangen. Wij bereiden trainingen voor aan lokale maatschappelijke organisaties en vrijwilligers in het bieden van psychologische eerste hulp en in het opzetten van veilige plekken voor kinderen.

Naast onze noodhulpacties in grensgebieden zijn wij druk aan het kijken hoe wij kinderen die in Oekraïne zijn achtergebleven kunnen bereiken. Hiervoor is er snel méér hulp nodig. Help jij mee?

Lees meer

ik help gevluchte kinderen uit Oekraïne

ik help gevluchte kinderen uit Oekraïne

ik help gevluchte kinderen uit Oekraïne

ik help gevluchte kinderen uit Oekraïne

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.

Help mee

Samen willen we €700.000 ophalen voor de gevluchte kinderen

700.000

550.464

War Child - noodhulpopvang gevluchte Oekraïense kinderen - doneer aan psychosociale hulp

“Wij helpen iedereen die op de vlucht is geslagen. Het bangst ben ik voor mensen die Oekraïne niet kunnen ontvluchten.“

Lees verder

Met een rugzakje de grens over

Sinds het losbarsten van de oorlog zijn miljoenen kinderen en families uit Oekraïne hun land ontvlucht. Het aantal mensen op de vlucht voor huilende sirenes, explosies en ander oorlogsgeweld stijgt met het uur. Het zijn vooral moeders met kleine kinderen, soms wel drie of vier. Jongens en meisjes zoals Platon (6) en Ihor (15), met vermoeide gezichtjes en met hun eigen rugzakjes met een paar lievelingsspullen. Soms met een poes of een konijn in een kooitje.

War Child - noodhulpopvang gevluchte Oekraïense kinderen - doneer aan psychosociale hulp

Verwacht wordt dat enkele miljoenen kinderen en families uit Oekraïne hun thuisland zullen ontvluchten

Foto: Petar Masut

Dit is pas het begin

Eenmaal de grens over begrijpen de gevluchte kinderen niet goed wat er gebeurd is, zeggen hun moeders. Het liefst willen ze nu naar huis. In plaats daarvan worden ze met rode busjes van de brandweer naar een opvang gebracht: een middelbare school waar de matrassen tussen de tafeltjes zijn gelegd, tenten die haastig zijn neergezet op een voetbalveld. Dit is pas het begin - de Verenigde Naties waarschuwen dat we ons moeten voorbereiden op enkele miljoenen vluchtelingen uit Oekraïne.

“Toen we gingen slapen was het vrede en toen we wakker werden was het oorlog. Nu helpen we iedereen die op de vlucht is geslagen."
Mihaela Steliana Munteanu, FONSS (koepelorganisatie voor vluchtelingenhulp)
War Child - noodhulpopvang gevluchte Oekraïense kinderen - doneer aan psychosociale hulp

In grensgebieden met Oekraïne gaan wij organisaties trainen in het opvangen van vluchtelingen

Foto: Petar Masut

Zo helpen wij gevluchte Oekraïense kinderen

In het grensgebied van Roemenië en Moldavië met Oekraïne werken wij samen met maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Wij weten hoe belangrijk het is dat kinderen uit conflictgebieden direct psychosociale steun krijgen. Daarom zetten wij alle zeilen bij om onze kennis, ervaringen en middelen met lokale organisaties te delen. Zodat zij goede psychosociale eerste hulp kunnen bieden aan kinderen en families op de vlucht voor oorlogsgeweld.

“De kinderen die snel zijn gevlucht willen naar huis, maar hebben geen erge trauma’s. Vanaf vandaag wordt dat anders. De grote problemen beginnen pas."
Eugenia Matuadinae, kinderpsychotherapeut en vrijwilliger in een vluchtelingenopvang in een Roemeense school

Collega Bart Rijs is ter plaatse

Er is snel méér hulp nodig

Daarnaast zijn wij druk aan het kijken hoe wij op korte termijn ook kinderen en hun families kunnen bereiken die in Oekraïne zijn achtergebleven.

Iedereen is bezorgd om wat er komen gaat. Ook wij zetten ons schrap. We willen zo snel mogelijk gevluchte Oekraïense kinderen een veilige plek kunnen bieden waar zij psychosociale steun krijgen. Hiervoor hebben wij snel méér hulp nodig.

Help jij mee?

Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit.

War Child - noodhulpopvang gevluchte Oekraïense kinderen - doneer aan psychosociale hulp

Steun onze noodhulpactie voor gevluchte kinderen uit Oekraïne

Foto: Petar Masut

Deel deze campagne:

Draag bij aan onze noodhulpactie

War Child steunt gevluchte oorlogskinderen wereldwijd