Duitsland

Ontmoet Marah (19)

Marah is één van de duizenden jongeren die in Duitsland toevlucht zoekt voor het oorlogsgeweld in Syrië. Met onze hulp durft zij weer te dromen van - en zich uit te spreken over - haar toekomst.

"Het maakt niet uit wat mensen zeggen, doen of wat ze willen - jij bent de held van jouw verhaal"

Het leven van gevluchte kinderen in Duitsland

In 2021 zochten bijna 1,3 miljoen vluchtelingen een veilige thuishaven in Duitsland - meer dan in elk ander land in Europa. Een groot gedeelte van de gevluchte kinderen en families komt uit Syrië. Sinds de Russische invasie in 2022 is dit aantal bijna verdubbeld: Duitsland vangt nu ook ongeveer een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op.

Gevluchte kinderen hebben alles achter moeten laten: familie en vrienden, hun huis en een vertrouwde omgeving. Bij aankomst in Duitsland is hun stress nog niet voorbij. Veel gevluchte kinderen zijn bang, teruggetrokken of boos. Mensen vertrouwen vinden zij vaak moeilijk.

Wat wij doen

Sinds 2020 helpen wij gevlucht kinderen en families in Duitsland. Met onze activiteiten helpen wij hen grip te krijgen op hun leven in een nieuw land. Met muziek-, sport- en creatieve activiteiten van ons TeamUp-programma vinden zij zichzelf, hun stem én zelfvertrouwen terug.

Naast ondersteuning aan gevluchte kinderen richten wij ons in Duitsland met name op bewustwording van - en fondsenwerving voor - onze programma's wereldwijd. Wij doen dit door het organiseren van lokale evenementen en acties, en door onze krachten te bundelen met institutionele donoren en een netwerk van vrienden en ambassadeurs, waaronder de Duitse rockband Revolverheld en actrice Julia Stinshoff.

Onze projecten

Benieuwd naar onze projecten in Duitsland? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

War Child werkt met gevluchte kinderen en families in Duitsland

1,832

Deelnemers

7

Partners

3

War Child-projecten

 • TeamUp

  Berlijn en Hamburg

  Met TeamUp bieden wij psychosociale steun en gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten aan gevluchte kinderen tussen 6 en 18 jaar. Tijdens de non-verbale TeamUp-sessies kunnen zij weer even kind zijn, hun stress loslaten, en leren zij weer op zichzelf en anderen te vertrouwen.

 • Creatieve workshops

  Hamburg

  Gedurende vijf maanden geven we wekelijks een kunstworkshop voor kinderen tussen zes en twaalf jaar, met als doel een non-verbale activiteit aan te bieden die vaak ontbreekt in vluchtelingencentra. Via deze innovatieve aanpak geeft een creatief therapeut de kinderen de kans om hun creativiteit te uiten.

 • Basketbalkamp

  Hamburg

  In samenwerking met onze twee partners, Hamburg Towers en Kids &Welcome, namen kinderen uit twee vluchtelingencentra deel aan een teambuildingoefeningen en basketbaltraining.

Onze partners in de regio

Logo of Deutsche Kinder- und Jugendstiftung (The German Children and Youth Foundation)

Deutsche Kinder- und Jugendstiftung

De Deutsche Kinder- und Jugendstiftung (DKJS) biedt essentiële expertise en ondersteuning bij de uitvoering van ons TeamUp-programma.

Naar website
Kids & Welcome

Kids Welcome

Kids Welcome is een in Hamburg gevestigd netwerk dat ons TeamUp-programma uitvoert in opvangcentra voor gevluchte kinderen en hun families en pleit voor goede kinderopvang.

Naar website

Blijf op de hoogte

Volg War Child Duitsland online: