Ruqiya (11) uit Mosul heeft meer zelfvertrouwen

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter en miljoenen kinderen werden ontheemd. Hoe zit het nu met de kinderen van Mosul, die dingen hebben gezien die een kind niet hoort te zien? Kinderen zoals Ruqiya, die al jaren in een vluchtelingenkamp wonen. Op onze Veilige Plekken krijgen zij, naast plezier en afleiding, hulp bij het omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.
War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Opgroeien in tijden van oorlog en haar leven in een vluchtelingenkamp weerhoudt Ruqiya (11) er niet van groots te dromen

Foto: Ellie King

Meisje met grootse dromen

"Ik wil advocaat en profvoetbalster worden", vertelt de 11-jarige Ruqiya*. Grootse dromen voor elke elfjarige, maar helemaal voor een kind wiens leven al jarenlang in het teken staat van vluchten voor oorlog.

Ruqiya woont in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak, samen met duizenden andere kinderen die met hun familie het geweld in Mosul ontvluchtten. "Ik denk dat we hier al een jaar wonen, mijn moeder, mijn broer, mijn zus en ik”, zegt Ruqiya. "Ik weet niet waar mijn vader is," voegt ze eraan toe. Het is de keiharde realiteit van zoveel door oorlog getroffen kinderen.

De oorlog tegen de Islamitische Staat

Overal in het vluchtelingenkamp ontmoet je mensen die Mosul achterlieten en praten over terugkeer. Maar de strijd om Mosul maakte de stad met de grond gelijk. De meeste huizen zijn er verwoest, nog maar weinig ziekenhuizen en scholen staan overeind. Veilig is het er nog lang niet. Als gevolg zijn veel gezinnen afhankelijk van hulporganisaties zoals War Child.

War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Overal in het vluchtelingenkamp ontmoet je mensen die Mosul achterlieten en praten over terugkeer

Foto: Hanna Noori

Suha op een Veilige Plek in Irak - War Child Holland

Veel gezinnen in de vluchtelingenkampen in Noord-Irak zijn afhankelijk van hulporganisaties zoals War Child

Foto: Marcia Chandra

Het War Child I Deal-programma dat wordt gegeven op de Veilige Plek combineert creatieve activiteiten met spellen en groepsdiscussies, om de veerkracht van kinderen te versterken en hen te leren omgaan met het dagelijks leven in het vluchtelingenkamp. "Op de Veilige Plek doen we activiteiten en kunnen we spelen. Afgelopen zondag liet juf Suha [War Child-begeleider] ons volleyballen. Morgen gaan we knutselen. We maken altijd grapjes en lachen met elkaar. Het is zo leuk.”

“Ik ga al heel lang naar War Child. Ik houd er zo veel van. Het is de beste organisatie voor mij! Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt tijdens de activiteiten."
Ruqiya

Hoe War Child helpt

Dit spraakzame, bruisende meisje praat graag over hoe de War Child-sessies haar hebben geholpen. “Voor ik naar de Veilige Plek ging had ik geen hoop. Ik was zo verdrietig. Ik wil advocaat worden. Vroeger zei ik 'dat is ver weg', maar sinds ik naar de War Child-sessies ga heb ik meer zelfvertrouwen. Nu geloof ik dat ik advocaat kan worden. Ze hebben me zo aangemoedigd.”

Maar de rechtspraak moet nog even wachten, want Ruqiya is een fanatieke voetballer. Een passie die ze deelt met haar beste vriendin, Mariam. "Ik hou van voetbal," zegt ze stralend. “En we spelen samen, ja. We hebben zelfs een team gevormd bij War Child. Ik ben de keeper en Mariam de spits. De afgelopen dagen hebben we niet kunnen spelen, want we hebben geen speeltuin. We hopen dat de jongensspeelplaats snel ook voor meisjes wordt, dan kunnen wij er ook voetballen.”

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Ruqiya met haar beste vriendin Mariam. "We hebben een War Child-voetbalteam gevormd. Ik ben de keeper en Mariam de spits."

Foto: Ellie King

“Ik wil dat alle kinderen sessies op Veilige Plekken kunnen bijwonen! Ze zullen er veel aan hebben."
Ruqiya

Het positieve effect van de Veilige Plek

Ruqiya’s jongere zusje is negen jaar. Ook zij gaat naar onze Veilige Plek. Na de positieve ervaringen van Ruqiya en haar zusje, heeft Ruqiya nu zelf ideeën over het helpen van kinderen buiten het vluchtelingenkamp. "Ik wil dat alle kinderen sessies op de Veilige Plek bijwonen," zegt ze. "Ze zullen er veel aan hebben."

Buiten War Child probeert Ruqiya ook het beste uit haar opleiding te halen. “Ik zit nu in groep vijf. Ik ben heel slim en goed op school. Mariam en ik zijn de slimste in de klas,” zegt ze. "Ik vind alles leuk. Misschien het meest lezen. Lezen en over de koran leren.”

Advocaat voor War Child

Ondanks de Veilige Plek is het leven in het kamp vaak moeilijk. Als de school uit is en er geen War Child-sessies zijn, zit ze thuis. “Als er stroom is kan ik tv kijken, maar als de stroom uitvalt, ga ik met Mariam spelen. Het allerliefste wil ik dat mijn familie weer samen is. En ik wil dat War Child hier verdergaat. Ik hou van War Child omdat ik op de Veilige Plek veel vrienden heb gemaakt. En ik hou van de begeleiders omdat ze zo aardig voor ons zijn. Ze zijn er altijd voor ons en doen leuke spellen met ons, we zijn er gek op.”

War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Het allerliefste wil Ruqiya dat haar familie weer samen is. "En ik wil dat War Child hier verdergaat."

Foto: Ellie King

Toekomst voor de kinderen van Mosul

Oorlog berooft kinderen van bijna alles. Hun zorgeloze bestaan, vertrouwen en vaak – net zoals Ruqiya - hun huis, vrienden en familieleden. Terwijl ze hun nare herinneringen en nachtmerries maar niet kwijtraken. Deze kinderen kunnen geen kant op - hun thuis is niet meer.

Op onze Veilige Plekken kunnen zij weer even kind zijn, onbezorgd spelen en leren. Leren over wie ze zijn en wat ze willen. Zo geven wij kinderen hoop en houvast - zodat zij hun toekomst kunnen opbouwen. En hun dromen najagen.

* De naam Ruqiya is om veiligheidsredenen gefingeerd.