Muhsen (13) uit Mosul voelt zich niet langer eenzaam

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter en miljoenen kinderen werden ontheemd. Hoe zit het nu met de kinderen van Mosul, die dingen hebben gezien die een kind niet hoort te zien? Kinderen zoals Muhsen, die al jaren in een vluchtelingenkamp wonen. Op onze Veilige Plekken krijgen zij, naast plezier en afleiding, hulp bij het omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.
War Child helpt kinderen zoals Muhsen uit Mosul in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Dertienjarige Muhsen vluchtte met zijn familie voor de oorlog in Mosul

Foto: Ellie King

Vluchteling, voetballer, dromer

In een vluchtelingenkamp in Noord-Irak woont een jongen die de kracht van voetbal kent. Muhsen* is dertien jaar oud en groeide op in een oorlogsgebied. Hij heeft dingen gezien die geen enkel kind zou mogen zien. Maar als je deze verlegen jongen met grote ogen tot leven wilt zien komen, vraag hem dan naar voetbal.

Zijn favoriete voetballer is de Egyptische speler Mohamed Salah. Hij droomt ervan Salah ooit in het echt te zien voetballen. Naast deze droomt heeft Muhsen nog vele anderen. In gedachten is hij vaak ergens anders, ver buiten de grenzen van het kamp waar hij woont.

“Ik hou van voetbal omdat het een spel is dat je met je vrienden kunt spelen. Voetbal brengt ons samen."
Muhsen (13) uit Mosul, Irak

Leven in het kamp

De familie van Muhsen vluchtte uit het door de Islamitische Staat (IS) bezette Mosul. Al anderhalf jaar wonen ze in het vluchtelingenkamp, samen met talloze andere Irakese gezinnen. Waar het kamp in eerste instantie een veilige haven leek, voelt het voor Muhsen nu als een gevangenis.

Mosul is bevrijd, maar veel is er niet van de stad over. De meeste huizen zijn verwoest. Nog maar weinig scholen en ziekenhuizen staan er overeind. Veilig is het er nog altijd niet. Als gevolg kunnen ze niet terug. Muhsen’s gezin is - net als vele andere gezinnen - afhankelijk van hulporganisaties zoals War Child. Muhsen probeert er het beste van te maken door zoveel mogelijk naar onze Veilige Plek te gaan. Hier krijgt hij onderwijs en kan hij met leeftijdsgenoten spelen. “Op de Veilige Plek leren we over respect, cultuur en de samenwerking tussen vrienden. Ik had eerst geen vrienden in dit kamp, ​​maar tijdens de War Child-sessies heb ik veel vrienden gemaakt."

War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Kinderen en hun gezinnen in de vluchtelingenkampen proberen er het beste van te maken

Foto: Hanna Noori

Leren over emoties, respect en identiteit

Muhsen vindt vooral de I DEAL-sessies van War Child, gegeven op de Veilige Plek interessant. Het I Deal-programma combineert creatieve activiteiten met spellen en groepsdiscussies. Zo proberen wij de veerkracht van kinderen te versterken en leren wij hen omgaan met hun dagelijkse leven in het kamp.

"De allereerste sessie ging over ‘wie ben ik? en ’wie zijn wij?", legt Muhsen uit. “Tijdens de War Child-sessies heb ik veel geleerd over emoties, respect, onze identiteit en waar we vandaan komen. Ik vind War Child leuk," zegt hij grijnzend.

Muhsen droomt over de Eiffeltoren

Hij mag dan omringt zijn door beton en hekwerken, in gedachten reist Muhsen de wereld over. Zijn favoriete vak op school is Sociale Studies, "omdat het ons over de wereld leert. We leren Amerika, Groot-Brittannië en alle andere landen kennen. Ik leer over nieuws uit de rest van de wereld, en de natuur. Sociale Studies is het allerleukst.”

Zijn internationale interesse wordt verder aangewakkerd door een boek dat hij in zijn tent heeft liggen. De omslag is een foto van de Eiffeltoren – Muhsen wordt blij als hij ernaar kijkt. Hij vraagt zich vaak af hoe de Eiffeltoren in het echt is. Ooit hoopt hij de toren met eigen ogen te zien.

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Onderwijs op onze Veilige Plekken helpt kinderen hun toekomst opbouwen

Foto: Marcia Chandra

Een inspirerende jonge filosoof

Vraag Muhsen waar zijn thuis is en hij geeft je een filosofisch antwoord. "Thuis is waar mijn moeder en mijn broers en zussen zijn. Mijn gezin en mijn hele familie. Als de hele familie samen is, zijn we gelukkig."

Hoe ziet de toekomst eruit voor deze voetbalminnende, reislustige filosoof? Muhsen: "Ik wil dokter worden. Als ik arts word, kan ik patiënten behandelen en helpen. Ik hoop dat ik hard kan werken en mijn droom kan laten uitkomen. Ik wil mijn land dienen. Ik wil toekomstige generaties aanmoedigen om hard te studeren en te werken om artsen, leraren en ingenieurs te worden."

Toekomst voor de kinderen van Mosul

Oorlog berooft kinderen van bijna alles. Hun zorgeloze bestaan, vertrouwen en vaak – net zoals Muhsen - hun huis, vrienden en familieleden. Terwijl ze hun nare herinneringen en nachtmerries maar niet kwijtraken. Deze kinderen kunnen geen kant op - hun thuis is niet meer.

Op onze Veilige Plekken kunnen zij weer even kind zijn, onbezorgd spelen en leren. Leren over wie ze zijn en wat ze willen. Zo geven wij kinderen hoop en houvast - zodat zij hun toekomst kunnen opbouwen. En hun dromen najagen.

*De naam Muhsen is om veiligheidsredenen gefingeerd.