Mariam (11) uit Mosul geeft haar boosheid een plek

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter en miljoenen kinderen werden ontheemd. Hoe zit het nu met de kinderen van Mosul, die dingen hebben gezien die een kind niet hoort te zien? Kinderen zoals Mariam, die al jaren in een vluchtelingenkamp wonen. Op onze Veilige Plekken krijgen zij, naast plezier en afleiding, hulp bij het omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.
War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken - Irak

Mariam is nog maar elf jaar oud, maar weet precies wat ze later wil worden: journaliste - in Londen

Foto: Ellie King

Mensen blij maken

De vluchtelingenkampen van Noord-Irak zitten vol met kinderen die dromen van de wereld buiten de omheining van hun kamp. Eén van hen is Mariam*. Mariam is nog maar elf jaar oud, maar weet precies wat ze later wil worden: journaliste. “Omdat journalisten foto's maken en leuke dingen publiceren. Dat wil ik ook doen, leuke dingen schrijven waar mensen blij van worden.”

Waar ze wil wonen weet ze ook al. “Als ik journaliste ben, kom ik naar Londen. Mijn droom is altijd geweest om journaliste te zijn en de kinderen van Londen te ontmoeten. Het enige moeilijke voor mij zal zijn dat iedereen in Londen Engels spreekt, maar ik niet. Maar nu zit ik in groep vijf en daar leren we Engels, dus ik doe heel erg mijn best!”

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Mariam samen met haar beste vriendin in het vluchtelingenkamp, Ruqiya

Foto: Ellie King

Mariam gelooft in onderwijs

Mariam is - net zoals veel leeftijdsgenoten in het vluchtelingenkamp - vastberaden om een mooie toekomst voor zichzelf op te bouwen. Ondanks alle tegenslagen weet ze precies wat ze wil en hoe ze dit gaat bereiken. "Als we niet naar school gaan, hebben we geen goede toekomst", zegt ze. “Mijn ooms gingen allemaal naar school en daardoor hadden ze allemaal een goed leven.”

Trots herinnert ze zich hoe haar lerares vorig jaar zei dat Mariam en haar beste vriendin Ruqiya de slimste van de klas waren. “Ruqiya en ik besloten dat als we teruggaan naar Mosul, we naast elkaar in dezelfde klas zitten," zegt Mariam lachend.

De vernietigende strijd om Mosul

Mariam en haar familie komen uit een stad in de buurt van Mosul. Een groot deel van de regio was jarenlang in handen van de Islamitische Staat (IS). Tienduizenden mensen sloegen op de vlucht. Onder hen waren Mariam, haar vijf zussen en twee broers. Inmiddels wonen ze al vier jaar in het vluchtelingenkamp. Overal in het kamp ontmoet je mensen die Mosul achterlieten en praten over terugkeer. Maar de strijd om Mosul maakte de stad met de grond gelijk. De meeste huizen zijn er verwoest, nog maar weinig ziekenhuizen en scholen staan overeind. Veilig is het er nog lang niet. Als gevolg kunnen gezinnen zoals dat van Mariam geen kant op; zij zijn afhankelijk van hulporganisaties zoals War Child.

“We doen echt interessante en leuke dingen op de Veilige Plek. Je leert er veel over jezelf en je persoonlijkheid."
Mariam

War Child-activiteiten in het kamp

Mariam bezoekt elke week de Veilige Plek van War Child in het vluchtelingenkamp. Hier worden creatieve activiteiten met spellen en groepsdiscussies gecombineerd, om te leren omgaan met stress en het hervinden van zelfvertrouwen.

"Ik was heel boos omdat we moesten vluchten. Omdat we in een tent moeten wonen en niet naar huis terug kunnen. Maar nu weet ik hoe ik mijn boosheid een plek kan geven. Hoe ik met mijn verdriet kan omgaan. Dat soort dingen leer ik allemaal op de Veilige Plek van War Child.”

Mariam praat graag over de activiteiten die ze doen op de Veilige Plek, en het verschil die deze activiteiten in haar leven hebben gemaakt. “We doen echt interessante en leuke dingen. Je leert er veel over jezelf en je persoonlijkheid,” zegt Mariam. “We hebben een sessie over identiteit gehad, een sessie over 'wat je leuk vindt' en een sessie over onze toekomst! Juf Suha [War Child begeleider] doet veel voor ons. Ze legt alles uit en ze speelt spelletjes met ons."

War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

“Ruqiya en ik besloten dat als we teruggaan naar Mosul, we naast elkaar in dezelfde klas zitten," zegt Mariam lachend.

Foto: Ellie King

“Vroeger was ik altijd boos, heel boos. Maar sinds ik bij War Child ben, ben ik een beetje rustiger geworden."
Mariam

War Child maakt verschil

Mariam twijfelt geen moment aan de kracht van de War Child-activiteiten op het leven van de kinderen in het kamp. "Als we geen Veilige Plek van War Child hadden, zouden we ons de hele tijd vervelen en boos zijn", legt ze uit. “Ik zou nergens heen kunnen en de hele dag in de tent moeten blijven.”

"Alle spellen op de veilige plek zijn leuk, maar het meest houd ik van voetbal. Want als we voetballen, ontmoeten we nieuwe vrienden en leren we elkaar beter kennen.” Ze heeft de zin nog niet uitgesproken of ze rent alweer naar buiten voor een nieuw potje.

Toekomst voor de kinderen van Mosul

Oorlog berooft kinderen van bijna alles. Hun zorgeloze bestaan, vertrouwen en vaak – net zoals Mariam - hun huis, vrienden en familieleden. Terwijl ze hun nare herinneringen en nachtmerries maar niet kwijtraken. Deze kinderen kunnen geen kant op - hun thuis is niet meer.

Op onze Veilige Plekken kunnen zij weer even kind zijn, onbezorgd spelen en leren. Leren over wie ze zijn en wat ze willen. Zo geven wij kinderen hoop en houvast - zodat zij hun toekomst kunnen opbouwen. En hun dromen najagen.

* De naam Mariam is om veiligheidsredenen gefingeerd.