Lamiya (13) verveelt zich niet langer dankzij haar nieuwe vrienden

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter en miljoenen kinderen werden ontheemd. Hoe zit het nu met de kinderen van Mosul, die dingen hebben gezien die een kind niet hoort te zien? Kinderen zoals Lamiya, die al jaren in een vluchtelingenkamp wonen. Op onze veilige plekken krijgen zij, naast plezier en afleiding, hulp bij het omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.
War Child helpt in Irak kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Lamiya (13) uit Irak: "Ik woon samen met mijn ouders, broers en zussen. Twee jongens en twee meisjes."

Foto: Hanna Noori

Al vier jaar in een tent

In Noord-Irak wonen ruim één miljoen mensen in vluchtelingenkampen, gevlucht voor het geweld in hun regio. In één van deze kampen ontmoeten we Lamiya (13). Ze woont er al vier jaar. Zij en met haar vele anderen kunnen geen kant meer op – hun thuis is met de grond gelijk gemaakt.

"Ik woon samen met mijn ouders, broers en zussen," vertelt ze. "Twee jongens en twee meisjes." Lamiya is gelaten en verlegen. Ze weet nog goed hoe moeilijk de eerste maanden voor haar waren. "Toen we hier net waren, had ik geen vrienden en verveelde ik me," herinnert ze zich. “Gelukkig werd niet lang daarna de veilige plek van War Child geopend.

“Sinds de veilige plek van War Child er is, ga ik er vaak heen om te spelen en leren. Ik heb er veel nieuwe kinderen ontmoet."
Lamiya
War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Lamiya wil later graag advocate worden, zodat ze 'mensen kan helpen en hun problemen kan oplossen'

Foto: Hanna Noori

War Child activiteiten op de veilige plek

Lamiya doet mee aan onze I DEAL-sessies op de veilige plek in het vluchtelingenkamp. I Deal combineert creatieve activiteiten met spellen en groepsdiscussies, om de veerkracht van kinderen te versterken en hen te leren omgaan met het dagelijks leven in het vluchtelingenkamp. Lamiya: “Ik vind de veilige plek heel leuk. We leren er over onze identiteit en gevoelens, bijvoorbeeld tegenover vrienden. Hoe we onszelf en onze vrienden kunnen opvrolijken.”

“Vroeger wist ik niet zo goed hoe ik vrienden kon maken. Of hoe ik met anderen om moest gaan. Nu zijn mijn vriendschappen sterker, dankzij de sessies op de veilige plek. Ik vind het heel leuk om nieuwe vrienden te maken,” vertelt Lamiya. Tijdens de sessies leert ze ook nadenken over haar toekomst. "Het gaat erom hoe we omgaan met dingen in het dagelijks leven en dat we ons richten op het bouwen aan een betere toekomst," legt Lamiya uit. “Ik wil graag advocaat worden. Ik wil mijn mensen helpen en hun problemen oplossen.”

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Lamiya: “Ik vind I Deal heel leuk. We leren er over onze identiteit en gevoelens, bijvoorbeeld tegenover vrienden."

Foto: Hanna Noori

Lamiya's leven in het kamp

Als ze niet op de veilige plek van War Child is, speelt Lamiya het liefst met haar nieuwe vrienden in het kamp, en gaat ze graag naar school. "We maken zelf speelgoed en bouwen kleine huizen waar we kunnen wonen, van tenten en karton. Ook spelen we racespelletjes. Ik zit nu in groep zes en het leukste vak vind ik de Koerdische taal.”

De oorlog in Irak

De Jezidi’s in Noord-Irak leed jarenlang onder het bewind van de Islamitische Staat (IS). Honderdduizenden sloegen op de vlucht. Velen van hen wonen nu, net zoals Lamiya en haar familie, in vluchtelingenkampen. Zij kunnen nog steeds niet terug naar huis. Voor de kinderen hier is het leven niet gemakkelijk, maar ze maken er het beste van - met de hulp van War Child.

Toch wil Lamiya niets liever dan terug naar huis kunnen. "Ik wou dat we terug naar onze dorpen konden gaan en dat onze huizen worden herbouwd," zegt ze. “Dat we weer naar onze oude school kunnen. En samen zijn met al mijn familie en vrienden. Ik wil kunnen leven in vrede. Een toekomst zonder problemen.”

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Voor de kinderen in het vluchtelingenkamp is het leven niet gemakkelijk, maar ze maken er het beste van

Foto: Hanna Noori

War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Op onze veilige plekken kunnen kinderen weer even kind zijn, onbezorgd spelen hun toekomst stap voor stap opbouwen

Foto: Hanna Noori

Toekomst voor de kinderen van Mosul

Oorlog berooft kinderen van bijna alles. Hun zorgeloze bestaan, vertrouwen en vaak – net zoals Lamyia - hun huis, vrienden en familieleden. Terwijl ze hun nare herinneringen en nachtmerries maar niet kwijtraken. Deze kinderen kunnen geen kant op - hun thuis is niet meer.

Op onze veilige plekken kunnen zij weer even kind zijn, onbezorgd spelen en leren. Leren over wie ze zijn en wat ze willen. Zo geven wij kinderen hoop en houvast - zodat zij hun toekomst kunnen opbouwen. En hun dromen najagen.

* De naam Lamiya is om veiligheidsredenen gefingeerd.