Haval (13) uit Irak heeft geen onrust meer

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter en miljoenen kinderen werden ontheemd. Hoe zit het nu met de kinderen van Mosul, die dingen hebben gezien die een kind niet hoort te zien? Kinderen zoals Haval, die al jaren in een vluchtelingenkamp wonen. Op onze Veilige Plekken krijgen zij, naast plezier en afleiding, hulp bij het omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.
War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Haval (13) woont al drie jaar in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak

Foto: Hanna Noori

Haval's voetbalheld

Veruit de meeste jonge jongens hebben een voetbalheld. Minder gebruikelijk is het als deze held geen spits is, maar een verdediger. En toch is de favoriete speler van Haval (13) Sergio Ramos van Real Madrid. Als hij met zijn vrienden voetbalt, houdt Haval zich niet al te veel bezig met scoren: "Ik ben een verdediger. Ik verdedig het doel,” zegt hij.

Haval uit Noord-Irak is een lieve, rustige jongen. Hij praat niet veel, maar lacht des te meer. Hij heeft een open, vriendelijke houding. Zijn doordringende ogen trekken je aandacht. Haval is één van de ruim een miljoen mensen die in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak woont. Hij woont er al drie jaar, op de vlucht voor het geweld in zijn geboortedorp. Met hem duizenden andere gezinnen. De meesten kunnen nu geen kant meer op - hun huizen en dorpen zijn met de grond gelijk gemaakt.

War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken - Irak

Samen met zijn vrienden speelt Haval graag voetbal en andere spellen op de Veilige Plek

Foto: Hanna Noori

Tijd doorbrengen met War Child

De afgelopen twee jaar ging Haval regelmatig naar de Veilige Plek in het vluchtelingenkamp, waar hij graag meedoet aan de activiteiten. “Het IDEAL-programma op de Veilige Plek is erg leuk en ik heb er veel aan gehad,” zegt hij. We combineren creatieve activiteiten met spellen en groepsdiscussies, om de veerkracht van kinderen te versterken en hen te leren omgaan met het dagelijks leven in het vluchtelingenkamp.

Haval vertelt: “Bij I DEAL kregen we boeken - elk boek ging over één onderwerp. Het eerste boek ging over identiteit. Met vragen zoals ‘wie ben ik?’ en ‘wie zijn wij?’ We stelden ons voor aan de andere kinderen en we speelden toneelstukken.” Ook leerde Haval hoe hij vriendschappen sloot en om kon gaan met zijn ouders, vrienden en buren. “En ik leerde over de toekomst. Over wat we uit het leven willen halen. Waar we moeite voor doen. Vroeger was ik stil en onrustig. Nu praat ik veel over wat ik wil worden. Ik wil graag detective worden. Ik heb ooit een film over een rechercheur gezien en sindsdien wil ik er ook een worden.” Hij legt uit waarom. "Ik wil mijn mensen beschermen."

De oorlog tegen de Islamitische Staat

De Jezidi's in Noord-Irak leden jarenlang onder het bewind van de Islamitische Staat. Honderdduizenden sloegen op de vlucht. Velen van hen wonen nu, net zoals Haval en zijn familie, in vluchtelingenkampen. Zij kunnen nog steeds niet terug naar huis. Voor de kinderen hier is het leven niet gemakkelijk, maar ze maken er het beste van - met de hulp van War Child.

"In het begin kwamen we niet vaak naar de Veilige Plek van War Child," vertelt Haval. “Maar toen leerden we de begeleiders kennen. Ze waren heel aardig voor ons en moedigden ons aan om vaker te komen. En dat deden we. De spellen en activiteiten zijn erg leuk. De begeleiders praten met ons en leren ons hoe we met anderen kunnen omgaan.”

Gezinsleven in het kamp

Haval komt uit een groot gezin. Hij woont samen met zijn ouders, zes zussen en vier broers. Eén van zijn jongere zussen bezoekt ook vaak de Veilige Plek van War Child. “Als de Veilige Plek er niet zou zijn, zouden we het heel erg missen. Er zijn ook andere plaatsen, maar we houden veel van War Child.” Voor Haval is thuis waar hij met zijn ouders, broers en zussen woont. Maar hij denkt nog vaak aan zijn vroegere thuis.

“Ik wil graag dat we weer veilig terug kunnen gaan. En dat we niet langer in angst hoeven leven. En niet meer in een tent hoeven wonen - de tenten zijn koud, vooral in de winter. Ik zou graag een kachel hebben. En een speeltuin om in te spelen.”

Irak - War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Haval: "De spellen en activiteiten op de Veilige Plek zijn erg leuk. Ik kom er graag"

Foto: Hanna Noori

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

De kinderen uit Mosul maken er het beste van - met onze hulp op een Veilige Plek

Foto: War Child UK

Toekomst voor de kinderen van Mosul

Oorlog berooft kinderen van bijna alles. Hun zorgeloze bestaan, vertrouwen en vaak – net zoals Haval - hun huis, vrienden en familieleden. Terwijl ze hun nare herinneringen en nachtmerries maar niet kwijtraken. Deze kinderen kunnen geen kant op - hun thuis is niet meer.

Op onze Veilige Plekken kunnen zij weer even kind zijn, onbezorgd spelen en leren. Leren over wie ze zijn en wat ze willen. Zo geven wij kinderen hoop en houvast - zodat zij hun toekomst kunnen opbouwen. En hun dromen najagen.

* Voor zijn eigen veiligheid is Haval's naam veranderd