Syrië

Ontmoet Fazzaa (15)

Oorlog, gedwongen vluchten en leven met een beperking - Fazzaa heeft enorme hindernissen moeten overwinnen. Onze psychosociale steun helpt hem opbloeien, ondanks alles.

"Ik was altijd bang dat ik gepest zou worden door mijn beperking. Maar sinds ik meedoe aan de sessies van War Child voel ik me beter."

Het leven van Syrische kinderen

Sinds het losbarsten van de oorlog tussen de regering en gewapende groepen in maart 2011, is Syrië in de greep van bombardementen en meedogenloos geweld. Syrische kinderen lijden het meeste onder de wrede oorlog in hun thuisland. Zij hebben geen veilige plek om te wonen, spelen of leren. Het geweld heeft directe én langdurige gevolgen voor het psychosociale welzijn van deze kinderen.

Door de oorlog kunnen miljoenen kinderen in Syrië niet naar school. Geschat wordt dat de helft van de Syrische kinderen die de grens over gevlucht is, ook geen onderwijs kan volgen. Het tij keren is moeilijk: ruim een derde van de scholen in het land is beschadigd, verwoest, gebruikt als schuilplaats of bewoond door gewapende groepen.

Ook Syrische kinderen die de grens over gevlucht zijn lopen grote risico’s. Veel gevluchte gezinnen leven in kampen en zien door de schade en enorme armoede om hen heen geen andere uitweg dan hun kinderen te laten werken of uit te huwelijken. Voor een gemiddeld Syrisch kind is het leven al jaren een strijd.

Wat wij doen

Wij komen sinds 2012 op voor de rechten en behoeften van Syrische kinderen. Met onze programma's gericht op bescherming, onderwijs en psychosociale ondersteuning helpen wij kinderen uit Syrië om te gaan met meer dan dertien jaar oorlog.

Wij stellen kinderen in staat hun nare ervaringen een plek te geven en te bouwen aan hun toekomst. Dit doen wij op veilige plekken in Syrië en in omliggende landen waar veel Syrische vluchtelingen leven. Omdat humanitaire hulp in het land moeilijk toegankelijk is voor de Syrische bevolking, hanteren wij samen met onze partners in de regio een flexibele aanpak. Zo proberen wij kinderen en families te bereiken, waar zij ook zijn.

Onze programma's zijn vooral gericht op kinderen die hun huis hebben moeten verlaten en door de oorlog niet naar school kunnen, én de gemeenschappen die hen opvang bieden.

Onze programma's

Benieuwd naar onze programma's in Syrië? Klik op de locaties hieronder!

Onze programma's

War Child werkt in Syrië

143,921

Deelnemers

22

Partners

8

War Child-programma's

 • Niemand achterlaten

  Dit project is gericht op het creëren van gelijke leerkansen voor kwetsbare kinderen. We doen dit door veilige plekken te creëren, psychosociale ondersteuning en door beschermingsmechanismen in te bouwen in het onderwijs. ook verbeteren we de basisvaardigheden van leerkrachten.

 • Veerkracht versterken

  Dit programma combineert bescherming, psychosociale ondersteuning en onderwijs om de weerbaarheid van kinderen en ouders/verzorgers op te bouwen. Met steun van de Europese Unie vergroten we de sociale samenhang binnen gemeenschappen door middel van een conflict-sensitieve aanpak.

 • Onderwijs, ook in nood

  Dit noodhulpprogramma, gefinancierd door 'Education Cannot Wait' en uitgevoerd in samenwerking met UNICEF, heeft als doel om kinderen in het noordwesten van Syrië die niet naar school kunnen gaan te ondersteunen. Ons netwerk van leercentra en mobiele aanpak is van cruciaal belang voor de leerkansen van deze Syrische kinderen.

 • Samenwerkingsprogramma in noordwest-Syrië

  Een gezamenlijke noodhulpactie onder leiding van de Dutch Relief Alliance. Onze experts op het gebied van het beschermen van kinderen in (en op de vlucht voor) conflictsituaties werken samen met deskundigen op het gebied van onder andere gezondheidszorg en onderwijs. Zo bundelen wij onze krachten om ruim 206.299 gevluchte Syriërs en gastgemeenschappen te ondersteunen.

 • Gendergerelateerd geweld tegengaan

  Vanuit een holistische benadering van het beschermen van binnenlandse vluchtelingen en gastgemeenschappen in Syrië zet dit ambitieuze project zich in voor het vergroten van bewustzijn over seksueel- en gendergerelateerd geweld. Onderdeel hiervan zijn ontwikkeltrajecten die worden gecreëerd voor psychosociale hulpverleners in de regio.

 • Bescherming

  We bieden de meest kwetsbare kinderen in Noordwest-Syrië een veilige plek om te groeien, te spelen en te leren.

 • Een betere toekomst

  Door een combinatie van kinderbescherming, psychosociale ondersteuning en onderwijs werkt dit project aan een betere toekomst voor kinderen en families die getroffen zijn door conflictgerelateerd geweld in het noordoosten van Syrië.

 • Noodhulp

  Van basisbehoeften tot noodbescherming, onze noodhulp steunt gezinnen die herhaaldelijk ontheemd zijn geraakt als gevolg van het tien jaar durende conflict.

Onze partners in de regio

ECW-full-logo-and-wordmark-orange.png

Education Cannot Wait

Dankzij de steun van dit wereldwijde fonds kunnen we ervoor zorgen dat Syrische kinderen die getroffen zijn door de langdurige crisis naar school kunnen blijven gaan.

Naar website
logo european commission.png

European Commission

Wij werken samen met deze EU-instantie aan verschillende belangrijke projecten: van het opzetten van 'terug naar school'-trajecten tot het integreren van mentale gezondheidszorg in het curriculum.

Naar website