Praktische tips die jou houvast bieden bij het opvangen van gevluchte gezinnen

Hoe help je gevluchte kinderen zich welkom en thuis voelen in een ander land? Al 25 jaar bieden wij psychosociale steun aan kinderen en families in - of gevlucht uit - conflictgebieden. Ons dagelijkse werk voor én met families op de vlucht heeft ons ontzettend veel geleerd over hoe we kinderen op hun gemak kunnen stellen in een nieuwe omgeving. Graag delen wij onze tips en ervaringen met jou!

Contact met gezinnen op de vlucht

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen kinderen zoals Platon en Ihor en hun families op de vlucht geslagen. Duizenden gezinnen hebben aangegeven dat ze graag onderdak bieden aan families die het oorlogsgeweld ontvluchten. Voor de meesten van deze gezinnen zal dit de eerste keer zijn dat ze in direct contact komen met vluchtelingen. Hoe pak je dit aan?

War Child steunt gevluchte kinderen uit Oekraïne - zoals Bogdan. Help mee.

Hoe kun je gevluchte kinderen en families zo goed mogelijk opvangen?

Foto: Petar Masut

War Child providing safe spaces and psychological first aid to refugee families from Ukraine

Onze praktische tips geven je houvast in jouw contact met kinderen en families op de vlucht

Foto: Michael Jessurun

Hart en huis openen voor vluchtelingen

Om non-professionals enige houvast te geven in hun contact met gevluchte kinderen, hebben wij een aantal basistips en -adviezen opgesteld. Want mensen die hart en huis openen voor vluchtelingen zouden niet (alleen) afhankelijk moeten zijn van ingewikkelde en vaak moeilijk toegankelijke wetenschappelijke publicaties voor dit soort informatie. In ons praktische document vind je handige tips die jou jou beter in staat stellen om gevluchte kinderen en hun ouders te ondersteunen.

Praktische tips

Deel de PDF met je netwerk en maak vooral gebruik van de tips – en je eigen compassie – in de omgang met gevluchte kinderen.

Namens ons allen bij War Child, veel dank voor je hulp!