Platon (6) vluchtte met zijn familie uit Kyiv, Oekraïne

"We hoorden een harde boem en moesten ineens allemaal heel snel in de auto gaan zitten. Na twee dagen stilstaan met de auto moesten we lopen.” De zesjarige Platon ontvluchtte met zijn broertje, zusje en ouders het oorlogsgeweld in Kyiv. Nu wordt het gezin samen met andere families uit Oekraïne door onze partnerorganisaties opgevangen in een leegstaand pension in de Roemeense stad Suceava. Dit is Platons verhaal.
War Child steunt gevluchte kinderen uit Oekraïne - zoals Bogdan. Help mee.

Platon vertelt: "We kunnen niet naar huis omdat ze schieten met raketten"

Foto: Petar Masut

War Child steunt gevluchte kinderen uit Oekraïne - zoals Bogdan. Help mee.

In een leegstaand Roemeens pension worden Platons gezin en andere families uit Oekraïne opgevangen

Foto: Petar Masut

"Een grote boem"

Het is nog maar twee dagen geleden dat hij thuis in Kyiv was, samen met zijn ouders, broertje van vier en tweejarige zusje. De afgelopen dagen is zijn leven op z'n kop gezet. "We hoorden een harde boem waar we allemaal van schrokken. Door de boem ging het alarm van de auto af. Mamma en pappa zeiden dat we allemaal heel snel in de auto moesten gaan zitten. Ze deden onze koffers in de auto."

Te voet de grens oversteken

Eenmaal op weg werd al snel duidelijk dat de grens over vluchten met de auto niet zou gaan lukken. Platon vertelt: "Er waren heel veel auto’s op de weg en we stonden heel lang stil. En toen moesten we gaan lopen naar de grens en het duurde heel erg lang en ik kreeg het heel erg koud. Ik mocht papa’s jas aan, die kwam bijna tot de grond." Na lang wachten bij de grens was het gezin eindelijk aan de beurt. "Toen we ons paspoort hadden laten zien, kreeg ik een boterham en werden we hierheen gebracht."

“We kunnen niet naar huis omdat ze daar schieten met raketten"
Zesjarige Platon uit Kyiv, Oekraïne
War Child steunt gevluchte kinderen uit Oekraïne - zoals Bogdan. Help mee.

Platon: "Er is hier een lieve poes, die heet Friend, maar die mag niet naar binnen van mamma omdat dit niet ons huis is.”

Foto: Petar Masut

Psychosociale steun op een veilige plek

'Hier' is een leegstaand vakantiepension in de Roemeense stad Suceava. In dit pension worden Platon, zijn ouders, broertje en zusje samen met andere families uit Oekraïne opgevangen door lokale maatschappelijke organisaties en Roemeense vrijwilligers die in nauw contact staan met War Child. In deze grensgebieden trainen wij de medewerkers van lokale hulporganisaties en vrijwilligers in het bijstaan van kinderen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Zo delen wij onze kennis en ervaringen en creëren wij een veilige plek voor gevluchte kinderen, waar zij beschermd worden en psychosociale steun krijgen.

'Thuis schieten ze met raketten'

En dat is hard nodig, want voor Platon en zijn familie en miljoenen andere vluchtelingen uit Oekraïne is de nachtmerrie pas net begonnen. Platon: "We kunnen niet naar huis omdat ze daar schieten met raketten. Het bed hier is een beetje gek en er is een lieve poes, die heet Friend, maar die mag niet naar binnen van mamma omdat dit niet ons huis is.”

War Child steunt gevluchte kinderen uit Oekraïne - zoals Bogdan. Help mee.

Wij willen zo snel mogelijk gevluchte kinderen uit Oekraïne een veilige plek en goede steun bieden. Help jij mee?

Foto: Petar Masut

Steun onze hulpactie voor gevluchte kinderen uit Oekraïne

Naast het trainen van organisaties en vrijwilligers in grensgebieden met Oekraïne zijn wij aan het kijken hoe wij op korte termijn ook kinderen en hun families kunnen bereiken die in Oekraïne zijn achtergebleven.

Iedereen is bezorgd om wat er komen gaat. Ook wij zetten ons schrap. We willen zo snel mogelijk gevluchte kinderen uit Oekraïne een veilige plek bieden waar zij psychosociale steun krijgen. Hiervoor hebben wij snel méér hulp nodig.

Help jij mee?