Zes maanden na de vernietigende aardbevingen: update uit Syrië

31 augustus 2023

War Child is providing education to children affected by the earthquakes in Syria
Een halfjaar na de verwoestende aardschokken is onze missie in Syrië nog altijd glashelder: psychologische naschokken bij kinderen voorkomen. Dankzij de Giro555-donaties kunnen wij onze psychosociale eerste hulpacties voor kinderen, steun aan ouders en verzorgers, en broodpakketten voor gezinnen in Noordwest-Syrië uitbreiden. Wij zetten drie veilige plekken op en renoveerden 41 klaslokalen waar duizenden kinderen onderwijs krijgen en hun verdriet leren verwerken. Lees hieronder meer.

Levens wéér overhoop gehaald

Al ruim twaalf jaar groeien kinderen in Noordwest-Syrië op in een bloedig conflict. De verwoestende aardbevingen in februari 2023 zetten hun levens verder op z'n kop. Midden in de nacht, in de vrieskou, verloren gezinnen binnen een enkele minuten hun huis, geliefden en voor velen het laatste sprankje hoop op een toekomst. Ruim 4.500 mensen kwamen om, tienduizenden raakten gewond en 109.000 ontheemde Syriërs moesten halsoverkop op zoek naar een schuilplek.

Omdat War Child vanwege het langlopende conflict al jaren in het noordwesten van Syrië werkt, waren onze collega's na de aardbeving direct ter plaatse om psychosociale noodhulp te bieden. Nu, zes maanden later, hebben wij dankzij donaties aan Giro555 onze noodhulp in het gebied kunnen uitbreiden. En dat is helaas hard nodig: een halfjaar na de aardschokken is 90 procent van de 4,5 miljoen inwoners in het noordwesten van Syrië afhankelijk van humanitaire hulp om het hoofd boven water te houden.

Lives in war-torn Syria were upended once again because of a series of devastating earthquakes in Syria in Februari 2023

Zes maanden na de aardbevingen is 90 procent van Noordwest-Syrië afhankelijk van humanitaire hulp

Foto: Mahmoud Sulaiman

War Child is providing bread to Syrian families affected by the earthquakes in Syria

Wij deelden 54.722 broodpakketten uit aan getroffen gezinnen in Idleb, Noordwest-Syrië.

Foto: War Child

Psychosociale noodhulp in Syrië uitbreiden

Bijna 28 jaar ervaring in noodsituaties heeft ons geleerd dat je échte positieve impact in het leven van kinderen bereikt door psychosociale steun, bescherming en onderwijs te combineren. Dit doen wij wereldwijd, en sinds februari 2023 óók voor kinderen en families die zijn getroffen door de aardbevingen in Noordwest-Syrië. Samen met onze lokale partners hebben wij in het afgelopen halfjaar onze mentale hulpacties uitgebreid, scholen opgebouwd en onderwijsactiviteiten opgeschaald.

We hebben drie nieuwe veilige plekken opgezet waar Syrische kinderen zoals de twaalfjarige Farah bijeenkomen om te leren, groeien en spelen. In vier schoolgebouwen renoveerden wij 41 klaslokalen waar 1080 kinderen met onze lesmaterialen deelnamen aan formele onderwijsprogramma’s. 900 Syrische kinderen volgden onze inhaallessen en nog eens 370 kinderen participeerden in onze zomercursussen. Met onze psychologische eerste hulp-sessies bereikten wij 35 leerkrachten en 631 kinderen. Verder deelden wij 54.772 broodpakketten uit aan 2.506 getroffen gezinnen en werkte ons team dag in dag uit om alle onderwijslocaties af te hebben vóór het begin van het nieuwe schooljaar.

War Child provides catch up education to children affected by the earthquakes in Syria

Door ons inhaalonderwijs vinden kinderen hun zelfvertrouwen, houvast en hoop voor de toekomst terug

Foto: War Child

War Child is providing psychological first aid to children affected by the earthquakes in Syria

Kinderen in Noordwest-Syrië leren hun verdriet en angst een plek te geven door psychologische eerste hulp-sessies

Foto: War Child

Stukje bij beetje de schok te boven

Op onze veilige plekken krijgen kinderen zoals Farah sociale- en emotionele ondersteuning door de gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten van ons TeamUp-programma. Ook organiseren wij creatieve activiteiten, bewustwordingssessies en zorgen wij ervoor dat kinderen indien nodig doorverwezen worden naar specialistische zorg. Met de juiste hulp vinden kinderen in Syrië stapje voor stapje hun vertrouwen terug, leren ze samenwerken met leeftijdsgenoten en hun verdriet verwerken.

Wij helpen gezinnen in Noordwest-Syrië die alles zijn kwijtgeraakt door broodpakketten uit te delen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat ruim 4000 vrouwen en meisjes ‘waardigheidskits’ uitgereikt krijgen, met hygiëne- en toiletartikelen, waaronder menstruatieproducten. Door mee te doen aan ons BeThere-programma krijgen ouders en verzorgers de steun en kennis om er ondanks alles voor hun gezin te kunnen zijn. Door kinderen en leerkrachten uit te rusten met schoolmaterialen zorgen we ervoor dat zij kunnen bouwen aan een betere toekomst.

Samen voor Syrische kinderen

Dankzij donaties aan Giro555 hebben wij - in samenwerking met andere hulporganisaties - veel kunnen betekenen voor kinderen en gezinnen in Noordwest-Syrië. Toch is er nog ontzettend veel nodig - de omvang van de ramp en haar nasleep is enorm. Wil jij ons helpen de psychologische naschok in Syrië voorkomen?