TeamUp voor gevluchte Venezolaanse kinderen breidt uit

11 november 2019

War Child kinderen spelen TeamUp in Colombia - gevluchte Venezolaanse kinderen
Venezuela is al vier jaar in de greep van een economische crisis - een crisis die ertoe heeft geleid dat zo'n vier miljoen mensen hun land hebben verlaten op zoek naar een beter leven. Alleen Syrië heeft meer van zijn burgers als vluchteling zien vertrekken - en de crisis in Venezuela lijkt niet snel te eindigen.

Acute hulp

De situatie aan de Venezolaanse grens met Colombia is bijzonder acuut - en daar werkt TeamUp aan de dringende behoeften van kinderen in beweging. De afgelopen twee maanden is TeamUp gestart met sessies in 16 kindvriendelijke ruimtes en twee tijdelijke leercentra in de grensafdelingen van La Guajira en Arauca.

De gevluchte Venezolaanse kinderen zijn degenen die het meest te lijden hebben gehad van de economische crisis in het land. Deze kinderen hebben enorme afstanden gelopen op zoek naar veiligheid in Colombia - om vervolgens in provisorische nederzettingen te belanden waar nauwelijks in hun basisbehoeften zoals voedsel, medicijnen en onderdak wordt voorzien.

Actief aan de grens

Het vluchtelingenkamp "Centro de Atención Integral Maicao" aan de grens met Venezuela biedt humanitaire steun en bescherming aan vluchtelingen, migranten en Colombiaanse repatrianten uit Venezuela. Het kamp heeft een capaciteit van maximaal 350 personen, deze personen kunnen tot een maand blijven en hebben toegang tot verschillende faciliteiten zoals voedsel, onderdak en zowel medische als psychologische hulp. Voor de kinderen van 6 tot 17 jaar bieden we twee keer per week TeamUp aan.

Het TeamUp programma biedt kinderen en jongeren gestructureerde activiteiten om hun gemoedsrust te herstellen. Het programma omvat sport-, spel- en bewegingsactiviteiten die worden gefaciliteerd door opgeleid personeel. Elke activiteit heeft een specifiek doel met betrekking tot thema's zoals omgaan met woede, stress en interactie met leeftijdgenoten. De activiteiten dragen er samen toe bij dat kinderen emotionele steun en een hoognodig gevoel van stabiliteit krijgen voor kinderen die zich verplaatsen en in onzekere situaties leven.

Werken aan de frontlinie

Birgit van Delft, Coördinator TeamUp International, heeft met eigen ogen gezien hoe het programma daadwerkelijk verandering kan brengen in het leven van deze jonge vluchtelingen. Tijdens de sessie waar ik aanwezig was, hebben zo'n 30 enthousiaste kinderen vrolijk de verschillende danspasjes en spelletjes gevolgd die we faciliteren. Ze worden even afgeleid van de onzekere situatie waarin ze zich met hun ouders bevinden. Na de vermoeiende reis uit Venezuela en de onzekerheid die zal ontstaan nadat ze na 30 dagen verzorging weer moeten vertrekken en hun 'wandeltocht' moeten voortzetten, moeten ze even rusten.

Kinderen maken muziek in Colombia_ TeamUp War Child

Foto: Julio Barrera

Tijdens de TeamUp-sessie zingen en lachen de ouders enthousiast in dezelfde ruimte, ze komen elke sessie die ze me vertellen langs. Ze genieten duidelijk van het geluk van hun kinderen. Een van de vaders heeft een grote glimlach, zijn dochter van rond de 11 jaar heeft een beperking, ze wordt ondersteund in 'klappen in haar handen', ze ziet er een beetje verlegen uit maar heeft zichtbaar plezier. Hij lijkt enthousiast dat zijn dochter ook samen met de andere kinderen kan meedoen'.

Over TeamUp

TeamUp biedt vluchtelingenkinderen tussen zes en achttien jaar wereldwijd een programma van gestructureerde bewegingsactiviteiten - ontworpen om hun innerlijke kracht en gemoedsrust te versterken. De internationale uitrol van TeamUp begon in Oeganda - en dit jaar is het programma uitgebreid om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van kinderen in Colombia, Sri Lanka en de bezette Palestijnse gebieden (oPt). TeamUp is ook van plan haar inspanningen in Europa op te voeren om vluchtelingenkinderen in Zweden, Griekenland en Italië te ondersteunen.