Jaarplan 2022: meer kinderen bereiken met wetenschappelijk onderbouwde steun

3 januari 2022

War Child kinderen onderwijs in Jordanië
Op dit moment groeien er bijna 200 miljoen kinderen op in oorlogsgebieden. Dit is het hoogste aantal in ruim een decennium. Nog eens 50 miljoen kinderen zijn op de vlucht voor conflicten en klimaatgerelateerde rampen. Meer dan ooit zijn wij ervan overtuigd dat wij nieuwe manieren van werken moeten omarmen om écht een verschil te kunnen maken in de levens van deze kinderen en hun families. Hoe? Dat lees je hieronder.

Ongekende uitdagingen aangaan

Inmiddels weten wij - net zoals jij: de coronapandemie is meedogenloos. Niet alleen leidt COVID-19 voor kinderen die zijn getroffen door oorlog en geweld tot nieuwe uitdagingen en gevaren, ook gooit de pandemie een gigantische spaak in het wiel van de humanitaire sector in zijn geheel.

Ondanks deze ongekende situatie steunden wij vorig jaar kinderen in zestien conflictgebieden wereldwijd. Ons onderzoeksteam kon de effectiviteit van steeds meer van onze interventies wetenschappelijk aantonen en we wierven onmisbare fondsen voor ons programma's. Ook zijn we belangrijke internationale samenwerkingen aangegaan met humanitaire- en ontwikkelingsorganisaties - allemaal met als doel véél meer kinderen te bereiken met goede én snelle psychosociale steun en kwalitatief onderwijs op een veilige plek.

Plannen voor het nieuwe jaar

Na een jaar vol uitdagingen is voor ons één ding duidelijk: met de juiste beslissingen op het juiste moment en door onze krachten te bundelen kunnen wij - ondanks de coronapandemie - onze missie voortzetten én onze ambities opschroeven. Wij grijpen deze uitdagende tijd dan ook aan om doelgerichter te werk te gaan. Daarom kiezen we ervoor om een aantal van onze wetenschappelijk bewezen kerninterventies - waaronder Can't Wait to Learn en TeamUp - verder uit te bouwen en hiervoor ondersteunende diensten te ontwikkelen.

Samenwerken voor wereldwijde implementatie

In 2022 zullen we belangrijke stappen zetten om meer van onze methodes en programma's te delen met andere organisaties. Zo zorgen we er samen met partnerorganisaties voor dat onze methodiek in veel meer landen kan worden geïmplementeerd. Om de ontwikkeling, implementatie en verspreiding van onze methoden te vergemakkelijken en verbeteren, veranderen wij onze organisatiestructuur.

Dit houdt onder andere in dat wij gaan investeren in een transformatie van een netwerk van relatief onafhankelijke War Child-organisaties met een gezamenlijk doel naar een gedecentraliseerde alliantie - ondersteund door één gezamenlijk, wereldwijd platform. Dit wereldwijde platform vormt de basis voor een nauwere samenwerking tussen alle War Child-kantoren en -programmalanden. De nieuwe bestuursstructuur die wij voor dit platform gaan ontwikkelen, zal representatiever zijn en onderschrijft onze ambitie om een volledig inclusieve organisatie te worden waarbinnen iedereen zich thuisvoelt.

War Child Holland - supporting children in Colombia

Ons doel is om een inclusieve organisatie te zijn waarbinnen iedereen zich thuisvoelt

Foto: War Child

War Child jaarplan 2022: meer kinderen steunen met wetenschappelijk onderbouwde interventies

In 2022 hopen wij met onze wetenschappelijk onderbouwde interventies nog meer kinderen te steunen

Foto: War Child

Duurzame netwerkorganisatie - nu en in de toekomst

Met onze hernieuwde focus op internationale samenwerking en het opschalen en waar mogelijk verbeteren van onze wetenschappelijk bewezen interventies, zetten wij alle zeilen bij voor kinderen in oorlog. Zo hopen wij uit te groeien tot een internationaal toonaangevende, duurzame netwerkorganisatie die niet alleen gelooft in de effectiviteit van haar methodiek - maar dit ook onomstotelijk kan aantonen.

Als er iéts is dat wij het afgelopen jaar hebben geleerd, is het dat de wereld niet op ons wacht. Deze urgentie overbrengen en anderen meenemen in onze missie voor kinderen in oorlog - dat is onze volgende grote uitdaging.

Want kinderen horen niet thuis in oorlog. Nooit.

Lees ons hele jaarplan:

'War Child Annual Plan 2022: Driving Change to Reach More Children with Evidence-Based Support' (English)