Onderzoek: psychosociale steun meer nodig dan ooit door corona

28 december 2021

War Child: onderzoek 'The Silent Pandemic' naar effect corona op kinderen in conflictgebieden
Samen met World Vision deden wij onderzoek naar de effecten van de coronacrisis op kinderen in conflictgebieden. Wij spraken met vijfhonderd kinderen en jongeren uit zes landen. Ons onderzoeksrapport, 'The Silent Pandemic', toont aan dat de behoefte aan dringende psychosociale steun door corona is verdriedubbeld.

'The Silent Pandemic'

Het aantal kinderen in conflictgebieden dat dringend psychosociale steun nodig heeft, is door corona drie keer zo groot geworden. Dat blijkt uit ons onderzoek 'The Silent Pandemic', samen met World Vision. Aan het onderzoek deden bijna vijfhonderd kinderen uit Colombia, DR Congo, Jordanië, Libanon, de bezette Palestijnse gebieden en Zuid-Soedan mee. Uit het onderzoek blijkt dat 56 procent van kinderen in conflictgebieden en 70% van alle kinderen op de vlucht dringend psychosociale steun nodig heeft. Het welzijn van deze groep kwetsbare kinderen gaat door de pandemie verder achteruit.

“Zonder steun kan een hele generatie kinderen hun leven lang last blijven houden van psychische problemen"
Eamonn Hanson, onderzoeksleider bij War Child

Extra harde klap

“Zonder steun kan een hele generatie kinderen hun leven lang last blijven houden van psychische problemen,” waarschuwt Eamonn Hanson, onderzoeksleider bij War Child. “En die steun was vóór de coronapandemie in conflictgebieden al zeer beperkt. Als er geen aandacht, financiële steun én actie komt, kan dit de omvang krijgen van een wereldwijde crisis. We weten dat corona overal voor verergering van psychische en sociale problemen zorgt. Maar bij kinderen en families die al moeten leven met de angst en stress van oorlog en geweld, komt de klap extra hard aan.”

Schoolsluitingen en minder spelen

Uit het onderzoek blijkt dat één op de acht kinderen altijd ongelukkig en bang is. Die kinderen kunnen hierdoor tamelijk ernstige of ernstige psychische klachten ontwikkelen, zoals depressies of paniekaanvallen. Dat zijn er veel meer dan voor het uitbreken van de pandemie. Volgens de kinderen zelf komt dit door het sluiten van scholen en de vermindering van hulp - en omdat ze minder kunnen spelen. Voor sommige kinderen betekenen de coronamaatregelen dat hun ouders geen geld meer kunnen verdienen en er niet meer genoeg te eten is.

Research The Silent Pandemic toont gebrek aan psychosociale steun gedurende de coronacrisis | War Child

Onderzoekscijfers van ons onderzoek, 'The Silent Pandemic', in Jordanië en Libanon

Foto: War Child

War Child COVID-19 psychosociale steun onderzoek met World Vision 'The Silent Pandemic'

De coronapandemie heeft een extra groot nadelig effect op kinderen in conflictgebieden

Foto: War Child

Emotionele steun op een veilige plek

Gelukkig krijgt 86 procent van de jonge kinderen en 81 procent van de tieners uit ons onderzoek emotionele steun van een familielid of een vriend. Onder de jongvolwassenen tussen de 19 en 24 jaar ligt dit percentage een stuk lager: maar 40 procent heeft iemand bij wie ze terecht kunnen. War Child zet alles op alles om kinderen en jongeren die moeten leven met oorlog en geweld psychosociale steun en goed onderwijs te bieden op veilige plekken. Maar dit kunnen wij niet alleen.

De overheid besteedt gemiddeld tussen de twee en vier procent van haar budget voor de gezondheidszorg aan geestelijke gezondheid. In conflictgebieden is dit budget vaak nihil. Ook als het gaat om humanitaire hulp wordt gemiddeld slechts 1 procent van het budget voor gezondheidszorg besteed aan geestelijke gezondheid. Dat kan én moet beter. Daarnaast is het van levensbelang dat kinderen en families in crisisgebieden snel kunnen worden gevaccineerd. In de meeste landen waar wij kinderen steunen, is pas een fractie van de bevolking gevaccineerd.

Verder lezen? Download ons onderzoeksrapport