• Project van War Child, KNVB en Right to Play
  Voetbal verenigt in Libanon
 • Lulu (9) is blij dat ze bij War Child veilig kan spelen
 • Lama droomt van thuis
  Samen met haar familie moest Lama vluchten uit Syrië
 • Op zoek naar veiligheid
  Nour (12) is al vijf jaar op de vlucht. Ze gaat naar de Safe Space van War Child.
 • Back to the Future
  Groot onderwijsinitiatief voor gevluchte kinderen uit Syrië
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Libanon

Libanon, gelegen tussen Syrië en Israël, is een zwaar verdeeld land. De burgeroorlog tussen verschillende religieuze groeperingen is voorbij, maar laat haar sporen na. Daarnaast worstelt het land met de opvang van steeds meer vluchtelingen, waaronder meer dan een miljoen Syriërs op zoek naar een veilig(er) onderkomen in Libanon.

Dit is er aan de hand

Kinderen in Libanon groeien op in wantrouwen en angst - een gevolg van de vijftienjarige burgeroorlog die in 1990 eindigde. Tussen diverse etnische, religieuze en maatschappelijke groepen in Libanon is weinig contact. Jongeren uit verschillende groepen kennen elkaar amper, en vertrouwen elkaar niet. Veel kinderen zijn bang dat het geweld weer oplaait. Dit gebeurt dan ook regelmatig.

In Libanon wonen al sinds 1948 honderdduizenden Palestijnen, gevlucht uit Israël. In overvolle, onveilige vluchtelingenkampen. Zij zijn zeer kwetsbaar. Velen van hen hebben geen toegang tot onderwijs, werk en gezondheidszorg. Hun aantal is opgelopen tot ongeveer 450.000, maar hun ommuurde leefruimte blijft hetzelfde.

Daarnaast heeft de doorlopende oorlog in buurland Syrië het land verder gedestabiliseerd. Het kleine, dichtbevolkte land worstelt met de toestroom van ruim 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. De nadelige gevolgen voor de infrastructuur en sociale -, economische - en politieke stabiliteit zijn groot. Onderlinge spanningen groeien. Syrische vluchtelingen worden steeds vaker geconfronteerd met geweld en discriminatie.

Het voortdurende conflict tussen Hezbollah en Israël is een andere oorzaak van instabiliteit. De oorlog tussen de parlementaire troepen van Hezbollah en de Israëlische Defensie Forces (IDF) in 2006, heeft blijvende schade aangericht aan de infrastructuur van Libanon. Toen begin 2016 het geweld in alle heftigheid oplaaide, vielen er aan beide kanten vele slachtoffers.

Dit doen wij

War Child werkt sinds 2012 met kinderen en jongeren uit heel Libanon aan conflictpreventie. Om beter onderling begrip te kweken. Zodat kinderen samen leren leven, en samen oud kunnen worden. Kinderen en jongeren leren samenwerken, conflicten oplossen, hun emoties uiten, geweldloos communiceren. Ze leren hoe ze positieve relaties opbouwen met mensen om hen heen. Ook met mensen die anders zijn.

Gevluchte kinderen hebben vaak dringend psychosociale noodhulp nodig. War Child werkt al jaren met kinderen in Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. Sinds de vluchtelingenstroom uit Syrië begon, helpen we ook de Syrische vluchtelingenkinderen. War Child werkt zoveel mogelijk samen met de ouders- en verzorgers van deze kinderen.

In onze Safe Spaces helpen wij kinderen hun heftige oorlogservaringen te verwerken. Ze leren weer te vertrouwen op zichzelf, op hun omgeving en in het leven. Ook belangrijk is dat ze eindelijk weer eens samen kunnen lachen en spelen. Even de harde werkelijkheid vergeten en weer helemaal kind zijn.

Met het programma 'Back to the Future' is War Child samen met drie andere organisaties een groot onderwijsinitiatief begonnen voor gevluchte Syrische kinderen in Jordanië en Libanon. Back to the Future zal van 2017 tot 2019 bijna 19,000 gevluchte kinderen helpen om terug naar school te gaan. Want terug naar school betekent ook ‘terug naar de toekomst’.

Meer informatie

Bescherming en veerkracht

Het actief betrekken van gemeenschappen om gevluchte kinderen en verzorgers te beschermen. Zo werken we samen aan het versterken van de veerkracht van de kinderen. 

Tijd om kind te zijn

War Child zet hier 'Safe Spaces' op, plekken waar kinderen veilig kunnen spelen, leren en zichzelf ontwikkelen. Wij beschermen kinderen tegen misbruik en uitbuiting. Zo kunnen ze weer aan hun toekomst bouwen.

Child Friendly Space

In een vluchtelingencentrum onderneemt War Child recreatieve activiteiten met gevluchte kinderen. Ook bieden wij kinderen in Libanon psychosociale steun en bescherming. 

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.