• Eindelijk weer leren
    in Jordanië
  • Back to the Future
    Groot onderwijsinitiatief voor gevluchte kinderen uit Syrië
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Jordanië

Jordanië is in zijn hele geschiedenis een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten geweest. Het land ligt op een strategisch kruispunt tussen Azië, Afrika en Europa. Als gevolg van de voortdurende druk door de grote eindeloze stroom vluchtelingen is de sociale en economische stabiliteit in het land afgenomen.

Dit is er aan de hand

In 1946 werd Jordanië onafhankelijk. Kort daarop vluchtten honderdduizenden Palestijnse burgers naar het land. Hun aantal nam verder toe in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog (ook wel Juni-Oorlog genoemd) in 1967. Deze oorlog resulteerde in een machtsovername van Israël in de Westelijke Jordaanoever en andere betwiste gebieden.

De gevolgen van de conflicten in buurlanden Syrië en Irak hebben de afgelopen jaren de druk in Jordanië verhoogd. Volgens cijfers van de VN waren er in 2016 meer dan 721.000 vluchtelingen. Dit is naar verhouding het hoogste percentage vluchtelingen ter wereld. Meer dan de helft van de vluchtelingen bestaat uit kinderen. Zij leven vaak in armoede en onveiligheid. Naar school kunnen de meesten niet. Ze lopen het risico te worden uitgehuwelijkt of te worden misbruikt. Veel van hen moeten werken – onder zeer slechte omstandigheden.

Dit doen wij

War Child Holland ondersteunt het werk van War Child UK in Jordanië. Samen bieden we hulp aan Jordaanse kinderen, gevluchte Syrische kinderen en andere kwetsbare kinderen. Met ons programma 'Can't Wait To Learn' - ondersteund door het Jordaanse Ministerie van Onderwijs - bieden wij kinderen toegang tot onderwijs. Dit doen we door middel van innovatieve lesmethoden.

Can't Wait To Learn heeft als doel de veerkracht van kinderen te verhogen. Door de kinderen onderwijs te bieden kunnen zij bouwen aan hun eigen toekomst en dat van hun land. Ze ontwikkelen hun taal-en rekenvaardigheid aan de hand van educatieve spellen op tablets. Het programma wordt ingezet binnen het formele schoolsysteem in Jordanië.

Ons tweede programma in Jordanië - 'Time to Be a Child' – richt zich op het creëren van plekken waar kinderen veilig kunnen spelen. In deze Safe Spaces kunnen kinderen spelen met leeftijdsgenoten, leren en de nare ervaringen een plek geven. War Child biedt kinderen, ouders en verzorgers hier psychosociale steun. Ook zetten wij structuren op om kinderen en hun omgeving te beschermen. Zo kunnen de kinderen eindelijk weer kind zijn.

Met het programma 'Back to the Future' is War Child samen met drie andere organisaties een groot onderwijsinitiatief begonnen voor gevluchte Syrische kinderen in Jordanië en Libanon. Back to the Future zal van 2017 tot 2019 bijna 19,000 gevluchte kinderen helpen om terug naar school te gaan. Want terug naar school betekent ook ‘terug naar de toekomst’.