• Eindelijk weer leren
    in Jordanië
  • Back to the Future
    Groot onderwijsinitiatief voor gevluchte kinderen uit Syrië
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Jordanië

Innovatieve educatie en essentiële psychosociale steun voor vluchtelingen en kwetsbare kinderen.

Nationale context

Jordanië geldt door de geschiedenis heen als een veilige plek voor vluchtelingen uit alle hoeken van het Midden-Oosten. Het kleine koninkrijk ligt strategisch op het kruispunt van Azië, Afrika en Europa maar worstelt nu met de grote stroom vluchtelingen. De druk die het oplegt heeft een negatief effect op de sociale en economische stabiliteit.

De afgelopen jaren is deze druk alleen maar toegenomen als gevolg van de voordurende conflicten in de buurlanden Syrië en Irak. Momenteel heeft Jordanië ongeveer 658,000 geregistreerde Syrische vluchtelingen opgevangen. Dat is wereldwijd het op twee na hoogste aantal vluchtelingen. In werkelijkheid zou het totale aantal vluchtelingen twee keer zo groot zijn.

De meerderheid van deze vluchtelingen zijn kinderen. Kinderen die leven in armoede, worden blootgesteld aan verschillende gevaren en wiens rechten worden geschonden.


De situatie van kinderen

Jordanië is door UNICEF omschreven als voorbeeld in het Midden-Oosten als het gaat om het beschermen en bevorderen van kinderrechten. Het aantal Jordaanse kinderen dat naar een basisschool gaat is gestegen naar 98%, en meer meisjes dan jongens gaan nu naar basis- en middelbare scholen en universiteiten.

Desalniettemin creëert de voortdurende oorlog in Syrië veel problemen als het gaat om de positie van kinderen in Jordanië. De massale stroom vluchtelingen heeft een overweldigend effect gehad op de sociale en economische stabiliteit van het land. De watervoorzieningen, gezondheidszorg en onderwijscapaciteiten in het land zijn ontwricht.

De veiligheid van vluchtelingenkinderen in Jordanië wordt op verschillende manieren bedreigd. Onder andere kinderarbeid vormt groot probleem. Veel volwassen vluchtelingen kunnen geen wettelijke status krijgen en als gevolg geen werk vinden waardoor kinderen vaak worden gedwongen zwaar werk te doen. Daarnaast is toegang tot onderwijs voor vluchtelingenkinderen enorm lastig. Pogingen om scholen toegankelijker te maken, worden bemoeilijkt door armoede, een gebrek aan opgeide leraren en zorgen om de veiligheid. 

Wat doen we

Het War Child-kantoor in Jordanië werd begin 2013 opgezet in reactie op de Syrische vluchtelingencrisis. We zijn momenteel actief in Za'atari, Azraq en de gedeelde vluchtelingenkampen van Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook werken we samen met lokale partners in de gastgemeenschappen van de gouvernementen Mafraq en Zarqa.

We willen kinderen de mogelijkheid bieden om weer kind te zijn en ze te laten bouwen aan hun toekomst na jaren van geweld. In onze 'Safe Spaces' kunnen kinderen uit alle gemeenschappen spelen, leren en zich ontwikkelen. We doen dit door middel van bescherming, onderwijs, psychosociale support en interventies gericht op de emancipatie van jongeren.


Onze projecten

War Child Holland steunt het werk van War Child UK in Jordanië.

Time to Be a Child

Dit programma – gefinancierd door de IKEA Foundation – is gericht op het bouwen van 'Safe Spaces' waar kwetsbare kinderen in een vredige omgeving kunnen spelen, leren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Het programma is opgezet om Syrische kinderen en kwetsbare kinderen binnen gastgemeenschappen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting, Maar ook om hen de kwaliteiten en hulpmiddelen te geven waarmee ze hun weerstand kunnen opbouwen en de kans krijgen op een gezonde ontwikkeling.

Can't Wait To Learn

Een wereldwijd programma om kinderen uit conflictgebieden te voorzien van kwaliteitsonderwijs, ongeacht waar ze wonen. In dit programma spelen de kinderen educatieve games op tablets, die gebaseerd zijn op het curriculum van dat land. Zo leren zij op een effectieve en vooral plezierige manier. Momenteel wordt dit programma in Jordanië getest vanwege de dringende behoefte aan onderwijs voor Syrische vluchtelingen en kwetsbare kinderen uit de gastgemeenschappen.

Verhalen van kinderen

Salma's verhaal

Salma (12 jaar) groeide op in een dorpje in het zuiden van Syrië. Ze had hier een vredig en rustig leven met haar vrienden en familie, totdat het noodlot toesloeg. Ze is net klaar met groep 2 op school als de oorlog in Syrie uitbreekt. Haar leven zou nooit meer hetzelfde zijn.

In mei 2013 besloot Salma's familie Syrië te ontvluchten en naar Jordanië te gaan. Een lange en zware reis waarbij haar familie meenamen wat ze konden dragen. Haar blinde oma moesten ze langs moeilijk begaanbare wegen en over heuvels begeleiden. Toen ze andere kinderen in de welkomsttent zag bij haar de aankomst in het Za'tari vluchtelingenkamp, barstte Salma in tranen uit. Ze was in de veronderstelling dat er geen Syrische kinderen meer zouden zijn.

In juli 2015 hoorde Salma voor het eerst over War Child die zich richt op het welzijn en onderwijs van kinderen. War Child biedt kinderen de mogelijkheid een basisniveau taal-, schrijf-, en rekenvaardigheden op te doen en organiseert psychosociale steun activiteiten.

Ze schreef zich in voor het volledige programma en is sindsdien elke dag aanwezig. ''Ik vind wiskunde en Arabisch heel erg leuk. Ik heb twee vrienden gemaakt, en wil hier graag blijven komen. Ik ben dol op mijn leraar, en wil dat in de toekomst graag ook worden!''