Vivienne (12) vluchtte voor de rebellen in Burundi

Vivienne was 12 toen ze met haar moeder en vijf broertjes en zusjes Burundi ontvluchtte. Samen legden zij de vlucht naar DR Congo te voet af – met niets meer dan wat borden, kleren en matjes om op te slapen. “We moesten dagen lopen en een grote rivier oversteken voordat we in Congo aankwamen.
Foto van meisje uit Burundi in Oeganda - War Child programma

Vivienne: “Als ik droom zie ik mijn vader. Hij heeft voor ons een bal gemaakt van plastic en oude kleren. Wij zijn er dolblij mee."

Foto: War Child

Vluchten voor de rebellen

Het is half negen 's avonds in de Democratische Republiek Congo als Vivienne (13) naar bed gaat. Ze heeft nog nauwelijks haar ogen dicht als de herinneringen naar boven komen drijven. Het lijken wel filmbeelden, maar het is geen film. Vivienne was thuis in Burundi toen de rebellen met veel geweld haar huis binnen stormden en haar vader vermoordden. Ze weet nog precies hoe bang ze was. Samen met haar moeder, broertjes en zusjes moest ze halsoverkop hun dorp ontvluchten - het begin van hun lange tocht naar Congo.

“Door de activiteiten van War Child vergeet ik alles een beetje. En ik leer er ook nog eens veel van. Hoe we elkaar moeten respecteren en accepteren."
Vivienne uit Burundi

Loskomen van de oorlog

Zolang de rebellen actief zijn in Burundi, is teruggaan voor Vivienne - en de 50.000 andere Burundese vluchtelingen - geen optie. Hun thuisland wordt al decennialang geteisterd door politieke onrust, geweld en burgeroorlogen.

Hier, in Congo, is Vivienne veilig. Ze doet met veel plezier mee aan onze activiteiten. Maar de gevolgen van geweld en vluchten voor kinderen zoals Vivienne zijn groot. Kinderen in conflictgebieden hebben ondersteuning nodig om hun gevoelens te begrijpen en te verwerken wat zij en hun families hebben doorstaan. Zij hebben dringend behoefte aan psychosociale hulp, maar hebben hier zelden toegang tot. Zonder deze steun kunnen kinderen ernstige psychische problemen ontwikkelen. Zij krijgen last van nachtmerries, worden angstig of agressief. Het is niet gemakkelijk, maar wij helpen haar om haar nare ervaringen te verwerken. Met sport, spel en muziek leert ze los te komen van de oorlog, en haar herinneringen een plek geven.

Women from Burundi fled to DR Congo, now in War Child programme

In Congo doet Vivienne nu met veel plezier mee met onze activiteiten. Met sport, spel en muziek leert ze los te komen van de oorlog.

Foto: War Child

Veerkracht voor een vreedzame toekomst

Zingend, spelend en dansend stimuleren wij de veerkracht van deze kinderen. En we werken samen met ouders, leerkrachten en gemeenschappen. Zo krijgen kinderen alles wat zij nodig hebben om te bouwen aan een vreedzame toekomst. Met de juiste specialistische steun, kunnen ze dat namelijk prima zelf.

*De naam Vivienne is om veiligheidsredenen gefingeerd.