Mali (14) staat zo sterk als een boom, nu en in de toekomst

Mali (14) komt uit DR Congo en woont sinds een jaar in Oeganda. Bijna dagelijks doet Mali voor schooltijd mee met de TeamUp-activiteiten. Samen met haar beste vriendin komt Mali aanrennen. Vol overgave zingt ze Team, Team, TeamUp. Ze haalt even diep adem en de TeamUp-activiteiten beginnen.

Mali doet bijna dagelijks mee aan de TeamUp activiteiten.

Mali staat met alle andere kinderen achter elkaar in een rij langs de lijn. De ene kant van het lijn is het strand, de andere kant het water. Als de begeleider water roept, springt Mali met één sprong naar de andere kant van de lijn. Als de begeleider strand roept, springt ze terug. Wanhopig kijkt ze om haar heen als ze aan de verkeerde kant van de lijn staat. Hopelijk heeft niemand het gezien. Maar bij dit spel ben je nooit af. Je mag gewoon weer meedoen.

Dan gaat ze in een grote cirkel staan en schudt met een denkbeeldige bal op haar lichaamsdelen de stress van haar af. Mali maakt plezier, ze is in het moment. Ze is voor even zorgeloos kind.

Concentreren

Bijna dagelijks doet Mali voor schooltijd mee met de TeamUp-activiteiten. Het helpt haar omgaan met haar boosheid. “Als ik boos naar school ga, schud ik bij TeamUp alle boosheid en stress van mij af. Zo kan ik mij beter concentreren in de klas.” En dat is precies het doel van TeamUp.

Sterk blijven

Mali komt uit DR Congo en woont sinds een jaar in Oeganda. Tijdens het avondeten hoorden ze rebellen de naam van haar vader roepen. Haar moeder ging naar buiten en vluchtte. Toen hoorde Mali een hard geluid “ik keek op, ging naar buiten en daar zag ik mijn vader liggen. Ik begon hard te huilen”.

Mali’s oma was er om voor haar en haar broers en zussen te zorgen. “We moeten sterk blijven zei oma”. Na twee weken kwam Mali’s moeder terug en vluchtte het hele gezin naar Oeganda.

Mali geeft ons een rondleiding door haar huis

Trauma

Tot op de dag van vandaag houdt Mali hoop dat haar vader terugkomt, want in haar hoofd zijn ze nog steeds samen. De gedachte dat haar vader er niet meer is, maakt haar verdrietig. “Soms word ik ’s nachts wakker en moet ik heel hard huilen. Mijn hart doet dan zoveel pijn. Er is niemand die me dan kan troosten”.

“En zo begint het trauma” vertelt War Child-collega Ruth, programmamanager in Oeganda. “Ze heeft haar vader nooit kunnen begraven. In Afrika is begraven erg belangrijk, het is een manier om te accepteren dat iemand er niet meer is. Dat Mali dit is ontnomen, roept veel emoties bij haar op. Wij helpen haar met TeamUp hiermee omgaan.”

Toekomst

Inmiddels heeft Mali veel vrienden in het kamp. Voetbal is haar grootste hobby en ze gaat zo nu en dan met haar beste vriendin naar Kampala om competities te spelen. Daarnaast zingt ze in de kerk. Het leven is niet altijd even makkelijk in het kamp, maar aan veerkracht ontbreekt het niet bij Mali.

Mali gaat naar de kerk om te bidden - en te zingen!

En als het haar even te veel wordt, haalt ze weer even diep adem en doet ze de TeamUp-oefening zoals een boom. Ze stelt zichzelf voor dat ze een boom is. Haar armen de takken, bovenlichaam de stam en voeten de wortels. Ze gaat rechtop staan en voelt de wind waardoor ze heen en weer, van links naar rechts beweegt. Ze ademend stevig in en uit. Ze staat sterk. Tijdens de oefening, en in haar toekomst.

*De naam Mali is om veiligheidsredenen gefingeerd.