Samuel (8) vluchtte uit Burundi: 'We waren allemaal heel bang'

Honderdduizenden Burundezen – waarvan de helft kind - ontvluchten hun land, op zoek naar veiligheid in de Democratische Republiek Congo (DR Congo). Dit is Samuels verhaal.

Dit vertelt Samuel over zijn vlucht naar DR Congo

Het leven als Burundese vluchteling

Samuel is vier jaar oud als het geweld in zijn land toeneemt. Het wordt steeds gevaarlijker, en 390.000 Burundezen vluchten het land uit. Ruim 43.000 belanden in de DR Congo. De meeste van hen leven in vluchtelingenkampen en dorpen in het oosten van het land. Het leven in deze vluchtelingenkampen is zwaar. Vaak is er geen stromend water en elektriciteit, en ook aan eten is vaak gebrek.

Samuel refugee in DR Congo - War Child programmes

Samuel is één van de vele Burundese vluchtelingenkinderen wonende in het Mulongwe kamp

Foto: Jeppe Schilder

Verstoppen voor de gewapende mannen

Samuel vertelt zijn - voor vele kinderen in het Mulongwe kamp herkenbare - verhaal. Samuel was zeven jaar toen gewapende mannen zijn huis in Burundi bestormden. Zijn vader werd bedreigd met een mes en werd gedwongen om op de grond te gaan liggen. Samuel zag dit alles gebeuren. Hij heeft nog altijd last van deze herinneringen.

'We waren allemaal heel bang', herinnert hij zich. 'We renden weg – mijn moeder, broer en zussen. We zaten verstopt toen onze vader ons later vond. De gewapende mannen hadden zijn kleren afgenomen.' Na deze angstige nacht vertrok Samuel met zijn ouders, broer en zussen naar DR Congo, met niets dan een schaap en alles wat ze konden dragen. De tocht duurde twee dagen en ze moesten hele stukken door water afleggen.

“Voorheen was hij heel boos en teruggetrokken. Hij wilde het liefst alleen zijn. Maar hij heeft geleerd zich open te stellen. Ik zie een gelukkiger kind nu."
Samuel's moeder Jeanne

Ons werk in DR Congo

Toekomst opbouwen

Uiteindelijk bereikte Samuel en zijn gezin het Mulongwe kamp in DR Congo. Hier bieden wij kinderen zoals Samuel psychosociale noodhulp. Vluchten voor het geweld heeft diepe impact gehad op het leven van kinderen zoals Samuel. Veel van hen zijn angstig en wantrouwig geworden en vertonen teruggetrokken of agressief gedrag. Hoe eerder wij deze kinderen en hun ouders kunnen helpen, hoe kleiner de kans dat zij op de lange termijn psychologische problemen ontwikkelen.

I DEAL en Parent DEAL

In ons I-DEAL programma neemt Samuel deel aan creatieve activiteiten met muziek en dans. Zo stimuleren wij een positieve houding en vergroten wij de veerkracht van kinderen. Wij leren hen omgaan met tegenslagen en meningsverschillen oplossen zonder geweld. Zo helpen wij Samuel bij de verwerking van zijn heftige ervaringen en beschermen hem tegen toekomstig geweld.

Om Samuel en andere kinderen zo goed mogelijk te steunen, doet hun moeder mee met onze Parent DEAL-sessies. Hier krijgt zij adviezen en opvoedtips: "De sessies hebben mij nu al veel geleerd. Ik neem nu de tijd om met mijn kinderen te zijn, te praten en samen te bidden. De War Child-sessies hebben ons veel geholpen.

* De naam van Samuel is voor zijn eigen veiligheid gefingeerd.

War Child Holland programme in DR Congo

Voor de kinderen organiseren we creatieve activiteiten om hun ervaringen te verwerken en verkracht te vergroten.

Foto: Jeppe Schilder