Samuel (8) vluchtte uit Burundi: 'We waren allemaal heel bang'

Honderdduizenden Burundezen – waarvan de helft kind - ontvluchten hun land, op zoek naar veiligheid in o.a. de Democratische Republiek Congo (DR Congo). Dit is Samuels verhaal.

Dit vertelt Samuel over zijn vlucht naar DR Congo

Het leven als Burundese vluchteling

Samuel is vier jaar oud als het geweld in zijn land toeneemt. Het wordt steeds gevaarlijker, en 390.000 Burundezen vluchten het land uit. Ruim 43.000 belanden in de DR Congo. De meeste van hen leven in vluchtelingenkampen en dorpen in de provincie Zuid-Kivu. Het leven in deze vluchtelingenkampen is zwaar. Vaak is er geen stromend water en elektriciteit, en ook aan eten is vaak gebrek.

Samuel DR Congo Burundi

Samuel is één van de vele Burundese vluchtelingenkinderen wonende in het Mulongwe kamp

Foto: Jeppe Schilder

Verstoppen voor de gewapende mannen

Samuel uit Burundi vertelt zijn - voor vele kinderen in het Mulongwe kamp - herkenbare verhaal. Samuel was zeven jaar toen gewapende mannen zijn huis bestormden. Zijn vader werd bedreigd met een mes en werd gedwongen om op de grond te gaan liggen. Samuel zag dit alles gebeuren. Hij heeft nog altijd last van deze herinneringen.

'We waren allemaal heel bang', herinnert hij zich. 'We renden weg – mijn moeder, broer en zussen. We zaten verstopt toen onze vader ons later vond. De gewapende mannen hadden zijn kleren afgenomen.'

“Voorheen was hij heel boos en teruggetrokken. Maar hij heeft geleerd zich open te stellen. Ik zie een gelukkiger kind nu."
Samuel's moeder Jeanne

Ons werk in DR Congo

 • DR Congo kinderen recht op onderwijs bord schrijven War Child

  DR Congo

  Door onderwijs, bescherming en psychosociale hulp kinderen in DR Congo de touwtjes in handen geven

  Ga naar de landenpagina 

  4 projecten

  7,000,000

  kinderen getroffen door conflict

  34,724

  Totaal aantal deelnemers

   

Toekomst opbouwen

In het Mulongwe kamp bieden wij kinderen zoals Samuel noodhulp. Vluchten voor het geweld heeft diepe impact gehad op hun leven. Veel kinderen zijn angstig en wantrouwig geworden en vertonen teruggetrokken of agressief gedrag.

In ons programma neemt Samuel deel aan creatieve activiteiten met muziek en dans. Zo stimuleren wij een positieve houding en vergroten wij de veerkracht van kinderen. Wij leren hen omgaan met tegenslagen en meningsverschillen oplossen zonder geweld. Zo helpen wij Samuel bij de verwerking van zijn heftige ervaringen en beschermen hem tegen toekomstig geweld.

DR Congo gevluchte kinderen kamp Mulongwe Samuel

Voor de kinderen organiseren we creatieve activiteiten om hun ervaringen te verwerken en verkracht te vergroten.

Foto: Jeppe Schilder