Onderwijs

Ieder kind heeft recht op onderwijs

Dat hebben we zo afgesproken, met zijn allen, in de Verenigde Naties. Helaas verliezen strijdende partijen dat vaak uit het oog. Gaan ze voor hun eigen belang, ten koste van de rechten van kinderen. Zo zien op dit moment ongeveer 28 miljoen oorlogskinderen nooit een leraar. Dat kan niet. War Child doet er alles aan om die kinderen weer naar school te krijgen. En biedt alternatief onderwijs, lobbyt voor betere onderwijsmethoden.

Kennis is kracht

Want onderwijs is de basis voor menselijke ontwikkeling. Kennis maakt sterk. Het zorgt ervoor dat we ons nauwer verbonden voelen met de samenleving, en beter kunnen overleven. Een geschoold mens heeft meer kans op waardig werk. War Child gelooft in die waardigheid. En ziet daarom scholing als een van de belangrijkste bouwstenen van de programma’s. Omdat oorlogskinderen ook gewoon schoolkinderen zijn.

Weer kind zijn

Zware argumenten. Allemaal zeer belangrijk. Maar school is natuurlijk ook gewoon de plek waar oorlogskinderen in alle rust gewoon weer kind kunnen zijn. Kunnen spelen en leren. Lekker ravotten met elkaar. Lachen. Waar ze de boel weer een beetje op de rit krijgen. Waar ze veilig zijn. Structuur ervaren. Regelmaat. En eenvoudig bereikbaar zijn voor hulp van War Child.

Onderwijs is essentieel

Daarom geeft War Child in de dorpen waar de kinderen wonen voorlichting over het belang van onderwijs. Stimuleert War Child ouders om samen activiteiten te organiseren om het schoolgeld bij elkaar te krijgen. En biedt War Child via getrainde vrijwilligers met een laptop, radio en nieuwe media educatie aan kinderen in afgelegen gebieden, waar in de wijde omtrek geen school te bekennen is.

Ga terug naar Dit doen we - Zo doen we het - Op deze niveaus>>